Juhtkiri: Põlved nõrgad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kui lugeda nädalavahetusel Lääne Elu Online’is kirjutatud kommentaare ühinemislaine teemal, jääb mulje, et Läänemaa koosneb rikastest ja ilusatest valdadest ning mõnest üksikust vaesest rahaahnest omavalitsusest, kes himustab teiste vara. Kommentaarides kumab igatsus: me tahame elada nii, nagu siiani oleme elanud. Võiksime võtta laenu, aga ei ole õiget ideed, mille tarbeks. Täna on tore, aga mis homme saab, tahaksin küsida. Täna on õpetajail kõrgem palk, aga kas homme on enam kooligi?

Mida me võidame, kui ühineme, küsitakse kommentaarides, ja nõutakse uuringuid. Mulle tundub, et nõnda tahavad volinikud vastutusest pääseda. Nad tahavad, et keegi teine ütleks, mida teha. Volikogudel ei ole olnud vajadust vastu võtta pöördelisi otsuseid. Nad on harjunud kätt tõstma või nägelema pisiasjade kallal.

Nüüd on ees kõva pähkel ja see teeb jõuetuks. Et ise ei oska/julge, on lihtne lükata asi edasi ettekäändel, et ei ole uuritud. Ükski uuring aga ei anna ei– ega jaa–vastuseid. Kas nii või naa, peab otsustama ikkagi volikogu.

Arusaamatuks jääb, miks tahab juba teine volikogu nii tähtsat otsust arutada kinniste uste taga — ettekäändel suud puhtaks. Tehke enne volikogu tund aega isekeskis mõttetööd, arutage, leppige kokku ja minge siis istungile.

Mis hirmus ja oma rahva ees veel teadmata saladus võib volikogu avalikul arutelul välja tulla? Kas see, et keegi räägib rumalat juttu, rahvas saab teada ja järgmine kord teda ei valitagi?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
11 aastat tagasi

Ja ikka ei ole ükski vallakodanik ,linnakodanik ega volinik väla mõelnud ühtegi ilusat põhjust ,miks peaks vallad kokku liitma .Aga proovige vähemalt ,ilus vale on ka midagi väärt !

vallakodanik
11 aastat tagasi

ei tea kas Ahto kardab ka vallas oma koha pärast, et ta krutib rahvast niivõrd ühinemisele vastu. Ega jah, riigihanke korras ei pruugi enam pääseda vallateedel lund lükkama.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  vallakodanik

Austatud anonüümne vallakodanik ,kui oled tõesti vallakodanik ,siis tead ,et minul on töid ja tegemisi rohkem kui teha jõuaks .
Kui nüüd lume lükkamisest rääkida ,siis riigihankel ei õnnestu kindlasti väikeettevõtjal osaleda. Kindlasti peab ettevõttes olema kõrgharidusega teedeehituse inzener ,peab olema vähemalt 7 traktorit +2 reservtraktorit ja kindlasti peavad need olema rohe-kollased ja mitte vanemad kui 2006 a v.l :))
Kui nüüd mõni minu mõtteavaldus LE kommentaariumius tundub rahva”kruttimisena”,siis on seda ikka väga lihtne teha .
Kui on soov lähemalt suhelda ,siis lümelükkamise info juures on ka kontaktid. Ilusat nädalavahetust !

Tont.
11 aastat tagasi

Ajalugu kordub- eilsetest uudistest oli kuulda reginaalminster Kiisleri ähvardust,et kui nö. vabatahtlikult ei ühine,sunnib selleks riik. Ka praegu,peale tööd ja 3. õlut keset ööd ei tundu see eriti demokraatlik. Või maakeeli-lambakari (valijad), pidage mokk maas. Kui vaadata,et hundilaskmis lubasid annab välja Brüssel ja kohalik riigivalitsus käsib,millal ja kellega ühineda, siis mis demokraatiast saab üldse juttu olla…Ja kuna peale järgmisi valimisi võib kohalikul tasandil valituks osutuda kohaliku elu edendajad,siis on muidugi viimane aeg ühinemisega kiirustada…kasvõi jõuga ja omavalitsuste tulubaasi kärpides. Miks pole Läänemaalt valitud riigikogu liikmed teinud ettepanekut maainimeste tulu- ja sots. maksu vähendamiseks vähemalt poole võrra ? Sest kui mu… Loe rohkem »

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  Tont.

Mis puudutab regionaalministri väljaütlemisi, siis esindab ta IRL ametlikku joont – valdu on liiga palju ja need tuleb liita.

Meie oleme sundliitmise vastu alati olnud ja seni kuni oleme valitsuses ei saa sundi rakendada. Teisisõnu seisame demokraatia kaitsel.

Mul ei ole voli avalikustada ,kelle sõnad need on.

sorts
11 aastat tagasi

olen korduvalt eritanud küsimuse—mida kasu saavad valdades/linnas elavad inimesed?
VASTUSEID ON—0 /NULL)
ehk siis—liitumised on vaid blä-blä- valimisreklaamiks hea küll.
suure neeme riigikogulik möla ei lähe arvesse.
taebla,noarootsi,oru jne liitujate volikogudelt ja vallavanematelt tahaks lugeda nende põhjendusi liitumise kasuks. kui neid ei tule,siis pole mõtet kolhoosi teha.

kõikidel, kes minuga ei nõustu/nõustuvad—paigutage siia.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  sorts

Mina olen sama küsimust kindlasti veel rohkem esitanud ,Vastuseid pole .
Heitke korraks pilt oma kätetööle . Lühikese ajaga on kogu maakonna elurütm pea peale keeratud . Üks Vormsi tugevaim vallavanem astus tagasi .Noarootsi vallavalitsuse kauaegne spetsialist astub tagasi ,tehtud on ettepanek järgmisel istungil avaldada umbusaldust volikogu esimehele ja vallavanemale. Oru volikogu istungil küsib volinik ,et miks me ühineme . Vastus tuleb kiirelt -kõigepealt moodustame komisjonid ja peame läbirääkimisi ,siis vaatame . Võiks jätkata…
Ühinen Sortsi viiska palvega .Kui mõnel tulisel kiirelt ühineda soovijal on mõni tõsine argument ,milleks seda teha ,siis oleks seda meeldiv siit lugeda

kas
11 aastat tagasi

võibolla on siis ennegi jõutud arusaamisele, et ei taheta liituda? Ja nüüd mõeldi, et miks seekord siis see “koerapulm” nii ummisjalu kiirustades vaja ära teha on.

Ahto
11 aastat tagasi

Samast lehest 25.jaanuaril .2013.a
Lüganuse vallas: 28. jaanuaril kell 18 Purtse teabetoas, 31. jaanuaril kell 18 Varja raamatukogus, 3. veebruaril kell 12 Lüganuse rahvamajas.

* Maidla vallas: 29. jaanuaril kell 18 Soonurme raamatukogus, 30. jaanuaril kell 18 Oandu külastuskeskuses, 3. veebruaril kell 14 Maidla rahvamajas.

* Püssi linnas: 3. veebruaril kell 16 Püssi kultuurimajas.

* Koosolekul saab kohapeal täita ka küsitluslehe.

* Rahvaküsitlus toimub 4.-10. veebruarini valla- ja linnavalitsuses.

Juhin tähelepanu ,et asi algas juulis. Me tahame ikka kordades võimekamad olla : Tõesti ,tõesti ,sellest ei saa midagi paremat tulla kui koertepulm

tule
11 aastat tagasi
Reply to  Ahto

puuotsast alla, Haapsalu on ridalale pakkunud ühinemisläbirääkimisi aastaid, kes aga on põõsasse hüpanud, see on alati ridala, aega on olnud küll, aga mugav amet on olnud tähtsam

Uuemõisast
11 aastat tagasi
Reply to  tule

Eriti arusaamatu kommentaar. Ei mingeid mõtteid ega ettepanekuid.

Vaatleja
11 aastat tagasi
Reply to  tule

Kui olete nii kursis, siis ehk näitate neid korduvaid volikogu otsuseid teistelegi. Otsuseid millega Haapsalu on ettepanekuid teinud ja vastuseid, mida Ridalast saadud. Pakun, et selliseid pole olemaski.

Vaatleja
11 aastat tagasi
Reply to  Vaatleja

Ei peagi tegelikult näitama. Lihtsalt nimetage nende otsuste kuupäevad ja numbrid, aitähh.

eedu
11 aastat tagasi
Reply to  tule

Iga mõistusega inimene vallas on Haapsaluga ühinemise vastu. Põhjus:
ajalugu on näidanud, kui väiksem liitub suuremaga jääb väiksem kannatajaks,
sest suurem arendab oma ümbrust ja väike saab heal juhul ülejäägi. Praeguste seaduste järgi polegi teisiti võimalik. Teiseks: ametnikud kardavad töötuks jäämist.

just
11 aastat tagasi
Reply to  eedu

viimases lauses on tõde, pidurid on oma sooja koha kaotuses vastutegutsevad mittevajalikud vallaametnikud

Uuemõisast
11 aastat tagasi
Uuemõisast
11 aastat tagasi

Kaks toredat artiklit:
http://eestielu.delfi.ee/eesti/ida-virumaa/maidla-vald/elu/pussi-luganuse-ja-maidla-rahvas-andis-uhinemisele-rohelise-tee-ja-valis-uuele-omavalitsusele-nime.d?id=65671448
http:pr.pohjarannik.ee/?p=4624
Lisaks artiklite sisule paluks pöörata tähelepanu ka kuupäevadele ja teha omad järeldused.

irl-ga
11 aastat tagasi

on kööga

nagu tõmbetuul tühjal väljal
11 aastat tagasi

Võiksime võtta laenu, aga ei ole õiget ideed, mille tarbeks – probleem on selles et ideede genereerimise, lahenduste pakkumise ja realiseerimise võimet pole üldse formeeritudki mille tarbeks ja ega praegu ei paista ka et sinnapoole kuidagi liigutaks. Aga mis sest kasu on kui mingi terav juhtkiri kuskil neti avarustes kõlgub ? Edasine näpuga järjepidamisvõime ju ikka puudub, leheilves kirjutab ju laste raamatuid ja lehte kirjutatakse täpselt sama moodi.