Muuseumiöös on tänavu inimesed

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Riik annab uuele sihtasutusele üle Haapsalu vana raekoja. Foto: Arvo Tarmula
Mullune muuseumiöö meelitas Läänemaa muuseumi hulgaliselt huvilisi. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa muuseumid kutsuvad laupäeval deviisi all „Öös on inimesi” peetaval muuseumiööl kuulama lugusid ja mälestusi.

Laupäeval on muuseumide uksed avatud kauem, külastajaile pakutakse programmi kell 18–23. Samuti on rahvusvahelise muuseumipäeva puhul Läänemaa muuseum, tema filiaalid ja Rannarootsi muuseum terve päev tasuta. „See võiks sobida näiteks lastega peredele, kellele õhtune väljatulek jääb liiga hiliseks,” ütles Läänemaa muuseumi peavarahoidja Eve Otstavel.

Eesti raudteemuuseum plaanib seevastu uksed avada alles kl 18 õhtul. Muuseum üllatab külastajaid töötava auruveduri mudeliga, kust saab aimu auruveduri tööpõhimõttest. „Kui selle tööle saame, on see meie aasta nael,” ütles muuseumi juhataja Deana Põder.

Raudteemuuseumis saab uudistada ka renoveeritud jaamapuhveti letti.

Rannarootsi muuseum näitab filmiprogrammi, mille keskmes on Rootsi kuninglike kõrguste külaskäigud Eestisse.

Läänemaa muuseumis on õhtu vestluste päralt. Raekojahoones räägib Tõnis Padu unistuste Haapsalust ehk planeeringuist ja projektidest, mis kunagi teoks ei saanud. Tänavuse pärandiaasta puhul tutvustab Lembitu Tarang pärandkultuuri maastikul ja Aidi Vallik räägib juttude jutustamisest.

Läänemaa muuseumi teaduri Asta Veenpere sõnul saab terve õhtu raekoja linnapea toas kuulata kunagise linnasekretäri Aksel Vaiguri mälestusi Haapsalust. Mälestused on kirjavahetusest Vaiguriga välja noppinud Venda Sõelsepp ja muuseumi teadur Edgar Tammus on põnevamad neist linti lugenud. Muuseumis saab uudistada ka uut väljapanekut Virtsu harrastusmuuseumilt.

Ka sidemuuseum pakub kuulamiseks mälestusi, sedapuhku lindile jäädvustatud meenutusi sidetöötajate elust ja Karuse sidemuuseumist.

Laikmaa muuseumis pajatavad oma lapsepõlvemälestusi kunstnik Ants Laikmaast Alfred Lumeste ja Leida Nöör.

Piiskopilinnuses esitavad segakoor Noorus ja Tartu Akadeemiline Meeskoor Ernst Enno luulet muusikas.

Lõuna–Läänemaalt on muuseumiööga ühinenud Hanila muuseum. Seal on muusika ja näitemängu ning kuuleb lugusid nii muuseumi algusaastaist kui ka Kõmsi kalmetest.

Muuseumiöö

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nevada
10 aastat tagasi

Great blog article.Thanks Again. Awesome.

Orange County CA
10 aastat tagasi

Muchos Gracias for your article post. Fantastic.

5 dollars
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your post.Much thanks again.