Läänemaal registreeriti mullu vähem viirushaigusi

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Möödunud aastal vähenes Läänemaal haigestumine pea kõigisse nakkushaigustesse.

Varasemast vähem haigestuti mõlemasse puukidega levivasse tõppe: kui puukentsefaliiti registreeris terviseamet 2011. aastal 15 juhtu, siis mullu kõigest kolm. Lyme’i tõppe ehk borrelioosi haigestus möödunud aastal 72 inimest, tunamullu oli borrelioosihaigeid 127. Puukidega levivatesse nakkustesse haigestumine on võrdne 2010. aastaga, mil entsefaliit tuvastati Läänemaal kahel ja borrelioos 75 inimesel.

Terviseameti Haapsalu esinduse epidemioloogia spetsialist Lea Kiis ütles, et haigestumise langus nii puukborrelioosi kui ka -entsefaliiti võib olla seotud vihmase suvega, sest puukidele on vihm ja tugev tuul eluks väga ebasoodsad tingimused. Entsefaliiti haigestumise languse üheks üldiseks põhjuseks on Kiisi sõnul kindlasti ka aktiivne vaktsineerimine. “Aeg hakata puukentsefaliidivastasele vaktsineerimisele mõtlema on juba käes,” lisas Kiis.

Üsna stabiilsel tasemel on terviseameti andmeil haigestumine rotaviirusenteriiti, Lea Kiisi sõnul haigestuvad endiselt kodused väikelapsed. Möödunud aastal registreeriti 32 rotaviiruse juhtu, aasta tagasi oli haigeid 49 ja tunamullu 38.

Rohkem haigestus läänlasi teise soolenakkusse – Norwalki viirust registreeriti mullu kümnel juhul, tunamullu oli haigeid üheksa ja 2010. aastal neli.

2012. aastal registreeris terviseamet tunduvalt vähem haigestumist salmonelloosi – kaheksal juhul. Ülemöödunud aastal oli salmonelloosihaigeid lausa 50 ja 2010. aastal 26.

Üle kolme korra vähem registreeriti mullu tuulerõugeid – 80 korral –, 2011. aastal 292 korral.

Labori kinnituseta grippi registreeriti 2012. aastal 83 korral, tunamullu aga 102 korral.

Pisut on kahanes ka haigestumine ülemiste hingamisteede viirustesse: mullu registreeriti 3149 haiget, tunamullu 3204.

Põhjusi, miks möödunud aasta haigestumiste arvud on väiksemad, võib Lea Kiisi sõnul olla mitmeid. “Nakkushaigustesse haigestumine kulgeb tihti lainetustena – mingitel aastatel on haigestumine kõrge, siis jälle madal,” sõnas Kiis.

See, et paljud haiged põevad kodus ega pöördu arsti poole, on oletus, mida saa kinnitada. “Samas on see vägagi tõenäoline,” ütles Kiis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments