Saarlased lähevad pillirooga plastiku vastu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Saarte Hääl, 25. juuli 2018. Repro: Urmas Lauri

Saarlaste eestvedamisel asutatud Strawerry-nimeline ettevõtmine plaanib saaremaist pilliroogu ära kasutada plastikust joogikõrte ja tulevikus ka nõude asendamisel, kirjutab Saaremaa päevaleht Saarte Hääl.

“Mul hakkas kodus pinda käima, kui lapsed neid plastikust kõrsi kasutasid,” sõnas ettevõtte üks eestvedajaid Rait Rand. Ta hakkas nuputama, kuidas saaks plastikut asendada ning kuulnud Indias töötanud sõpradelt bambusest kõrtest, jõudis pilliroo juurde.

Rand rääkis klassivennast õllepruuli Koit Keldriga ning asi hakkas liikuma. “See on meil siin saarel kasutamata ressurss,” rääkis Kelder ja lisas, et ka väga kiiresti taastuv. Kolmas mees käivitajate ringis on Indrek Jürs, kes viibis viimased aastad Indias tehnoloogia ja tööstuse sektoris juhtivatel kohtadel töötades.

Materjaliks kasutatakse Saaremaal kasvanud pilliroogu, mida esialgu proovipartiideks on muretsetud ettevõttelt, millel aastakümnete pikkune roo lõikamise kogemus.

Pilliroog on oma olemuselt tugev ja veekindel. Roogu on vaja sorteerida ja välja otsida igati sobivad kõrred, millest saetakse vajalikud jupid. Ühest pillirookõrrest saab ehk 3–5 joogikõrt. “Ma ütleks, et tulemus on isegi parem, kui arvasin,” sõnas Rait Rand.

Kelder ja Rand mõtlevad juba ka joogikõrtest kaugemale, et kasutada ära ka tootmise jäägid ja joogikõrteks sobimatu pilliroog. Eesmärk on pilliroost toota ka nõusid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arjangerben@gmail.com
5 aastat tagasi

kui teil on vaja laenu, võtke mind kohe ühendust

anonüümne
5 aastat tagasi

!!!