Juhtkiri: Usu või ära usu

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lugu 700 elanikuga golfikülast koos lasteaia, sõudebasseini, tenniseväljakute, spaa, ratsabaasi ja muu säärasega tundub nagu üks suur õhuloss. Selline asi lausa ahvatleb hambaid teritama, aga kas tasub?

Esiteks ei ole Risti vald mitte millegagi riskinud. Detailplaneeringu koostamise maksab kinni asjast huvitatud pool ehk OÜ Ftr Consultants. Kui planeering käiku ei lähe, ei kaota Risti midagi. Risti külje alla jääb endistviisi hulk maatükke, kolmandik põldu ja kaks kolmandikku soist metsa. Kui plaan õnnestub vähemal või suuremal määral, on Ristil sellest ainult võita.

Kuigi Eestis ei ole midagi sellesarnast veel tehtud, ei tähenda, et selline sportlik küla on maailmas midagi uut ja ainulaadset. Risti on Tallinnale lähedal, tee on hea. Kui kiire rong ka käima hakkab ja majandusolud paranevad, miks ei või noored edukad pered muretseda Ristile kodu, kus on turvaline ja kõik võimalused sportida.

Golfiküla arendaja on olnud visa ja järjekindel. Masu ajal jäid paljud plaanid toppama, aga golfiküla planeering tüürib edukalt lõpu poole. Hoidkem siis pöialt, et Ristil läheks hispaanlasest ärimehel paremini kui jaapanlasel Kiltsi lennuvälja taga Jaapani külaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arta
11 aastat tagasi

Ju see jääb ulmeprojektiks nagu jaapanlaste küla ehitus Ridala vallas.

En.
11 aastat tagasi

Alati peab reaalselt mõtlema, kust tuleks taolisse megakülla uued elanikud? Tallinnast? Et hakata golfikülas suvitama-lõbutsema ja iga päev pealinna vahet tööle sõitma? Välismaalt?

Nn. arendaja võimekusest annab parima pildi Haapsalus endise tapamaja künkal asuv lägaplats.

IRW
11 aastat tagasi

Vallavalitsus PEAB KOOSTAMA tegevusplaani juhuks, kui kogu see maa seal on metsast puhtaks roogitud ja segi pööratud.
Ja nii jääbki. Aastakümneteks.
Et siis, MIS SAAB SIIS EDASI? KES MAKSAB POOLELI JÄÄNUD “ARENDUSE” likvideerimise ja korrastamise?

Juurus õnneks pole veel maad ära lagastatud, kuhu see Oxford Park pidi tulema, või juba on lagastatud?

ilus on
11 aastat tagasi

see eesti paberil vabariik

Mis veel
11 aastat tagasi

muudest projektidest rääkida, kui isegi 10 km autoteed ei suudeta renoveerida (Risti ja Palivere vaheline lõik), aina uued plaanid! Ühed loodavad taastada rongiühenduse Riisiperest Haapsaluni, võibolla koguni Rohukülani välja, teised juba otsaga Ristil infrastruktuuri arendamas……kisa on palju aga villa vähe! Jõudu ja edu!

Saunjamees
11 aastat tagasi

Teeme nii, et kõigepealt ehitavad välismaalased Noarootsi Kudanisse oma küla koos tehisjärvega valmis. Siis räägime edasi. Seniks muusikat.

golf
11 aastat tagasi

tegelikult on see vaid lihtsalt skeem EL rahade abil kokku osta lahmakas maad. Täpselt sama asi toimus mõned aastad tagasi Vidrukas— sää oli isegi 3-korruseline SPAhotell planeeritud.
Detailplaneering sai muidugi vallavalitsuselt oma heakskiidu ,kuid mis on toimunud?–ei midagi muud,kui et üle 100 ha maad on sujuvalt libisenud välismaalaste omandisse.

Paluks kasutada pisut mõistust.Tallinna külje all on 3 suurt ja head golfiväljakut,Tallinnal on lennu-,laeva-,maantee-,raudtee ühendused olemas,toimiv infra ,meie mõistes suurlinn,kuid kõik väljakuid opereerivad firmad vaaguvad hinge.

Aga noh,planeerige ja arutage, pääasi,et mõni kolkapoliitik seda oma “suursaavutuste” nimekirja ei lisaks a la “Läänemaa värav”

nendest
11 aastat tagasi

erilistest ulmelistest arendajatest( viimati jaapanlane ridalas, kes tahtis rohukülla haapsalu 2 ehitada) võiks mõni ettevõtlik kirjamees lastele huvitava muinasjuturaamatu kokku panna

RH
11 aastat tagasi

Jälle midagi huvitavat! Mulle meeldib. Edu risti rästi läbi Ristile!!!