Lühiskatse tekitab osal Läänemaast öösel elektrikatkestuse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ööl vastu 27. juunit orienteeruvalt kell 2.00 on Tallinna lähistel Iru alajaamas lühiskatse, et kontrollida Eesti Energiale kuuluva jäätmetel töötava Iru koostootmisjaama vastavust võrgueeskirja nõuetele.

Katse ajal tekib Läänemaa ja Tallinna piirkonna elektrivõrgus 0,25 sekundi pikkune pinge langus ning lühiskatsest mõjutatud Iru ajamaa osas väheneb pinge nullini, teatas Elering. Seepärast soovitab ettevõte ööseks elektriseadmed vooluvõrgust lahti ühendada.

Ettevõtte tegemist on viienda katsega antud elektrijaama vastavuse kontrollimiseks. Neli eelnevat katset on olnud ebaedukad.

Lühiskatse eesmärk on kontrollida, kas elektrijaama seadmed ja jaam tervikuna suudavad tööd jätkata olukorras, kus elektrivõrgus toimub väliste tegurite, näiteks äikese mõjul või puu langemisel elektriliinile lühis. Katse edukas läbimine annab kindluse, et võimalike häiringute korral elektrisüsteemis suudab jaam tööle jääda ning jätkab elektritarbijate toitmist. Kui elektrijaam häiringu tõttu välja lülituks, võiks see vallandada ahelavarii, mis jätab toiteta suurema hulga tarbijaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments