Ida-Saaremaa valdade ühinemine ei õnnestunud

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nagu varasemalt otsustasid Laimjala ja Muhu vald, leidis üleeilsel istungil ka Pöide vallavolikogu, et ei toeta Orissaare valla poolt välja käidud liitumisläbirääkimistega alustamise ideed, kirjutab Meie Maa.

Kõik kohal olnud viis volikogu liiget hääletasid läbirääkimistega alustamise vastu. Kokku on Pöide volikogus üheksa liiget, neist neli puudusid haiguse tõttu istungilt.

Pöide volikogu esimees Vilmar Laak ütles, et nad teadsid kahe valla tulemustest ning vallavolikogu komisjonid ei leidnud erilist mõtet liitumisläbirääkimistega alustamiseks. “Üksinda me küll ei taha Orissaare vallaga kokku minna,” ütles Laak.

Volikogu komisjonide arvates vähendab valdade ühendamine inimeste ühtekuuluvustunnet ega too kaasa majanduslikku ja sotsiaalset kasu kohalikele elanikele, vaid pigem suurendab ääremaastumist.

“Praegune halduskorraldus, sealhulgas omavalitsuste rahastamine vajab selgeid ja põhimõttelisi muudatusi nii, et haldusreformist võidaksid nii jõukamad kui vaesemad omavalitsused. Haldusreformil peab olema reaalne tulemus meie inimeste jaoks, mis tähendab, et iga valla olukorda, tulevikueeldusi ja võimalikke ühinemisi tuleb vaadelda eraldi,” märkis Pöide volikogu oma otsuses.

Muhu ja Laimjala vald vastasid Orissaare valla kutsele alustada liitumiskõnelusi eitavalt 21. veebruaril. Muhu volikogu põhjendas otsust sellega, et Muhu on seni olnud eraldi seisev omavalitsusüksus ja samamoodi kavatsetakse ka jätkata. Laimjala vallavolikogu on arvamusel, et püüdes muuta halduskorraldust Saaremaal, on vaja vaadata maakonna kui terviku huvisid.

Saare maakonnas on 16 omavalitsust: Kuressaare linn ja 15 valda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments