Haapsallane kinkis Norra kuningale enda joonistatud pildi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

"Mõtlesin, et kingin talle tema portree, kuna Norra riik on meie vastu nii kena olnud," põhjendas Annika Tisler oma kinki kuningas Harald V-le. Foto: erakogu
"Mõtlesin, et kingin talle tema portree, kuna Norra riik on meie vastu nii kena olnud," põhjendas Annika Tisler oma kinki kuningas Harald V-le. Foto: erakogu

Norras Mausundi saarel elav haapsallane Annika Tisler õhtustas koos Norra kuningaga ja kinkis talle enda joonistatud pildi.

Tisler rääkis, et Norra kuningal on komme külastada riigi maakondi, et vaadata, kuidas tema rahvas elab. 5. juunil käis kuningas Harald V koos kuninganna Sonjaga Sør-Trøndelagi maakonnas, 170 inimest valiti välja koos kuningaga õhtustama.

“Meid valiti, kuna me oleme noored ja meil on lapsed,” rääkis Tisler. Ta täpsustas, et saare inimesed on uhked, et noored inimesed on tulnud saarele elama – et elu liigub. Mausundi saarel elab 200 inimest, enamik pensionärid.

Õhtusöök Norra kuninga Harald V-ga ja kuninganna Sonjaga toimus Mausundi kõrvalsaarel Hitral lõhetöötlemistehases. “See on maailma kõige efektiivsem kalatöötlemistehas,” tõi Tisler välja huvitava fakti.

Kuningas oma kaaskonnaga käis kõigepealt tehases ringkäigul ja vaatas üle hiljuti tehasele ostetud laevad, mis kumbki maksis Tisleri sõnul 200 miljonit Norra krooni.

76-aastane Harald V on Tisleri sõnul vaba olekuga tore mees ning Norra rahvas armastab oma kuningat väga. “Olime üllatunud, kui palju lippudega inimesi oli tulnud kuninga laevale vastu,” rääkis Tisler, “teeääred olid autosid täis.”

Tisler rääkis, et õhtusöögil osalejad pidid pool tundi varem ruumi tulema, laua taga istudes ootama ning kuninga sisenedes püsti tõusma. Toitu seni puutuda ei tohtinud.

Etikett nägi ette, et naistel ei tohtinud olla üleni valge või üleni must kleit ning mehed ei tohtinud kanda valgeid sokke.

“Meid õpetati, et kui kuningas istub, istute ka teie ja kui tema hakkab sööma, võite ka teie sööma hakata,” rääkis Tisler. Kuningast kiiremini süüa ei tohtinud. “Sööge kuningaga ühes rütmis, öeldi meile,” rääkis Tisler.

“Söök oli selline… olen paremat ka saanud,” ütles Tisler toitude kohta. Esimest korda sõi Tisler enda sõnul valget peeti.

Inimesed istusid õhtusöögil kümnestes laudades, kõik kutsutud olid tavakodanikud. Kuningas Harald V on Tisleri sõnul rahvamees, keda ei huvita firmajuhid, vaid just tema riigi tavalised inimesed.

Annika Tisler oma abikaasa Arturiga istus kuningast ülejärgmises lauas. Enne magustoidu serveerimist ütles tseremooniajuht kuningale, viidates Annikale, et see on daam, kes joonistas teist portree, ning kuningas noogutas talle.

“Mõtlesin, et kingin talle tema portree, kuna Norra riik on meie vastu nii kena olnud,” põhjendas Tisler oma soovi kuningale pilt joonistada.

2012. aasta jaanuarist Norras elav Tislerite pere on sealse eluga rahul, kuigi nende ümber elab vähe nendevanuseid. Mausundi saare vähesed tööealised inimesed on kas kalamehed või on ametis kalakasvanduses, nii ka Artur Tisler.

Annika Tisler töötab füüsilisest isikust ettevõtjana, joonistades ja müües oma pilte. Annika ja Arturi kolme- ja nelja-aastased tütred käivad lasteaias ning on juba norra keele selgeks õppinud.

Koduigatsust tunneb Eesti pere sageli. “Kuninga vastuvõtul laulis üks naine ja ma mõtlesin, et miks ta küll eesti keeles ei laula!” kirjeldas Annika oma tundeid. “Kui kunagi piisavalt raha saame kõrvale panna, tahaksime Eestisse tagasi tulla,” lisas ta.

Mausundi saarel on end sisse seadnud ka Annika ja Arturi sõbrad Tartust, naabersaarel Hitral elab kaks haapsallast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
janika
10 aastat tagasi

See kõik toimus 4. juuni, Fröya saarel, mitte Hitral. Menüü koostmisel kasutati kohalikku toorainet, järgides kohalikke traditsioone. Midagi kummalist selles mõttes seal ei olnud. Sellises väikeses tekstis mitu faktidega möödapanemist. Kes selliseid artikleid koostab???

Annika
10 aastat tagasi
Reply to  janika

Ära tõrele 🙂
Eksimine on inimlik. 🙂