Lääne Elu paberleht 28. veebruaril

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nädal tagasi käis epeevehklemise maailma esinumber Nikolai Novosjolov Haapsalu gümnaasiumis lastega kohtumas. Foto: Arvo Tarmula
Nädal tagasi käis epeevehklemise maailma esinumber Nikolai Novosjolov Haapsalu gümnaasiumis lastega kohtumas. Foto: Arvo Tarmula

Ridala vallavolikogu esimees Olev Peetris lahkub IRLi fraktsioonist

IRLi habras ülekaal Ridala volikogus kõigub, sest IRLi fraktsiooni kuuluv volikogu esimees Olev Peetris soovib fraktsioonist lahkuda.

„Minu tõekspidamised, seisukohad ja arusaamad erinevad oluliselt Ridala vallavolikogu IRLi fraktsiooni omadest,” põhjendab Peetris oma lahkumist 21. veebruari kuupäeva kandvas avalduses.

Peetris ütles, et teda ajendas avaldust kirjutama fraktsioonikaaslaste käitumine valdade ühinemise küsimuses.

Prokurör esitas endisele politseijuhile süüdistuse

Lääne ringkonnaprokuratuur esitas Haapsalu politseijaoskonna endisele patrullteenistuse vanemale vanemkomissar Tarmo Paiole süüdistuse kriminaalkuriteos.

Paiot süüdistatakse talle ametitegevuse tõttu teatavaks saanud teiste inimeste eraelu puudutavate andmete avaldamises oma tuttavatele 2012. aasta märtsis, mais ja juunis, teatas prokuratuuri pressinõunik Annely Erm.

Sotsid üritavad kolmes omavalitsuses

Sügisestel valimistel kavatsevad sotsiaaldemokraadid Läänemaal välja tulla kolme nimekirjaga ja pakkuda Haapsalus oma linnapeakandidaadi.

Sotsiaaldemokraatide Läänemaa piirkonna esimehe Neeme Suure sõnul on kindlast linnapeakandidaadist Haapsalus veel vara rääkida.

„Üks asi on, kui mõtleme läbi kümneid inimesi, kes võiksid olla linnapeakandidaadid, aga kindlat kandidaati meil veel ei ole,” ütles piirkonna esimees.

Suur kinnitas, et sotsiaaldemokraadid tahavad oma linnapeakandidaadi sügisestel valimistel Haapsalus ikkagi pakkuda.

Oma nimekirjaga plaanivad sotsiaaldemokraadid välja minna ka Lihulas ja kui tekib uus ühendomavalitsus, siis ka seal.

Ümarlaual arutati Läänemaa spordi kitsaskohti

Tuleva aasta jaanuarist jõustub kultuuriministri määrus, mille kohaselt riiklikud sporditoetused hakkavad harrastussportlasteni jõudma maakondlike spordiliitude kaudu.

Läänemaal tähendab see, et kui seni jagas riiklikke toetusi Lääne maavalitsus, siis tulevikus teeb seda spordiliit Läänela.

Esmaspäeval kohtusid kultuuriministeeriumi ja olümpiakomitee esindajad Läänemaa spordijuhtidega, et arutada praegust spordikorraldust Läänemaal ning üleminekut spordiliit Läänela juhtimise alla.

Ühise Läänela juhitud rahastamissüsteemi arutamiseni aga ei jõutudki, sest ümarlaud kujunes üleriigiliste ja maakondlike tegelaste vaheliseks väitluseks.

Läänemaa spordikooli juhi Mati Seppi sõnul on erineva kategooria treenerite palgavahe väike või olematu, seega treener litsentsi uuendamise või uude kategooriasse tõusu eest midagi juurde ei saa.

Olümpiakomitee tegevujuhi Siim Suklese sõnul võiks tasu litsentsi omamise ja kategooria tõstmise eest tulla omavalitsustelt, kes hindavad töölevõtul ja  palga määramisel kõrgemalt litsenseeritud treenerit.

„Oma last trenni pannes sa ju oled valmis juurde maksma, sa ei vali seda kes on hea mees, vaid seda kellel on kõrgeim kategoooria,” seletas Siim Sukles. „Kui kohaliku omavalitsusel on huvi, siis valib ta need, kel on kõrgem katt ja maksab. Kui ei ole huvi, siis ei maksa.”

Suklese väited viisid endast välja Ülle Ermani, maavanem Innar Mäesalu ja Lihula gümnaasiumi direktori ja maadlustreeneri Janar Sõbra, sest nende sõnul ei ole hajaasustusega väikestes kohtades nagu Läänemaal treenereid üldse valida ega raha neile kõrgema kategooria eest rohkem maksta.

Lugu saab lugeda siit.

Lihulas linastub täna „Karikakramäng II”

Täna linastub Lihulas kultuurikeskuses Eesti uus mängufilm „Karikakramäng II”, mille üks autoreid on Lihulast pärit Katrin Maimik.

„Sünnikohaks on passis märgitud Kullamaa, aga lapsepõlve olen veetnud Lihulas, käinud seal lasteaias, koolis ja muusikakoolis,” ütles Maimik.

Lapsepõlvemälestusi, keskkonda, kus ta kasvas, peab Katrin Maimik väga oluliseks.

„Kindlasti on sellel kõigel ka oma roll, kuidas ma oma filmidele lood leian,” ütles ta.

Lugu saab lugeda siit.

Novosjolov tuli koju

„Minu kodu on Haapsalu,” ütleb epeevehklemise maailma esinumber Nikolai Novosjolov Haapsalu gümnaasiumi võimlas lastele täpselt nädal tagasi.

Juba paar aastat ei ole Läänemaa spordijuhid maailmameistriks tulnud rõõmsailmelist Novosjolovit Läänemaa aasta sportlase kandidaadiks seadnud, sest mehel puuduvat tegelik side Haapsaluga, ta olevat juba tallinlane.

Tallinnast tuleb vehkleja ka autogrammitundi, helistab kell 12, et jääb veidi hiljaks, on alles Uuemõisas. Saali on peakangelasele puldiks sätitud koolipink ja kuulajatele paar rida pikki pinke.

Triin Kuusik võitis pronksi

Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel õhkrelvadest laskmises tuli naiste õhupüstolis pronksmedalile Triin Kuusik.

Eesti õhkrelvameistrivõistlustele Narvas pääses viimase kuue kuu tulemuste põhjal igas harjutuses 18 paremat laskurit. Läänemaalt suutsid katsevõistlustega paremate sekka mahtuda meeste püssilaskmises Marek Tamm, Kristjan Kruusing ja üllatuslikult Kristjan Tiitsma.

Naiste püstolivõistlusele pääsesid Triin Kuusik, Küllike Sinisalu, Kerli Neljas ja Kaisa Kuusik, meeste püstolivõistlusele Arles Taal ja Kaur Kuurberg.

Haapsalu arendamiseks on kasutamata võimalusi

Endel Susi arutleb: Haapsalu linna arengukava aastateks 2012–2017 määrab ära ressursside optimaalse kasutamise linna hüvanguks. Seega on põhiküsimus ressurss. Kust seda ressurssi siis juurde leida?

On lisavõimalusi, millele vähe tähelepanu pööratud. Kui tulla Haapsallu mere poolt, on avanev pilt väga lummav. Seega oleks üks võimalus mereturismi laialdasem viljelemine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rocio
10 aastat tagasi

That’s way more clever than I was expnitceg. Thanks!

irl-ga
11 aastat tagasi

on kööga, rõõmustavad uudised ridalast