Riik jätab ajaloolise kulla leidjad tasuta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Esemete turuhinna üle võib spekuleerida, kuid Eesti ajaloo seisukohalt on Saaremaa kullaleid kahtlemata hindamatu. Foto: Marika Mägi
Esemete turuhinna üle võib spekuleerida, kuid Eesti ajaloo seisukohalt on Saaremaa kullaleid kahtlemata hindamatu. Foto: Marika Mägi

Saaremaa kuldse ehteleiu küsimust arutanud muinsuskaitse nõukogu ei näe võimalust arheoloogi meeskonnas osalenud detektoristile Jegor Klimovile leiutasu maksta, kirjutas Saarte Hääl.

Muinsuskaitse nõukogu esimees Riin Alatalu ütles Saarte Häälele, et neljapäeval koos olnud nõukogu toetab muinsuskaitseameti seisukohta ega teinud ka ettepanekut otsus uuesti läbi vaadata.

“Kahetsusväärne on see, et meil on selline tore leid, aga sellega on kaasnenud asjatud emotsioonid ja kired,” lausus ta ja lisas, et selles mõttes on tegu suhteliselt tavatu olukorraga.

“Kullast käevõru rikastab kindlasti meie teadmisi esiajaloost, nagu ka paljud teised arheoloogilised leiud. Näiteks on raske ülehinnata Tallinnas Jahu tänavalt leitud keskaegset leiukompleksi ligi 40 000 leiuga,” selgitas Alatalu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaino
4 aastat tagasi

Ma arvan, et muinsuskaitse peab täitma vastavat seadust, kus leiu leidjale on ette nähtud leiutasu välja maksta.
Seega on muinsuskaitse ametnikud rikkunud jämedalt seadust.
Ma teen ettepaneku leiu leidjale, esitada kohtule kaebus.

Imeline
4 aastat tagasi

Sellist ei raatsiks äragi anda.

Vahur Reede
4 aastat tagasi

LE on ju SH kirjutise refereeringust kõige põhilisema välja jätnud!

Asja seletab lahti üks lause: “…Praeguses seaduses leiuautasu nime all tuntud preemia eesmärk on tema sõnul tagada, et arheoloogid saaksid ka juhuslike leidude kohta kätte olulise info nii leidude endi kui ka leiukonteksti kohta. …”

Tegu ei ole ju juhusliku leiuga vaid professionaalse arheoloogi korraldatud välitööde käigus välja tulnud asjaga, mitte detektorist ei teavitanud oma iseseisvatest otsingust ja esitanud peale seda aruande ehk tegu ei ole detektoristi juhuleiuga, mille puhul on leiutasu ette nähtud.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Vahur Reede

Arvata on, et selline kullakamakas oli viimane, mis ausalt käest anti!