Nädal Silmal: salapärased roostikus häälitsejad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Rästas-roolind. Foto: Tarvo Valker
Rästas-roolind. Foto: Tarvo Valker

Jahedale kevadele vaatamata saabub Silma looduskaitsealale hoogsalt linde. Iga päev toob juurde mõne uue külalise.

Praegu on hanede läbirände kõrgaeg. Varahommikul päikesetõusu ajal suunduvad merelahtedelt põldudele toitu otsima mitmetuhandepealised hanede ja laglede parved. Veel ennelõunal kogunevad linnud randa ja madalasse vette puhkama. Teist korda suundutakse põldudele toitu otsima pärastlõunal kella kolme-nelja ajal.

Nädalavahetusel loendasid linnuvaatlejad Noarootsis Tahu külas 15 000 suur-laukhane. End orase peal rammusaks nuumanud haned alustavad peatselt teekonda Lääne-Siberis asuvatele pesitsusaladele.

Siinseid merelahtesid ja jäänukjärvi ääristavad Eesti ühed suuremad roostikud. Kätte on jõudnud aeg, kui saab nautida roostikulindude unustamatut kontserti.

Juba paar-kolm nädalat võib kuulda hüübi kumedat häält. See meenutab tuule puhumist pudelisse. Kohale on jõudnud esimesed ritsiklinnud, kes ronivad laulmiseks pilliroovarre tippu. Nende laul on ühetaoline sirin, mis võib pausideta kesta ligi minuti. Juba on kuuldud ka esimesi lärmakaid rästas-roolinde.

Taolist kontserti on võimalik kuulda järgmise viie-kuue nädala jooksul. Mingil salapärasel põhjusel muutub rootihnikutest kostev kontsert kõige valjemaks hämarikutundidel. Siis teevad korraga häält kümned ritsiklinnud ja roolinnud. Laudteel kõndijat võib ehmatada valju seakisa meenutava häälega rooruik.

Põnevaid avastusi tegid nädala jooksul ka noored ilmavaatlejad. Õhk on juba sedavõrd soe, et kohale on jõudnud lendavatest putukatest toituvad pääsukesed ning lehelinnud. Lõuna-Eestis on kuuldud juba esimesi kägusid ning ööbikuid.

Marko Valker

Lugu ilmus looduskalender.ee-s.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments