Kaks haapsallast läks libakõnede õnge

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Inimeste informeerimiseks libakõnedest paigaldas politsei avalikesse kohtadesse hoiatused. Foto: Arvo Tarmula
Inimeste informeerimiseks on politsei paigaldanud avalikesse kohtadesse hoiatused. Foto: Arvo Tarmula

Möödunud nädalast on Haapsalu lauatelefonidele tehtud kümneid libakõnesid, kus väidetavalt avarii põhjustanud sugulase eest nõutakse raha. Kaks inimest on ka õnge läinud ja raha maksnud, politsei on kinni pidanud ühe kahtlusaluse.

Läänemaa kriminaaltalituse juhi Andrei Taratuhini sõnul teatati möödunud nädala reedel politseile paarist-kolmest sellisest kõnest, kuid iga päevaga on kõnede arv kasvanud – teisipäeval tehti juba kümmekond kõnet.

Skeem on selline: vene keelt rääkiv mees helistab lauatelefonidele ja räägib, et kõne vastuvõtja sugulane on põhjustanud liiklusõnnetuse, mille ohver on koomas või väga raskes seisus. Ühtlasi teatatakse, et raha eest on probleem võimalik lahendada, ja antakse Leedu mobiilinumber, kuhu tuleks helistada.

Kui inimene on liimile läinud ja helistab, teatatakse talle, et täiesti juhuslikult on Haapsalus probleemi lahendaja tuttav või sugulane, kellele saaks raha üle anda. Alguses nõutakse suurt summat, isegi kuni 12 000 eurot, kuid hiljem jõutakse kokkuleppele paari tuhande euro juures. “See on psühholoogiline lüke. Kui alguses küsitakse 12 000, siis 2000 tundub selle kõrval väike,” selgitas Taratuhin.

Küsimusele, kuidas inimesed selliste kõnede õnge lähevad, vastas kriminaaltalituse juht, et kuna lauatelefonid on enamasti vanematel inimestel, siis nemad pole enam nii kiire ja loogilise mõtlemisega kui noored. “Helistaja on väga hea psühholoog ja nad oskavad tekitada olukorra, kus inimesele ei anta eriti aega mõelda,” ütles Taratuhin.

“Helistab inimene, ütleb, et tal pärast avariid hambaid suus pole või on suu vatti täis, sosistab midagi telefoni,” tõi Taratuhin näite. On juhtumeid, kus helistaja ütleb: “Mina siin.” Selle peale pakub kõne vastuvõtja nime ja helistaja kinnitab seda.

Kolmapäeval peeti Haapsalus kinni üks Leedu kodanik, keda on politseil põhjust libakõnede tegemises kahtlustada.

Inimeste hoiatamiseks on politsei avalikesse kohtadesse, poodidesse ja bussidesse pannud libakõnede eest hoiatavaid flaiereid.

Igast sellisest libakõnest tuleks ka politseid teavitada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ainult kaks...
10 aastat tagasi

See näitab, et meil on ikkagi haritud inimesed siin Haapsalus

Kont
10 aastat tagasi

Kuulge mitu viimast aastat on mõlemas keeles meedias raiutud inimestele pähe, et sellised petised tegutsevad. See on umbes sama, kui kõnnid koos kellegagi kalju serva äärde ja ütled talle, et ära mingil juhul enam edasi astu, sest all on kuristik. Aga ta astub ikkagi.

En.
10 aastat tagasi
Reply to  Kont

Eesti keelest võib olla raiutaksegi, aga Kesktelevisooni venekeelseil kanalitel mitte. Umbkeelsed vene vanakesed elavad täiesti omas mullis.
Eestlasi kaitseb muidugi ka see, et petisted ei oska meie keelt. Vastasel korral saaks nad oma veenmistehnikat ka eestlaste peal edukamalt katsetada.

Kont
10 aastat tagasi

Lollidelt tulebki raha ära võtta.

paber ja pliiats
10 aastat tagasi
Reply to  Kont

Väga orginaalsesks Sinu vastust lugeda ei saa. Eriti veel arvestades, et mängitakse teiste inimeste lähedastega seotud õnnetuste väljamõtlemisega. Siin pole ainult raha väljapetmises asi vaid ikka väga alatud võtted.

kodanik
10 aastat tagasi

nõus, aga olgem ausad – nii jabura skeemi peale selliseid summasid välja käia on ikka üsna ajuvaba

Mirjam..
10 aastat tagasi

Mirjam: Kui üks isik on kinnivõetud, ega nad enam ei julge tegutseda,on
kindlasti juba minema pagenud.

terve
10 aastat tagasi

eesti on refi ja isakeste libalubaduste õnges ja ei mingit reaktsiooni rahva poolt