Wiedemanni gümnaasiumi emadepäeva tänuüritus peeti toomkirikus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Wiedemanni gümnaasiumi direktor Leini Vahtras ja emakeeleõpetaja Tiina Brock kooli viimasel emadepäeva kontsert–tänuüritusel. Foto: Arvo Tarmula
Wiedemanni gümnaasiumi direktor Leini Vahtras ja emakeeleõpetaja Tiina Brock kooli viimasel emadepäeva kontsert–tänuüritusel toomkirikus. Foto: Arvo Tarmula

Neljapäeval peeti Haapsalu toomkirikus Wiedemanni gümnaasiumi ajaloo viimane emadepäeva kontsert–tänuüritus.

Tavaline on see, et koolides ja lasteaedades tehakse emadepäeva kontserte. HWGs on viimased 14 aastat olnud pisut teisiti.

Traditsioon sai alguse 2000. aastal, kui vilistlane Heino Noor ja direktor Leini Vahtras sõlmisid lepingu, et rajada Heino Noore nimeline stipendiumifond, millest saaks premeerida parimaid õpilaste omaloomingulisi töid.

Tingimus oli, et need väärtustaks isamaalisust ja emadust. Nii said alguse vabariigi aastapäevale pühendatud kõnevõistlus ja emadepäevale pühendatud kirjatööde võistlus. Mõlema konkursi parimaid on kõik need aastad premeeritud Heino Noore stipendiumifondist.

Emadepäeva kirjatööd on olnud kirjandid, jutud, mälestused, kirjad ja ka luuletused.

Kirjutatud on nii emast, vanaemast kui ka õest, sellestki, millistena nähakse tänapäeva emasid–vanaemasid, ja sellest, millisena iseend ema rollis nähakse. Õpetaja seisukohalt on need aasta ilusaimad tööd — kõige siiramad ja südamlikumad, aga vahel ka väga valusad…

Osalejaid on igal aastal ligi sada ja kõik need tööd, mis pandud kirja südamega, on ju head. Ometi oleme saanud eristada parimaid kirjutajaid (mitte parimaid emasid), kuigi mõnel puhul on see väga raske olnud.

Võistlus on alati päädinud kontserdi–tänuüritusega, mida varem tähistati toomkiriku ristimiskabelis. Heino Noor on oma ema mälestuseks lasknud rajada sinna emaaltari, seega tundus see ruum eriti sobilik. Aastatega jäi see aga väikeseks ja viimastel aastatel kutsuti pered Wiedemanni kooli aulasse.

See kõige viimane üritus toimus taas kirikus, kuid suures kirikusaalis, mis oli tõeliselt kringlilõhnaline. Traditsiooniliselt loeti ette katkendeid laste kirjatöödest ja jagati preemiaid. Vahepaladena võis nautida hingepaitavaid muusikapalasid oma kooli õpilaste esituses. Kõige lõpus sai keha kinnitada kringli ja morsiga ja omavahel vestelda. See viimane on tegelikult väga vajalik ja meeldiv.

Jahedale kirikule vaatamata teeb selline kokkusaamine hinge soojaks ja külm ununeb. Ilus ja hea oli olla. Tänu Heino Noorele, kelle isetus ja armastus oma ema vastu on andnud sadadele HWG lastele põhjuse kord aastas vaadata sinna, kuhu iga päev ei kiika — oma emasse.

Tiina Brock,
Wiedemanni gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments