Omavalitsused tahavad ühineda enne sügisesi valimisi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eile kogunes Oru koolimajja üle 30 Põhja–Läänemaa omavalitsustegelase, et arutada, kuidas ühinemisega edasi minna. Foto: Arvo Tarmula
Eile kogunes Oru koolimajja üle 30 Põhja–Läänemaa omavalitsustegelase, et arutada, kuidas ühinemisega edasi minna. Foto: Arvo Tarmula

Eile Linnamäele kogunenud kaheksa omavalitsuse esindajad näitasid üles soovi minna ühinemisele kõik koos ja püüda sellega sügisesteks valimisteks ühele poole saada.

Enne koosolekut oli Oru vallamajas ootusärev õhkkond. Oru vallavanem Arno Kelnik tervitas tulijaid kätt pidi ja ütles, et hakkab küpsema.

„Tundub, et meeleolu on ülimalt heatahtlik,” ütles Martna vallavanem Tiiu Aavik.

„Nüüd on kaks võimalust,” ütles Noarootsi volikogu esimees Rein Vatku enne koosolekut. „Kas minnakse kohe tülli või ei mindagi.”

Oht tülli minna rippuski kogu aeg koosoleku kohal.

Üks konflikti allikas oli Haapsalu küsimus. Haapsalu linnapea Urmas Sukles tahtis kohe koosoleku alguses selgust, kellena linna delegatsioon sel koosolekul on. „Kas me oleme siin vaatlejad või kes me oleme?” päris Sukles.

Linnal on ametlikud läbirääkimised käsil vaid Ridalaga ja enamaks delegatsioonil koosseisus linnapea Sukles, volikogu esimees Jaanus Karilaid ja volikogu liige Ingrid Danilov volitusi ei olnud.

Ridala delegatsiooni liikme Olev Peetrise sõnum oli aga, et kui Haapsalu peab Ridalaga läbirääkimisi, tuleb linnal arvestada, et Ridala on koos Oru ja Taeblaga igal juhul.

Kuidas Haapsalu edasi toimib, selgub reedel erakorralisel linnavolikogul.

Koosolekul valiti läbirääkimisteks juhtivkomisjon, kuhu kuuluvad iga omavalitsuse esindajad. Haapsalu volitas Ingrid Danilovi, kuid küsimärgiga. Kas küsimärk kaob, oleneb reedese erakorralise volikogu otsusest.

Komisjoni juhiks valiti Nõva vallavanem Aldo Tamm.

Moodustati veel majandus–, sotsiaal– ja hariduskomisjon, kuid neis Haapsalu esindajat esialgu ei ole.

Ülejäänud ühinejad otsustasid, et ootavad ära Haapsalu volikogu tulemuse. Järgmine suur kokkusaamine määratigi reedele pärast Haapsalu volikogu istungit.

Koosolekule kutsutud Geomedia OÜ juhatuse esimees Rivo Noorkõiv kinnitas, et hea tahtmise korral jõuaks ühineda enne sügisesi valimisi, aga siis peaks ühinemise ajakava sel nädalal valmis tegema.

„See, mis Läänemaal sünnib, on Eestis unikaalne,” ütles Noorkõiv. „Aga väga kiire on.”

„Minna tuleb nagu siga rukkisse, aga kui edasi läheb nagu täna, siis on see ajaraiskamine,” ütles Urmas Sukles.

Koosolekut juhtinud Risti volikogu esimees Andres Liiv ütles, et ühinemisnimekiri ei ole suletud ja sellega võib põhimõtteliselt veel liituda.

„Meil ei ole õigust kellegi eest ust kinni lüüa,” sõnas Liiv.

Risti valla esindaja Elvo Leppmaa tegigi ettepaneku võtta ette maakonna kaart ja vaadata, kes kellega võiks lõpuks ühineda. „Kas ei oleks mõistlik kaasata ka Kullamaa mehed,” arutles Leppmaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
viimasele
11 aastat tagasi

ära sa jumala pärast enam peale võta, katsu pigem rohud ära võtta

viimasele onu Heinole
11 aastat tagasi
Reply to  viimasele

Kuule, see sinu peale võtmise ja rohtude teema on juba igasugu foorumites nii ära leierdatud ja lame fraas, et PALUN, mõtle ise midagi vaimukamat välja või ole päris vait!

Tont.
11 aastat tagasi

Tead,11.55,haldus suutlikusest pole mõtet sonida,see on siiani olemas. Ainult võimuparteid on igal võimalikul moel seda püüdnud kärpida ja kohalikud parteirakukesed on seda ka püüdnud toetada. Ära andes vallainimeste õigust ise kohalikke asju otsustada. Nii arendavad nad maaelu….Kui läheb uue eelarve tegemiseks,siis kärpima ei hakata mitte linna kulusid,vaid endiste valdade omi. Ja miks peaks väikese laenukoormusega valdade elanikud hakkama maksma oma maksudest end lõhki laenanud linna võlgu? Mini EL- maksame ühiselt kõik Kreeka võlad….

eelarvest
11 aastat tagasi
Reply to  Tont.

eelarve koostab ja esitab volikogule vallavalitsus, kes oma valitsemiskulud alati küllaga õhku täis pumpab, ülejäänud pudemed jaotatakse siis nn. kärpimiskava järgi ära.ja vallavanemale ustav volikogu enamus ka selle eelarve harilikult kinnitab

kägupoiss
11 aastat tagasi

Pange siis kägupoiss seda kõike juhtima:)) ja tserepanov asetäitjaks….) saavad suvel willisega ja talvel saanidega asju kaemas käija.

Herjava
11 aastat tagasi

Loodame siin Herjavas, et lõpuks võetakse ka meie teed ükskord päevakorda ja pannakse mingisugunegi asfalti meenutav kattematerjal auklikele teedele peale.Praegust vallavanemat see ei huvita ja seal kus tema elab seal auke ei ole. Seega võõras mure.

igatahes
11 aastat tagasi
Reply to  Herjava

põhulõug see vallavanem

maalt
11 aastat tagasi

Haapsalu linnal on plaan hakata ümber ehitama tänavavalgustust- kuidas hoitakse eelarved lahus, maainimesed pole ju huvitatud linna heaks maksude maksmisest?

Mõistus koju
11 aastat tagasi

Üks vald maakonnas ongi normaalne, oleks mingigi haldussuutlikkus.

igatahes
11 aastat tagasi
Reply to  Mõistus koju

toetan

olaf
11 aastat tagasi

Kuidas oleks referendumiga. Prouad ja Härrad saadikud volikogudes – kas sõidate teerulliga rahvast üle või lasete inimvedelikku oma valdades elavate inimeste peale.

Ahto
11 aastat tagasi
Reply to  olaf

Minu teada referendumid tulevad . Millisel moel ja kuipalju nendega arvestatakse ,on juba teine teema

Herjava inimesele
11 aastat tagasi

Mõistlik laenamine on normaalne asi. Kõik riigid laenavad. Kui sulle meeldib elada vaesena laenuvabas riigis, siis ole lahke, vali Ansip.

Herjavast
11 aastat tagasi

Haapsalu peab ühinemisest välja jääma..Nii suurte võlgadega üksus, nullb ühinemismõtte Haapsalu on ajalooline linn ja selleks ta ka jäägu. Suklesel,
Danilovil ja Karilaijul ei tohiks läbirääkimistel sõnaõigust olla.

nullib
11 aastat tagasi
Reply to  Herjavast

hoopis pättide partei -kodukulud kontrolli alla, kilekotid käibesse, elamisload kriminaalidele

Ridala
11 aastat tagasi
Reply to  Herjavast

Sama meelt.

Ridalast
11 aastat tagasi

mina toetan Haapsaluga ühinemist. siin on riigimehelikku jumet!

Herjavast
11 aastat tagasi
Reply to  Ridalast

vaevalt Sa Ridalast oled.