Lääne Elu paberleht 18. juunil

Madiken

madiken@le.ee

Peeter Kallase kandidatuuri poolt hääletasid Nõva uuenenud volikogu reedesel istungil kõik kohal olnud kaheksa liiget. Foto: Helen Viispert

Nõval taastus võimurahu

Kuu aega juhita olnud Nõva volikogu valis reedel üksmeelselt esimeheks reformierakondlase Peeter Kallase. Üksmeelt jätkus kolm tundi väldanud istungi lõpuni: kõik otsused võeti vastu ainult poolthäältega.

Nõva sattus võimukriisi aprillis, pärast seda, kui volimehed olid maha hääletanud otsuse ühineda Lääne–Nigula vallaga. Pärast seda astus tagasi kauaaegne volikogu esimees, Keskerakonna nimekirjas kandideerinud ja ühinemist pooldanud Kalle Saar; IRLi mees Enn Laansoo taandas end volikogu aseesimehe ja revisjonikomisjoni esimehe kohalt; volikogust lahkusid ka Rein Ojala ja Jana Viks Reformierakonna nimekirjast.

Lihula JK läheb Levadia vastu

Jalgpalli Eesti karikavõistluste 1/32 finaalis tuleb Lihula vastaseks Eesti tippklubi, kaheksakordne Eesti meister FC Levadia.

„Kõigepealt peab šokist üle saama. Saame meeskonnaga trennis kokku, arutame, plaanime. Ega see maailma lõpp ka ei ole,” ütles III liiga läänetsooni 6. võistkonna Lihula JK mängiv treener Argo Mõtt.

Kas eakad tõusevad hinda?

Kui arvestada Eesti rahvaarvu, väikest sündimust, kiiresti vananevat elanikkonda, korraga töö– ja tööjõupuudust, linnastumist ja aina sagedamini avalikkussse jõudvaid traagilisi lugusid ulatuslikust väljarändest tingitud sotsiaalsetest probleemidest, tekib mõistetavalt igal eestimaalasel hirm: mis meist saab?

Haapsallane Heino Tamm vaatab Lääne Elu arvamusküljel Haapsalu rahvastikunäitajaid ja leiab, et on viimane aeg tuua vanainimesed teelaua tagant ühiskondlikku ja tööellu tagasi.

Salajõe rahvas pelgab uut turbakaevandust

Salajõe piirkonna veeanalüüsid näitasid, et turbaheljumit vees ei ole, seega pole kaevandaja ja keskkonnaameti sõnul põhjendatud elanike kahtlus, et kaevandus on rikkunud piirkonna kaevud.

Kaevude ja Salajõe vett uuriti, sest arendaja soovib turbakaevandust laiendada.

Salajõe elanikud on veendunud, et kümmekond aastat tagasi rikkus nende kaevud just toona kasutusele võetud uus turbatootmisala. Nüüd kardavad nad, et järjekordne laienemine teeb olukorra hullemaks.

Näitusel on 20 võidupüha paraadi

Esmaspäevast juuni lõpuni saab Haapsalu kultuurikeskuses vaadata näitust võidupüha tähistamisest aastail 1993–2012.

Politsei ja päästeameti info: metskits maandus autosalongis, Haapsalus leiti valeraha ja süttis pesumasin, Linnamäel põles traktor ning mees jäi Kuivastu lähistel mootorpaadiga merevangi.

Uue haldusreformi sisu kohta on vähe teavet

Järjekordset haldusreformi ette valmistav regionaalminister Siim–Valmar Kiisler tahab seekord teha tõmbekeskustele tuginevat haldusreformi, mis peaks ellu minema koos 2017. aasta kohalike valimistega.

Omavalitsusjuhtidel ei ole selgust, kas tõmbekeskuste haldusreform tähendab vaid piiride joonistamist või toob kaasa ka sisulisi muudatusi.

Iga läänlane juba teab, et peamine siinne tõmbekeskus on Haapsalu koos Uuemõisa ja Paralepaga, ainult et nüüd nimetatakse seda Haapsalu linnastuks.

Tiit Salumäe kohtus Tallinnas patriarh Kirilliga

Lääne praost ja Haapsalu luteri koguduse õpetaja Tiit Salumäe kohtus pühapäeval Venemaa patriarhi Kirilliga.  Nende tutvus ulatub 1980. aastate algusse, mil patriarh oli alles piiskop Kirill ja Peterburi vaimuliku akadeemia rektor. Salumäe aga käis Haapsalust teenimas Puškino luteri kogudust.

Fotoreportaaž: Itaalia veinipäevad Haapsalus.

Teist korda selgus parim koduvein Haapsalu veinipäevadel peetud koduveinikonkursil.

Kuursaalis maitses Maalehe ja Veinivilla korraldatud konkursi finaali valitud 18 veini kõigepealt üheksast asjatundjast koosnev žürii, seejärel tegid sama üheksa veinipeo külalist.

Võiduveini autor Riina Ratt on veine konkursile esitanud varemgi, finaali jõudis aga esimest korda.

Lugu saab lugeda siit.

Malevlased kaunistasid linnatänavaid

Kiltsi teel kunagise naftabaasi betoonaial ilutseb grafiti „Haapsalus on hea”. Kastani ja Tamme tänava kandis manitsevad liiklejaid asfaldile värvitud laused. Mitmel pool linnas võib trehvata lugu jutustavaid kive.

Haapsalu linna algkooli seinal on kooli sümbol, küll veel poolik part. Värvikihti ootab pilt äraõitsenud võilillede lennust turu parklas.

Linnamaleva juunikuised rühmad lõpetasid reedel ametlikult töö.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
kingasaanu
10 aastat tagasi

jäta vanainimesed rahule, nad on 50 a okupatsiooni tingimustes küllalt tasuta tööd rabanud, et haigetena, hambututena, sandikopikaid lugedes nüüd rahulikult oma elupäevi lõpuni saaks elada. vanainimestele tuleb maksta elamisväärset pensioni aga mitte sundida neid elu lõpuni puuke orjama