Lääne Elu paberleht 16. veebruaril

Madiken

madiken@le.ee

Uuemõisa algkooli sõbrapäeva koogilaada rikkalikud letid osteti 45 minutiga tühjaks. Foto: Arvo Tarmula
Uuemõisa algkooli sõbrapäeva koogilaada rikkalikud letid osteti 45 minutiga tühjaks. Foto: Arvo Tarmula

Õpetajad ootavad palka

„Praegu mitte sentigi,” vastas Lihula gümnaasiumi õppealajuhataja Heli Raavel küsimusele, kui palju palk tõusis.

Suurem osa maakonna kooliõpetajaid ei ole lubatud palgatõusu veel kätte saanud, sest omavalitsuste eelarved on vastu võtmata.

Lugu saab lugeda siin.

Mis sunnib omavalitsusi ühinema

„Ei saa jääda lõputult vaidlema oma ametitoolist kinnihoidmise nimel. Ümberkorralduste järel jätkub tublidele ametnikele tööd küllaga,” kirjutab Nõva vallavanem Aldo Tamm Lääne Elu arvamusküljel.

Aeg on kümmekond aastat väldanud hindamis– ja otsustamisfaasist edasi jõuda, ütleb Tamm neile, kes arvavad, et ikka tuleks veel uuringuid teha. Uuringumaterjali on virnade viisi, aeg on tegutsema asuda.

Martna loobus plaanist liituda enne valimisi

Martna vallavolinikud hääletasid üksmeelselt maha eelnõu jätkata ühinemisläbirääkimisi Nõva, Noarootsi, Oru, Risti ja Taebla vallaga eesmärgil ühineda enne 2013. aasta valimisi.

Me tegeleme liitumisega esimest korda ja me tahame asjad sisuliselt läbi mõelda,” sõnas Martna vallavanem Tiiu Aavik.

Jaama oja saab Kiltsi teel uue silla

Haapsalu saab riigilt teeremondiks 382 812 eurot ja kavatseb selle rahaga korda teha Jaama oja silla Kiltsi teel.

Uus sild tuleb nii lai, et sellele mahuvad autod ja kergliiklustee. Jaama oja hakkab jooksma läbi pika terastruubi.

Läänlased esitavad Konservatiivse Rahvaerakonna juhiks Mart Helme

„Suursaadik Mart Helme on Läänemaaga tihedalt seotud ja oli meil koosolekul ka ise kohal,” ütles Lääne maakonnaühenduse esimees Endel Susi. „Tunneme teda isiklikult ja oleme kindlad, et ta toob Eesti poliitikasse uue taseme.”

Läänemaale kerkib PRIA toel viis uut puhkekeskust

Väikeettevõtjad rajavad PRIA raha abil 2014. aastaks Läänemaale vähemalt viis puhkekeskust, vabaajakeskuse, loomekeskuse ja trükiettevõtte.

Nimi töövihikul — Sirje Viita

„Mina isiklikult ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes oleks Sirje Viita tunnis korda rikkunud. Neid lapsi, kes tema käe all on kontuurkaardil riike värvinud, ei oska keegi kokku lugeda, ja kõik nad on teadnud ja teavad: geograafiatunniks tuleb ära õppida. Et Viita tunnis tuleb vait olla ja kuulata. Ja „kaartid”, nagu ta ise ütleb, peavad olema kaasas. Ei tule kõne alla, et kaardid on kodus,” kirjutab Kaie Ilves sissejuhatuseks intervjuule Lihula gümnaasiumi geograafiaõpetaja Sirje Viitaga.

Linnaalgkooli lapsed jäljendasid kuulsusi

Neljapäeval võis Haapsalu linna algkoolis näha–kuulda Flo Rida, Põhja–Tallinna, Kihnu Virve, koeraplika Lotte ja paljude teiste esinemist. Nagu suurte kuulsuste kontsertidel ikka, oli saal pilgeni täis.

Loe lugu ja vaata galeriid siit.

Haapsalu esindab Eestit rahvusvahelisel seminaril

Sel nädalal Soomes Hämeenlinnas peetaval koostööseminaril õpivad Haapsalu noorte huvikeskuse esindajad, kuidas viia läbi edukat noortevahetust.

MarDent Kesklinna Hambakliiniku hambaarst Mariliis Olenko pidas Lääne Elu jaoks nädal aega päevikut.

Kutsekooli majutusteenindajad võistlesid Promenaadi hotellis

Paaridesse loositud tüdrukud pidid poole tunniga korrastama numbritoa uute klientide jaoks. Tüdrukuid ootasid ees segi aetud voodid, näpujälgedega peeglid ja „klientide” maha jäetud tühjad pudelid.

Oru lapsed said sõbrapäeval magama alles keskööl

Ööl vastu reedet ei maganud Oru kooli kõige väiksemad õpilased mitte kodus, vaid oma klassiruumis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enese silmnägemises kahtleja
11 aastat tagasi

Neljapäeval loen lehest, et Nõval suletakse põhikooli vanem aste, mõni aeg tagasi lugesin, et seal on ainult 8 ettevõtjat ja täna loen, et Euroopa toel luuakse uus vabajakeskus. Kellele? Milleks? KEs ja milliste rahadega seda üleval pidama hakkab?

maalt
11 aastat tagasi

Kui Ridala ja Haapsalu ühineksid, mida siis teha vallamajaga, hooneosa jääb ju tühkaks.
Tegelt leiab rakendust küll- Koluvere hullud tuleb sinna tuua.

Ahto
11 aastat tagasi

Kõik ,kes arvavad ,et valdade liitmine on kahjulik ,on oodatud FB-s / Ei Valdade Ühendamisele /

võiksid
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

sama jäjekindlalt võidelda suitsetamise kahjulikkuse vastu, oleks tolku ja mõista, et siiani pole 285 omavalitsuse olemasolu eesti rahva elu paremaks muutnud, vastupidi, kõik läheb allamäge

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  võiksid

Õige .Inimese jaoks mõlemad väga kahjulikud asjad .Riigile aga kasulikud.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  võiksid

Vot just selline lahmimne ongi omane “ühendajatele” Eestis oli 2009 a tegelikult 226 omavalitsust. Olen järjekindel jah. Järjekindlat üritan ka sulle selgitada. Valdade liitmine ei muuda midagi paremaks.Ei saagi muuta ,matemaatiliselt. Ka liitujate kõneisikud on nõus ,et midagi ei muutu paremaks .No milleks siiski sellega tegeleda. Me saame suureks ja võimsaks :))) ?! Halvemaks muutuvad aga paljud asjad . 1.Suurenevad valtsemiskulud.2 .Halveneb teenuste kättesaadavus 3kohalik võim kaugeneb vallaelanikest nii otses kui kaudses mõttes.4. hariduse kättesaadavus halveneb 5. Suurenevad vallaelanike kulutused transpordile 6. Kogu regiooni stabiilsus väheneb kuna rahulolematus on suur..Tavaliseks muutuvad volikogu ja vallavanemate umbusaldamised ,erakorralised valimised jms 7. Töötus… Loe rohkem »

see
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

kõik on ammu juhtunud, võim on eemaldunud rahvast

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  see

Muidugi on ! Aru ma ei saa ,miks me peaksime seda kõike veel soosima ja sellele protsessile hoogu juurde andma ! Ei Valdade Ühendamisele !

jääks
11 aastat tagasi
Reply to  see

järele 15 halduüksust ja kaoks üle 200 onupoja poliitikat ajavat korruptsioonipesa

"Ühendajad"
11 aastat tagasi

Vatku ka külvivolinik vä?

sorts
11 aastat tagasi

täiesti tasuta ideed.
sadamad ka avatuks jahtlaevadele
lennuväli
rongiliiklus
(need üldteatud)
meri
matsalu
roostik
salajõgi
uugla ( vanim asulakoht lääänemaal)’
jmt.

meil on palju mida jagada/ mitte müüa/
aga me kipume keskenduma võõraste ideede pääle(ühendumine, ms.vatku ei ole läänemaa inime

"Ühendajad"
11 aastat tagasi

ütlesivad ,e ühendumine ei loo töökohti .Samas pidi ühendamine looma eeldused eelduste tekkeks ,mileest võib eeldada ,et ehk tekkivad siiski n.ö eeldused töökohta loomiseks

Kena
11 aastat tagasi

muidugi,et läänemaal nüüd pria toetusel suuremaks puhkamiseks lahti läheb,aga inimtühjus võtab maad ikka pigem atraktiivsete töövõimaluste puudumise tõttu.Kas selles osas ka arenguid paistab või on see juba lootusetu asi?

Ridala Mummuseelik
11 aastat tagasi

Ahto, mis aadressil neid uuringuid lugeda saab?

Ahto
11 aastat tagasi

Ega neid ühte kohta kokku kogutud ei ole küll. Palju asju on siseministeeriumi lehel, midagi on teinud Geomedia OÜ.Muidugi pead vaatama ,kes uuringu tellinud on .Kes maksab see tellib muusika 🙂 Kõige tõesemad,kahjuks ka kõige mahukamad ja raskesti loetavad on ülikoolide juures tehtud uuringud.Tihti on need seotud magistri või doktorikraadi kaitsmisega . Nendes ei saa vassida ,järeldused on ka õiged .Kui mingi kala on väitekirjas ,siis kaitsmine ei õnnestu lihtsalt. Tead ,kirjuta lihtsalt otsingusse /uuring omavalitsuste liitumisest (ühinemisest) / Saad lugemist pikkadeks pikkadeks õhtuteks.

sorts
11 aastat tagasi

miks just Nõva kool? oh ei-mitte nostalgiast. nostalgiaks oleks Sutlepa kool,mis valmis 1938 ja pandi kinni 1964. aga Nõva seetõttu,et Läänemaal üldiselt kipub ära kaduma ” oma” tunne. koolil,vallal, maakonnal. “oma” tunne on muuseas 2-3- kohal firma väärtuse loomisel elik siis siia (läänemaale) millegi püstipanemisel. meil on palju võõraid,kes siia palju andnud( lipstok,hanschmidt ,hääl ,jpt) ja mõned omad kellel suva (uus). kuna ma elan siin siis arvan kah. üks sarnane on Aidi Vallik–tänu temale on Haapsalu üleriigilises teles ja ilusas vaates. lõpetuseks küsimus “ühinejatele”–palju teie olete panustanud oma mõistust või kasutada olevat raha näit. “pilvede all” sarja? mis on suurepärane… Loe rohkem »

sorts
11 aastat tagasi

Ahto
M.O.T.T.
ahsoo. ” Kokkuvõtteks võib öelda, et haldusterritoriaalse reformiga tasub edasi tegeleda.”
see ju ainult uuringufirmade kauka täitmine. sadades tuhandetes rahaühikutes.
teeme lihtsamalt—MTÜ Ühinemise Uurimise Uurimiseks.
raha tuleb igalt poolt ja panustaks selle Nõva kooli säilimisse?
mul kulub kirjutamiseks nädal, saamiseks pool aastat ja jälle üks ühinemine tehtud?

Ahto—sinule minult kann või ka rohkem õllet.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  sorts

Sorts ,teeme tasaarvelduse 🙂 Sinu Nõva kooli päästmise idee on isegi rohkem väärt ,kui 2 kannu. Metsküla kooliga saadi siiski hakkama ju. Ma mõtlen ,räägin inimestega ,26-ndal võib uudiseid olla