Lääne Elu paberleht 28. mail

Madiken

madiken@le.ee

Ohutuslaagris pidid noored nii oma ohutusteadmisi kui ka jõudu, kiirust ja osavust näitama. Foto: Kaire Reiljan
Ohutuslaagris pidid noored nii oma ohutusteadmisi kui ka jõudu, kiirust ja osavust näitama. Foto: Kaire Reiljan
Ohutuslaagris pidid noored nii oma ohutusteadmisi kui ka jõudu, kiirust ja osavust näitama. Foto: Kaire Reiljan

Medaleid jagub igasse kooli

Läänemaa abituriendid pretendeerivad tänavu kokku 15 medalile, neist 8 kuldsele. Medalita ei jää ükski kool.

Enim, nelja medalit on oodata Haapsalu gümnaasiumis.

 

Kanepi võitis WTA turniiri

Kaia Kanepi võitis laupäeval Brüsseli tenniseturniiril esmalt poolfinaalis Jamie Hamptoni ja õhtul finaalis Shuai Pengi. Tegemist on Kanepi jaoks elu neljanda WTA turniiri võiduga, tänu millele tennisist tõusis WTA edetabelis 40. kohalt 26. kohale.

 

Suuremad toetused enim abi vajavaile ja suurperedele

Sotsiaalminister Taavi Rõivas tutvustab suvel kehtima hakkavaid uusi lastetoetusi.

1. juulist tõuseb allpool suhtelist vaesuspiiri elavail peredel esimese ja teise lapse toetus 28,77 euroni ja kõigil kolme või enama lapsega peredel 76,72 euroni lapse kohta. 1. jaanuariks 2015 on enim abivajavate laste toetused praegusega võrreldes tõusnud kahekordseks — näiteks maksab riik siis kahe lapsega perele lapse kohta toetust ligi 38,36 eurot.

 

Mida teeb imelik pakike toidupakendis?

Toiduspetsialist selgitab, mis otstarve on niinimetatud aktiivsel pakendil, mille mõnikord tavalise toidupakendi seest leida võib.

Igal juhul ei tohi pakikese sisu maitseainesegu pähe toidule mitte kallata — selles sisaldub üksnes „keemia”.

 

Pool Läänemaal sündinuist elab mujal, viiendik Tallinnas

Lääne maakonnas sündinud inimesi on Eestis 25 400. Neist veidi üle poole — 13 300 inimest — elab endiselt Läänemaal, selgus rahvaloendusel. Selline kojujääjate osatähtsus on Eestis võrdlemisi tavaline.

 

Ehte kohvikusse tuleb kohalikul toorainel põhinev kohvik ja ilutuba

Haapsallane Kairi Pall avab endise Ehte kohviku ruumides lastekeskse ja kohalikule toorainele orienteeritud kohviku–ilutoa nimega Ehte Maja.

Pall kasvatab ise väikseid lapsi ja leiab, et Haapsalus ei ole päris head kohta, kuhu perega sööma minna — kus lapsed saaksid olla mängunurgas ja süüa midagi muud kui friikartuleid.

 

Eraküte võtab suvel ette torutööd

Juuni algusest jaanipäevani teeb Eraküte Haapsalus remonti ja linna lõunapoolses osas tuleb läbi ajada sooja veeta.

 

Haapsalust sai kaheks päevaks muinasjutuvestjate pealinn

Nädalavahetusel peeti Haapsalus muinasjutufestivali.

Agneta Möller–Salmela sõnul peab laps olema kuulanud vähemalt 3000 juttu enne seda, kui ta läheb kooli. Alles siis on ta valmis koolis süvenema ja keskenduma.

„See tundub vanematele esmapilgul ehk aukartustäratav, aga see teeb ainult kolm juttu päevas,” sõnas festivali üks korraldajaid Krista Kumberg. Kui üks jutt on muinasjutt, teine on see, mis ema või vanaemaga kunagi juhtus, ja kolmas see, mis juhtus naabri kassiga paari päeva eest, siis pole need kolm juttu päevas mitte midagi erilist.

 

Pildikesi elust väikesaarel

Houtskär on 900 peamiselt rootsikeelse elanikuga saarerühm Turu saarestikus, ent just selle pisisaare elust pakub pildikesi Rannarootsi muuseumi uus näitus.

 

Vidruka kool pidas eriolümpiamänge

Kolmapäeva hommikul kell 11 oli ligi 60 last Vidruka kooli staadionile üles rivistatud. Lipu heiskas Vidruka kooli parim sportlane Kaspar Klippberg.

Võistlusalasid oli seitse: pallivise, kaugushüpe, kuulitõuge, 60 m jooks, 100 m jooks, 500 m jooks, 1000 m jooks, neile lisaks pendelteatejooks.

„Kõik, mis sa oled ette võtnud, tee ära. Ära anna alla, ja päeva lõpuks saad sa öelda: ma sain hakkama,” kõlas hüüdlause üle staadioni.

 

Ohutusmängu võit läks Hiiumaale

Läinud nädalal Roostal ohutuslaagris „Kaitse end ja aita teist” (KEAT) oma teadmisi ja oskusi proovile pannud koolivõistkondadest läks kaksikvõit Hiiumaale, parima Läänemaa võistkonnana tulid Vormsi lapsed kolmandaks.

Ohutuslaagris pidid noored nii oma ohutusalaseid teadmisi kui ka jõudu, kiirust ja osavust näitama.

 

Läänemaa JK ja Lihula mängisid 2:2 viiki

Läänemaa jalgpalliklubi võõrustas pühapäeval kell 12 Haapsalu kunstmuruväljakul Eesti meistrivõistluste III liiga kohtumises maakonnarivaali Lihula JK–d, kellega mängis 2:2 viiki.

 

Viis Läänemaa noort maadlejat on oodatud Eesti maadluskoondise laagrisse

Läänemaalt on laagrisse kutsutud Lauri Leier, Reimo Milva (taastub õlaoperatsioonist), Keiro Raudkats (MK Dünamo/Läänemaa SK kasvandikud), Reio Altmeri (Martna SK–st) ja Werner Veiko Kleinod (RJK Leolast, Lihula).

Laager on mõeldud Audentese spordikooli potentsiaalsetele õpilastele ja noortekoondise liikmetele.

 

Martna–Rannajõe rattasõidu võitis Steve Astok

Rakser Rannarootsi rattasarja I etapp — 22 km pikkune Martna–Rannajõe rattasõit osutus jõukohaseks 62 tervisesportlasele.

Kui liidrite grupis käis tihe rebimine, nautis ülejäänud seltskond loodust ja taaskohtumisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments