Lääne Elu paberleht 23. märtsil

Madiken

madiken@le.ee

Kadi Karine (vasakul) ja Karen Jagodin tõid Haapsallu näituse uuenduskuuri läbi teinud rehemajadest. Foto: Arvo Tarmula
Kadi Karine (vasakul) ja Karen Jagodin tõid Haapsallu näituse uuenduskuuri läbi teinud rehemajadest. Foto: Arvo Tarmula

Ridala võim ei pöördunud

Ridala volikogu umbusaldas neljapäeval volikogu esimeest Olev Peetrist häältega kaheksa poolt, kuus vastu.

„Kahju, et asi veel lõpu eel nii pidi minema,” ütles neljapäeval volikogu juhatanud aseesimees Valli Ender pärast häälte kokkulugemist. „Oled tublit tööd teinud.”

Virtsu ja Lihula ettevõtjad said kokku

Neljapäeval kogunes Virtsus kohaliku arenguseltsi eestvõttel esimest korda ligi 60 Lihula ja Virtsu piirkonna ettevõtjat.

Hanila vallavanema Arno Peksari sõnul on vallas veidi üle 600 maksumaksja, aga 300 töökohta. Rahvastikuregistri ja rahvaloenduse andmete vahe on 200 inimest, need on inimesed, kes on ühe jalaga mujal, sest kohapeal pole töökohti, sõnas Peksar.

Haapsalu akordioniste saatis festivalil edu

Haapsalu muusikakooli akordioniõpilased esinesid Arukülas peetud regionaalsel festivalil.

Enim rõõmustas õpetaja Sirje Rooglat muusikakooli 3. klassi õpilane Sander Jõkk, kes pälvis diplomi karakterpala tõetruu esituse eest.„Alles teist aastat õpib, aga pala oli 5. klassi taseme lugu,” kiitis Roogla.

Leinamajast emotsioonideta

Linnapea Urmas Sukles selgitab, miks sobib leinamaja kesklinna, kuidas sai Rakvere täitsa uue leinamaja ja miks eelistas Haapsalu renoveerimist uue ehitamisele.

Neljandik Läänemaa kodudest on tühjad

Kõige tüüpilisem Läänemaa inimene elab kolmetoalises 60–78 ruutmeetri suuruses korteris. Korter asub 1980ndail ehitatud majas. Läänlase kasutuses on 33,5 ruutmeetrit elamispinda, 1,4 tuba.

Üldiselt kinnitab eluruumide loendus aga sama, mida rahvaloendus: Läänemaa rahvaarvu kahanemine on väga probleemne. Umbes neljandik kõigist Läänemaal asuvaist eluruumidest on püsielaniketa.

Läänemaa kiirabi tahavad endale saada PERH ja Pärnu haigla

Läänemaa haigla teatas juba varem, et ei osale konkursil. Enne valiku tegemist tahab terviseameti konkursikomisjon ära kuulata maavanemate arvamuse pakkumuste kohta.

Nõva ühinemiskoosolek: miks Läänemaa ja mitte Harjumaa?

Valdade liitumise teemalisel rahvakoosolekul Paliveres ja Taeblas oli inimesi pool tosinat ja Linnamäel 15. Väikesele Nõvale paistab ühinemine hoopis rohkem korda minevat, sest kooli saalis oli kolmapäeva õhtul kõik toolid hõivatud. Vallajuhtide seletusi oli kuulama tulnud poolsada nõvakat. Üldse on vallas elanikke 386.

Taebla rahvata rahvakoosolek

Valdade liitumise teemaline rahvakoosolek Taeblas neljapäeval algas nagu kolm eelmist — vallajuhid tutvustasid ühislepingu eelnõu. Rahva osa koosolekul jäi aga tagasihoidlikumaks kui Paliveres, Orul ja Nõval.

Küsimuste ja vastuste vormis arutelu toimis aga ka rahva osaluseta.

Kuidas töötab Euroopa Parlament?

Mida arvab parlamendisaadik Tunne Kelam bürokraatidest ja streikidest? Mida peab Eesti alaline esindaga Euroopa Liidu juures Matti Maasikas liidu keerulisimateks ülesanneteks?

Igal Euroopa Parlamendi saadikul on õigus kutsuda parlamendi kulul aastas 110 oma riigi inimest külla, et tutvustada neile parlamendi tööd Brüsselis.

Võimalusest Tunne Kelami kutsel Euroopa Liidu töökorraga lähemat tutvust teha haaras kinni ka Lääne Elu.

Loeng, mis mõjub nagu vaktsiin

Mida teeb õpetaja, kui ühes täiesti tavalises, hiirvaikses klassiruumis naksatab revolvrikukk? Või selja tagant libiseb välja nuga? Ei tee midagi, eks ta heegelda edasi.

Lauaplaadi taha varjuda ei ole mõtet, sealt läheb kuul läbi. Mis aitab kehal elutähtsaid kohti kaitsta, on LCD monitor.

Lääne Elu ajakirjanik Kaie Ilves osales õpetajatele mõeldud koolitusel, kus õpetati käituma koolitulistamise korral.

Moodne kodu rehemajas

Kultuurikeskuses avati rändnäitus „Moodne rehemaja. Arhailise ruumi uuestisünd”.

Rehemaju on Eestis korrastatud sadu, kui mitte tuhandeid, kuid näitusele on valitud need, mille uuendamisel on mängus arhitekti käsi.

Jaani kirikus kõlab täna õhtul vastremonditud orel

Täna annab organist Lia Salumäe Haapsalu Jaani kiriku oreli remondi II etapi lõpetamise puhul tänukontserdi. Läänemaa suurimat orelit tutvustab orelimeister Toomas Mäeväli.

Vormsi perearst ja Soome innovatsiooni fondi Sitra vanemkonsultant Madis Tiik pidas Lääne Elu jaoks nädal aega päevikut.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nojah
11 aastat tagasi

Kas Sadama tänav on Suureks Mereks ümberristitud?

abitule asemehele
11 aastat tagasi

Poliitikas pole reegleid,kui sa oled nii loll ja arvad et elad demokraatlikus riigis(sellist asja pole olemas) siis mine Soome tööle(kui sa juba pole seal siis mine ja kibestu seal).
PS.Ender ei ole IRL-s.

aseesimees
11 aastat tagasi

nomaalses, demokraatlikus volikogus kuulub volikogu aseesimehe koht alati opositsioonile, ridalas aga on volikogu Irl enamus vallavanema kummitempel ja tema toiduahelas. ka on enamuses IRL ridala volikogus opositsioonile tavapärase aseesimehe koha hõivanud juba mitu valimisperioodi järjepanu.ender on aga silmakirjalikkus kuubis oma kahjupisarates.

Olga
11 aastat tagasi

Mina Fie ja teen kiireabi. Läänemaa mehed saavad haige. Hanged pahad. Andgu mulle abi ja mina aitan.

Kiirabi
11 aastat tagasi

Muidugi PERH, mis Läänemaal Pärnuga pistmist on?