Enn Laansoo: Kuhu edasi, Nõva vald? Nutta või naerda?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nõvakad!

Eile toimus Orul Nõva volikogu hääletus naabervaldadega ühinemise poolt või vastu. Napi enamusega – 5/4 – hääletati ühinemise vastu. Seega jääb Nõva vald kestma.

Vaatamata sellele, et olen põhimõtteline valdade ühinemise pooldaja ja eile “kaotajate” poole peal, oleks väiklane olla kibestunud või vihane nn teise tiiva vastu, keda võiks ka austavalt nimetada iseseisvuslasteks.

Arvan, et õnnetu ja murelik olla on siiski lubatud. Samas pole põhjust ka nuriseda, sest demokraatia on tuhat korda parem kui totalitaarne diktatuur.

Kinnitan, et valimine toimus demokraatlikus õhkkonnas, kõikide lubatud hääletajate mõjutamise võtetega jms. Tunnistan, et Peeter Kallas oli tubli ja osav koondama vajaliku jõu ja hääled just õigeks hääletamise hetkeks ja väärib tunnustust. Ehkki minul endal on sellist positsiooni raske mõista ning enne tuleb sada puuda soola koos ära süüa, kuni tekib usaldus Peetri poolt kureeritud tee õigsuses.

Nüüd, kus hommik on targem kui õhtu ja meil kõigil on olnud aega tekkinud olukorraga harjuda, tuleks mõelda: kuidas edasi?

Pakun välja järgmise tegevuskava:

1. Proovime nõvakatena näha üksteises seda helgemat poolt ning eeldada, et kõik me valisime poolt lähtuvalt kodukandi armastusest ja mitte mingist vandenõuteooriast lähtuvana. See, et meie arusaamad ümbritsevast maailmast on väga erinevad – no sellega tuleb leppida. Vanad tõdemused on, et Issanda loomaaeg on kirju ja küürakat parandab ainult haud. Peame suutma üksteist sellistena aksepteerida.

2. Kui on jõudu olnud hääletada, siis peab olema ka julgust oma tegude eest vastutada. Minu arust on mõistlik ja korrektne, kui volikogu liikmed, kes pooldasid ühinemist, panevad oma ametid volikogus maha ning teevad ruumi “iseseisvuslastele” valitsemiseks. Et mitte aega raisata ja energiat mingite umbusalduse avaldamise protseduuridele, esitan omalt poolt tagasiastumispalve valla volikogu aseesimehe kohalt juba täna. Palun mitte mõista tagasiastumist volikogu ametist kui kibestumise märki. Võtame seda kui ratsionaalset sammu, mis aitaks elul vallajuhtimises edasi minna. Jään südamerahuga volikogu lihtliikmeks ning mulle piisab vabadusest avaldada omi tõekspidamisi südametunnistusest lähtuvalt.

3. Teen ettepaneku eraldada vallavalitsuse ja vallavanema vastutus volikoguliikme omast. Minu meelest on Aldo Tamme näol olnud üle pika aja vallal üks tõeliselt professionaalne vallavanem. Kui võrdlen ainuüksi enda tegemisi vallavanemana Aldo Tamme tegemistega, siis ainuüksi pühendumuses jään temale totaalselt alla.

4. Minu arust peaksid saama volikogu ametitesse uued inimesed “isesisvuslaste” leerist. Korraldaks selle protseduuri lihtsaimal viisil ilma dramaatiliste sündmusteta.

5. Valetaksin, kui ütleksin, et mul ei ole mõttessegi tulnud uue volikogu esimehe kandidaadi nime. Kuna Peeter Kallas oli isesisvuslaste tiiva esikõneleja, siis oleks tema ka suhteliselt loomulik valik.

Ja nüüd muutun ma taas murelikuks, optimistina ei näe ma häid lahendusi ja uut kvaliteeti valla tulevikuks.

On väga suur tõenäosus, et satume samasse tsüklisse, milles olime vallana paar-kolm aastat tagasi:

1. Uskumatu häälteenamusega koalitsioon kukkus korraga kokku ja toimus ebaharilikke volikoguliikmete poolte vahetusi.
2. Meeleolud ja suhtlemisstiil vallavalitsuses ja volikogus ei olnud sõbralik, pigem riiakas ja autoritaarne.
3. Populismiving kandus ikka aeg-ajalt ninna.
4. Pidevalt korduvad stampideed ühinemisest Padise vallaga, tulumaksu jagunemisest linna ja maa sissekirjutuse vahel, vallaelanike arvu suurendamisest – kuid tegusid pole järgnenud. Ei tea, et keegi vastu võitleks.

Huvitavad trendid valla elus käivitusid just enne valimisi. Vallavara rentimise küsimusest arenes välja vaimsus, kus nõvakad paistavad manipuleeritavatena ja, ütleks, isegi kolkapatriootidena. Praegu tundub, et nõvakad ei lase ise ega lase ka teistel lasta. Müstiliseks muutunud huvikeskuse küsimus ja mingi monoliitne pensionäride viies kolonn?? Ja valla ettevõtluskeskkonna soodustamise poliitika viisil, mille tulemusena kaob viimanegi usk ettevõtlusele avatud Nõvast.

Kui me laseme taolisel vaimul vallas võimutseda, siis ootab meid ees tõeline
kolkatulevik, sõltumatu Nõva, kellest midagi ei sõltu.

Kas suudame seda kõike vältida? Ehk nagu tihti õhitakse: “Kas sellist valda me tahtsimegi?”

Tunneme edukaid näiteid väikeriikidest – Luksemburg, Liechtenstein jne. Kas Nõva suudab vallana saavutada analoogset edu? Kui me arvame, et võti on helge mineviku elulaadi tagasitoomine koos inimeste ja töökohtadega, siis see on võimatu! Jõuga mineviku meetodeid tänapäeva ellu kiskuda rikub inimvaimu, kindlasti ei tee nõvakat tugevamaks.

Objektiivses ajastus harmoonilise tasakaalu leidmine on võti paremaks eluks. See eeldab oma silmade, kõrvade, mõistuse ja sallivuse avamist maailmale. Küll siis üheskoos ka paremate viljadega Nõva üles ehitame. Ja Nõva kant iseenesest on juba Jumala kingitus.


Enn Laansoo
Samblamäe
Rannaküla

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
56 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hmm
10 aastat tagasi

350 elanikuga vald? Buhaahaha… Igal pool mujal otsivad juba 1000 inimesega vallad paaniliselt liitumist, kuna lihtsalt ei majanda ära. Pole raha, et spetsialiste palgata ega midagi. Aga noh, loodetavasti Nõval on siis nii andekad inimesed, et keskkonnaspetsialiste ja ehitusspetsialiste jms kohe jalaga segada 🙂

Juhhaidii
11 aastat tagasi

Laske nendel nõvakatel otsustada, kes on oma juurtega nõvakad. Ma ei saa aru, miks külvivolinikud suruvad peale oma. Nõvakad on elanud kogu aeg rahus. Kõik muutus paljuski siis, kui sinna tulid uusasukad ja enamus Tallinnast. Selge on see, et tulnukad tahavad tarbida samasuguseid hüvesid, millega nad linnas harjunud. Hullem on aga see, et ka valla juhid ei ole enam kohalike seast.

nimetu
11 aastat tagasi

Nimi nimeks, mul vahet pole, kas nimi on või mitte, oluline on kommentaari sisu. Laansoo sõnum oli öeldud juba poole artikli peal, kõik järgnev on eneseimetlus või -haletsus.

Rein Vatku
11 aastat tagasi

Mäletan, kui kuskil aastal 2006 avaldasin netikommentaaris oma nime all LE-s arvamust ja heitsin teistele ette, et miks olete anonüümsed, siis Urmas Sukles selgitas mulle nelja silma all hiljem arstina, et “kui esined oma nime all, siis loll läheb eriti pöördesse”. Ja nii ongi, kui Facebook ei ole anonüümne, siis seal pole tigedust, siis siinne on anonüümne ja tigedus domineerib. Samas peab ka iga inimene saama oma arvamust avaldada, kahju lihtsalt, et tigedus domineerib.

kodanik
11 aastat tagasi

tehke tööd ka.

Ly
11 aastat tagasi

Kõik võiksid oma pärisnime alt kirjutada siia kommentaare, siis oleks pooltel meestel jänes püksis. Nii hea on ju anonüümselt vinguda.

?
11 aastat tagasi

Miks te nii õelad olete? Laansoo selgitas viisakalt oma seisukohti, aga vastu tuleb pläma. Piinlik lugeda. Nii ei olegi võimalik diskussiooni arendada, kui üks ütleb lihtsalt vastu “ise oled loll”.

Enn Laansoo
11 aastat tagasi

Olgu Lääne Nigula, Nõva või mõni kolmas vald, ikka nõuab valla juhtimine ja elu korraldamine pidevat tähelepanu ehk aetakse poliitikat. Poliitika on protsess. ( täpsem termin loe: http://et.wikipedia.org/wiki/Poliitika ) Ka väikseima valla volinikud on väikesed poliitikud. Kultuurne poliitika on see, kus võideldakse ideede eest, mitte inimeste, poliitikute endiga. Ehk vaatamata meie erimeelsustele Peeter Kallasega viimases tulises valda puudutavas teemas, ei tähenda see seda, et me üksteist ei respekteeri kui inimesed. Kinnitan, et kui me kokku saame, ei kisu me kaklema vaid suudame edendada dialoogi päris paljudes küsimustes. Minu kodukandi mehel on tuhat head iseloomu omadust, milles mina olen saamatu. Poliitika… Loe rohkem »

kodanik
11 aastat tagasi
Reply to  Enn Laansoo

Nonii, juba tuligi kuulus kaasmaalane mängu, tea kas jutt on Emil’ist või Jussist? Isegi link ÕS’ile on juurde lisatud. Sõna “kultuur” võiks ehk ka lahti seletada.

Ei õigusta.
11 aastat tagasi

Oleks võinud selle sahtlisse laagerdama kirjutada. Ilukirjanduslike tsitaatide esile tõstmine on tagantjäreletarkus, mis ei kompenseeri endast loodud nutuse kuju kuvandit. Sedasi ei kõlba täismehel enda emotsioone esitada. Loodan, et inimesed siiski on arukad ja nõvakatele ei jää tühja tõmblejate plekk külge. Piinlik on.

Enn Laansoo
11 aastat tagasi

Kodukant ilma naabriteta, ei lase olla kodul täiuslik. Ükski piltilus liivarand või männimets ei kaalu üles kaasmaalasi. Nagu igas peres, võivad tekkida teravad erimeelsused ja vaidlused, kui lõpuks hoiab pere ikka kokku. Nii käitub ka see soodetagune rahvas. Nõvakas hoiab kokku viisil, mis on tema õnn ja õnnetus. Minu eilse arvamusavalduse suurim mõte oli, tsiteerin: “Proovime nõvakatena näha üksteises seda helgemat poolt ning eeldada, et kõik me valisime poolt lähtuvalt kodukandi armastusest ja mitte mingist vandenõuteooriast lähtuvana. See, et meie arusaamad ümbritsevast maailmast on väga erinevad – no sellega tuleb leppida. Vanad tõdemused on, et Issanda loomaaeg on kirju ja… Loe rohkem »

tähelepanu
11 aastat tagasi
Reply to  Enn Laansoo

eriteade idiootidele!!! Tsiteerin iseennast ja kui mõni loll veel aru ei saanud, närigu sammalt.