Tööõpetuse tunnis tehakse imeasju

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Fotod: Arvo Tarmula

Kunstikooli galeriis saab nädal aega imetleda, kui ilusat ja fantaasiarikast käsitööd tehakse koolis töö– ja tehnoloogiaõpetuse tunnis.

Igakevadisel näitusel esineb seitse kooli kokku 80 tööga. Miks nii vähe koole ja kuhu on kadunud Haapsalu suured koolid, ei osanud 2004. aastast neid ülevaatenäitusi korraldanud sanatoorse kooli käsitööõpetaja Villu Baumann öelda.

Tänavu on näituse uustulnukad Lihula gümnaasium ja Vormsi kool. Näituse raudvara on aga sanatoorne kool, Ülle Kübarsepa õpilased Oru ja Nõva koolist ning Kullamaa keskkool. Kahe tööga on näitusel Uuemõisa algkool–lasteaed.

Näitusel on ahhetamist palju, eriti kui vaadata tegija vanust ja klassi. Oru kooli 9. klassi poisi Rasmus Ollema intarsiatehnikas öökapp tõmbab kohe tähelepanu.

„Annab igale meistrile silmad ette,” ütles žürii liige Gina Metssalu Haapsalu kolledžist. „Millimeeter eksimist ja töö on untsus,” lisas Kullamaa keskkooli töö– ja tehnoloogiaõpetaja Veikko Hallik.

Arvuti seest leiab asju

Ülle Kübarsepp on oma õpilastest teinud meistrid, näitusel on uhke söögilaud ja malelaud, kappe mitut sorti ja järisid. „Ühel poisil on kodus pooleli 16 sahtliga kummut,” ütles ta.

Klass omaette on sanatoorse kooli tööd: kaks perfektselt viimistletud ja sisustatud nukumaja, efektne kolmeosaline sirm, IT–poiste kaelaehted jpm.

IT–poiste kaelaehted on kaugelt vaadates tavalised nahkpaela otsas ripatsid, aga tegelikult on need väikesteks kujundeiks lõigatud arvuti trükiplaadid jm vidinad arvuti seest.

Baumann ütles, et peab rakendama fantaasiat, sest tal ei ole koolis puutöö tegemise võimalust. Nõnda hakkasid nad arvuteid lahti võtma, et külmikumagneteid teha, aga leidsid muudki.

Üllatavad on Vormsi õpilaste tsinkpangest viikingikiivrid ja Kullamaa kooli 4. klassi tüdrukute lambid ehk vineerist välja saetud põlevate silmadega loomakujud.

Kõrgest klassist on Rasmus Rootsi ja Marten Eliase (Kullamaa kooli 8. kl) katapuldi mudel, täpne koopia Leonardo da Vinci joonisest, töötav pealegi.

Siiani töö– ja tehnoloogiaõpetuse ainesektsiooni juhtinud Villu Baumann andis selle töö nüüd üle Kullamaa kolleegile Veikko Hallikule.

„Kaua ikka võib,” sõnas Baumann põhjenduseks.

Publiku lemmik

Eile valis žürii (May Aavasalu ja Indrek Jets kunstikoolist, Gina Metssalu kolledžist) välja kümme paremat tööd. Näituselised saavad nädala jooksul valida oma lemmiku.

Baumann oli kimbatuses, mida teha sanatoorse kooli eksponaatidega. Kas jätta need kooli tolmuma või panna oksjonile, arutles Baumann ja kaldus oksjoni poole. See võiks kõne alla tulla tuleval esmaspäeval, mil parimaid autasustatakse ja mille järel näitus keskpäeval kinni läheb.

Näituse parimad (suvaline järjestus)
• Rasmus Roost, Marten Elias. Katapult. Kullamaa Kk, õp Veikko Hallik.
• Rasmus Ollema. Intarsiatehnikas öökapp. Oru kool, õp Ülle Kübarsepp.
• Sanatoorse kooli 7.–9. kl ühistöö. Nukumaja, õp Villu Baumann.
• Mario Silla. Vakk. Sanatoorne kool, õp Villu Baumann.
• Jevgeni Medkov. Vasest kala. Sanatoorne kool, õp Villu Baumann.
• Peeter Kait Kallas. Ehtelaegas. Nõva kool, õp Ülle Kübarsepp.
• Sanatoorse kooli ühistöö. IT–poiste ehted, õp Villu Baumann.
• Joonas Järve. Öökapp. Nõva kool, õp Ülle Kübarsepp.
• Jarmo Soots. Söögilaud. Nõva kool, õp Ülle Kübarsepp.
• Sanatoorse kooli ühistöö. Sirm. Õp Villu Baumann.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Epp
10 aastat tagasi

Tore oleks, kui see üks Külli ka Ülleks parandataks! 🙂

imelik
10 aastat tagasi

Suurest Haapsalu Gümnaasiumist- mitte midagi?

marxx
10 aastat tagasi

pooled poisid Nõvalt v. Nõvaga väga seotud , tublid!