Tarmula avas Rannarootsi muuseumis näituse Ruhnust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Fotograaf Arvo Tarmula kogus näituse avamisel materjali juba uue näituse tarbeks. Foto Katrin Pärnpuu

 

Fotograaf Arvo Tarmula avas täna Rannarootsi muuseumi õuel fotonäituse mullusest käigust Ruhnu.

Võimaluse päeva Ruhnu saarel veeta sai Tarmula mullu suvel, mil saarel tähistati uue kiriku sajandat aastapäeva. „Minu jaoks oli see esimene Ruhnul käik ja sellepärast vaatasin värske silmaga,” tunnistas ta avamisel.

Umbes 400 Ruhnul pildistatud kaadrist valis Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm koos kaaslastega näituse tarbeks välja 20. Egon Erkmann on kujundanud näituse kronoloogise reana: saarele saabumine, melu kiriku ümber, etnograafilised elemendid, jumalateenistus ja lahkumine.„Ajaloolises kokkuvõttes ongi see üks päev Ruhnus,” ütles Tarmula.

Ülo Kalmu sõnul avas Rannarootsi muuseum koos näitusega väravad kultuuripärandile ja kevadele, sest on ju tänavune aasta kuulutatud kultuuripärandi aastaks. Ka Tarmula oli sama meelt, juhtides tähelepanu, et pooled näitusepildid on seotud pärandkultuuriga, kujutades rahvariideid, pastlaid, arhitektuuri jms.

Täna avatud näitus on eriline ka selle poolest, et see ei asu mitte siseruumides, vaid õues. Fotolugu päevast Ruhnus algab muuseumi näitusemaja ukse kõrvalt ja täidab terve õue. „Täna on mul elus võib-olla esimene kord sellistes ekstreemsetes oludes välinäitust teha.  Suvel olen teinud ühepäevaseid näitusi, aga sellist välinäitust lumehangedes on teha väga põnev, dekoratiivne ja hästi sobiv,” ütles Tarmula.

Näitus jääb Rannarootsi muuseumis avatuks juunini, mil see viiakse Ruhnu ja pannakse üles Korsi talus.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments