Lääne Elu paberleht 27. juunil

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa ühisgümnaasiumi 10. klassi soovib astuda 108 noort

Kuigi Läänemaa ühisgümnaasiumi peauksest sisenaja silm tabas eile fuajees veel ehitusmehi ja remondiriistu, käis vastuvõtt uude kooli täie hooga.

„Ehitajad on andnud meile kaheks päevaks ajutiselt kaks ruumi,” sõnas vastuvõtukomisjoni liige, õpetaja Kalle Lõuna.

Avaldusi võttis paralleelselt kahes ruumis vastu korraga 4–6 inimest, kuid ukse taha moodustus aeg–ajalt 10. klassi pürgijaist lausa järjekord.

„Eks nad niimoodi lainetena tule,” ütles Lõuna.

Kokku laekus neljal vastuvõtupäeval uue riigikooli 10. klassi 108 avaldust. Kõiki vastu võtta ei saa, sest mõnel on hinded kehvakesed, sõnas Läänemaa ühisgümnaasiumi direktor Leidi Schmidt.

Vastuvõtukomisjon lootis otsuse teha nädala lõpuks ja vastuvõetute nimekirja kooli kodulehele välja panna.

Leidi Schmidt ütles, et võib juhtuda, et vabadele kohtadele kuulutatakse välja lisavastuvõtt. Kõige rohkem saaks kool vastu võtta 120 uut kümnendikku.

Nõva Rannaküla saab uue veevärgi

Rannaküla amortiseerunud ühisveevärgi ehitus võib alata, sest keskkonnainvesteeringute keskus otsustas seda toetada 173 670 euroga.

Küla ühisveevärgi ja kanalisatsiooni ehitus puudutab viie korrusmaja 40 korterit kokku üle 60 elanikuga.

Nõva vallavolikogu esimees Peeter Kallas nentis, et Rannaküla elanikele on amortiseerunud veevärk valmistanud muret juba aastaid. Probleeme on olnud ka puhta veega, sest pumbad ütlesid kogu aeg üles. Peale selle rikkus nõukogudeaegne veevärk ka looduskaitsealuse Keibu lahe vett.

„Kui reovesi läheb otse merre, siis on olukord väga kehv,” ütles Peeter Kallas.

Elanike vastuseis sundis arendajat oma plaani kärpima

Kevadel ümbruskonna elanikke pahandanud Kreutzwaldi 13 detailplaneeringu arutelu lõppes läinud neljapäeval leppimisega, sest planeerijad võtsid nurinat kuulda ja kärpisid oma plaani tüki maad väiksemaks.

Kui kevadel tutvustatud eskiisil oli 3000 m² suurusele krundile joonistatud kuni viis 2–3 korrusega kortermaja, siis nüüd on plaanil vaid neli eramukrunti ja tänavakrunt.

„Kui praegune plaan ei muutu, võib seda küll aktsepteerida,” ütles linnavolikogu aseesimees Kalju Aigro, kes ei olnud eelmise eskiisiga sugugi rahul.

„Kahtlemata on see suur muudatus, kui viie korterelamu asemele planeeritakse neli pereelamut,” ütles linnaarhitekt Anu Joost.

Joosti sõnul on tegemist väga heade planeerijatega.

Aldo Vaan on aasta põllumehe kandidaat

Lihula põllumees Aldo Vaan on Maalehe ja Eesti Põllumajandus–Kaubanduskoja konkursi „Aasta põllumees 2013” ainuke kandidaat Läänemaalt.

Möödunud neljapäeval vaatas Vaani talupidamise üle konkursi 12–liikmeline žürii.

Žürii liikmete Aivar Viidiku (Maaleht) ja Raul Rosenbergi (Maaelu Edendamise Sihtasutus) hinnangul on Vaani plussiks mitmekülgsus. 2012. aasta parim lihaveisekasvataja Vaan peab ka hobuseid, mesilasi ja lambaid ning kasvatab teravilja.

Vaani lambad elavad praegu küll Pärnumaal, sest on rendile antud Epp–Maria Kokamäe perele. „Kivide vahel niita ei saa, aga tahavad maad korras hoida,” selgitas muhelev Vaan.

Ristil loitsis Raba tänava rahvas elektriliini vastu 

Risti Raba tänava elanikud ja nende toetajad süütasid 23. juuni õhtul protestilõkke, et Elering ei projekteeriks Raba tänava parki Harku–Sindi 330 kW elektriliini.

Kohalolijad hoidsid kätest kinni ja loitsisid jaanilõkke ääres: „Looja, kuula meie palvet, anna mõistust võimuväele, et me kodumets siin säiliks, liin ei tuleks Sepamäele.”

Korjati liini vastu allkirju, lisas Risti elanik Endel Jeeberg ja täpsustas, et Sepamägi on laste liumägi.

Linn kuulutas välja aurulaeva hanke

Haapsalu linnavalitsus kuulutas välja riigihanke aurulaeva projekteerimiseks ja ehitamiseks.

„Laev peab tulema ajalooliste jooniste järgi,” kirjeldas linnavalitsuse arendustöö spetsialist Elle Altmets. „Ostame valmis laeva.”

Laeva tuleb kuni 20 kohaga, sh kaks meeskonnaliiget. Kui palju inimesi laev lõpuks peale võib võtta, sõltub Veeteede ametist ja selgub, kui laev on valmis.

Jaaniaeg: väärtegusid oli palju, joobes juhte seitse, tõsiseid õnnetusi üldse mitte

Politsei registreeris jaaniajal tänavu poole rohkem väärtegusid kui mullu. Sellest hoolimata jäid pühadega rahule nii politsei kui ka päästeamet ja kiirabi, sest ühtegi tõsist õnnetust ei juhtunud.

Politsei sai pika nädalavahetuse jooksul 59 väljakutset. Registreeriti 56 väärtegu, millest 45 olid liiklusrikkumised, teatas politsei Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Kukk.

Alkoholijoobes sõidukijuhte tabati Läänemaal seitse, aresti ei taotletud neist kellelegi.

Jaaniaeg pildis

Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese kõne Haapsalus võidupühal, 23. juunil 2013:

Vabadus on magusam kui mesi, aga ka sulavam kui mesi.

Reportaaž: paraad tõi inimesed tänavaile

Pühapäeva hommik. Haapsalus on sombune. Kell on vaid veidi üle üheksa, kui Jaama tänaval patrullivad kuus politseinikku. Osa neist on ringristmiku juures, teised turu bussipeatuse ees. Kollaseid veste näeb ka kaubamaja esises taksopargis ja teenindusmaja parklas. Haapsalu valmistub 94. aastapäeva võidupüha paraadiks.

Juba eelmisel päeval harjutasid kaitseliitlased, noorkotkad, naiskodukaitsjad ja kodutütred kuumuse kiuste raudteejaama ees marssi, rivistamist ning kindrali ja presidendi tervitamist. Niisiis ei tohiks kohalikud roheliselaiguliste sõdurpoiste ja masinate üle

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
marxx
10 aastat tagasi

Selgus üks tõsiasi mitte ühinemisest – Nõva Rannaküla veevärk saab uueks ka ilma ühinemiseta! J E S S S S S !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!