Täna võistlevad Tallinnas laste ehitatud tulevikuautod

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Täna, 11. mail valitakse Eesti põhikoolide õpilaste ehitatud mudelautode seast ilusaim ja meisterlikemalt valmistatud tulevikuauto.

Tallinna laululava siseruumides peetavate Stokkeri meistrivõistluste “Ehita tulevikuauto!” finalistide seas on neli Hiiumaa poiste ehitatud mudelautot. Ükski Läänemaa poiss eelvõistlusele oma töid ei saatnud.

“Ei tea, miks – siin on ju koole küll,” ütles võistlusi korraldav Heikki Sal-Saller, kes käis koos Stokkeri turundusjuhi Peep Pajumäega aprillis Haapsalu Stokkeris valimas noorte meistrite autosid finaalvõistlusele.

Võistluste korraldajad saatsid kutsed kõikidesse koolidesse, kuid Haapsallu eelvõistlusele lähetati tulevikuautosid Hiiu- ja Läänemaa kandist vaid naabermaakonnast: Emmaste põhikoolist, Kärdla ühisgümnaasiumist ja Käina gümnaasiumist.

Hiiumaa õpilaste tööde hulgast valisid Heikki Sal-Saller ja Peep Pajumäe täna finaalis osalema Johannes Sooniku auto “Soonik”, Markko Mati ja Sivester Ilumetsa auto “M.S Auto Rally” (kõik kolm Kärdla gümnaasiumist, juhendaja Ain Jepišov), Kaarel Niidu “Pläku” (Emmaste põhikool, juhendaja Marko Martin) ja Alar Kraaviku “Nr 1 Tiivik” (Käina gümnaasium).

“Kahe hiirelõksuga pole enne olnud,” tunnustas Sal-Saller üht eelvõistlusele esitatud automudelit. CD-sid kasutatakse autode ehitamisel päris palju, lisas ta teist mudelit käes hoides.

Koos mudelimessiga Minimaailm peetava võistluse “Ehita tulevikuauto!” finaalis hindab žürii õpilaste ehitatud autode ideed ja teostamise meisterlikkust.

Stokker korraldab 5.–9. klasside õpilastele meistrivõistlusi seitsmendat korda. Seekordse konkursi idee on fossiilsete ja elektri jõul töötava mootori mittekasutamine.

“Meistrimeestel on vabad käed mõelda ja ehitada – milline on mootor, mis tulevikuautot edasi veab ja milline see auto välja näeb,” selgitas turundusjuht Peep Pajumäe. “Osalejad võivad ehitada kummiauto, mille paneb liikuma kumm, või hiirelõksu vedru abil sõitva vedruauto. Võib jõuallika ise välja mõelda.” Ta lisas, et määravad on hea idee ja töö kvaliteet.

Üle Eesti laekus eelvõistlusele üle 150 automudeli, lisaks seitse autot Lätist. Väljastpoolt Eestit võistlevad õpilased esimest korda. Tulevikuautode finaali valiti 40 mudelit. Mootoriteks ongi paljudel õpilaste ehitatud autodel kumm, hiirelõks, õhk või mõõdulint.

Alates 2006. aastast on meistrivõistlustel osalenud üle 3000 töö, konkursi teemad on olnud tuulelohe, raadio teel juhitav auto, kiirendusauto, paat, veotraktor.

Fotodel: valik Hiiumaa koolidest eelvõistlusele saadetud mudelautosid.
Pildistas Arvo Tarmula.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments