Ristile võib tulla kiirabibrigaad

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Praegu tegutseb Läänemaal neli kiirabibrigaadi, neist kaks Läänemaa haiglas. Kiirabireform võib viia ühe brigaadi Ristile. Foto: Arvo Tarmula
Praegu tegutseb Läänemaal neli kiirabibrigaadi, neist kaks Läänemaa haiglas. Kiirabireform võib viia ühe brigaadi Ristile. Foto: Arvo Tarmula

Järgmisest aastast jõustuva kiirabireformi variante on, et üks Läänemaa kiirabibrigaad hakkab Haapsalu asemel paiknema Ristil.

Läänemaa haigla peaarsti Tõnis Siiri sõnul on tegemist ühe võimaliku tööversiooniga. „Selline ettepanek on tehtud ja kiirabibrigaadi paiknemist Ristil põhjendatakse suurte maanteede lähedusega,” ütles Siir, kes ise kiirabibrigaadi paigutamist Ristile ei poolda.

Läänemaa haigla ravijuht Kai Tennisberg tunnistas, et kiirabibrigaadide stardipunktide hajutamine võib teenuse kättesaadavust parandada, kuid teenusepakkujale toob see kaasa lisakulu. „Teenusepakkujal on palju parem pidada kogu meeskonda ja parki ühes kohas,” ütles ta Läänemaa haigla kogemuse põhjal. Tennisberg tõi näite, et kui Haapsalus on brigaadi liikmetele ruumid ja garaažid, siis Ristile tuleks luua samasugused võimalused.

Ta möönis aga, et suuremal teenusepakkujal on võimsust pidada ka kaugel olevaid brigaade. Tennisberg lisas, et ei oska praegu ettegi kujutada, kus võiks Ristil kiirabibrigaad paikneda.

Praegu tegutseb Läänemaal neli kiirabibrigaadi. Läänemaa haigla osutab kiirabiteenust kahe õebrigaadiga, Lihulas paikneb Pärnu haigla õebrigaad ja Vormsit teenindab Põhja–Eesti regionaalhaigla esmaabiosutajate brigaad.

Eelseisva kiirabireformiga on terviseametil kavas muuta kiirabipiirkondade ja –brigaadide arvu, samuti on välja kuulutatud konkurss kiirabiteenuse osutajate leidmiseks järgmiseks 3–5 aastaks.

Senise 24 teeninduspiirkonna asemel hakkab neid Eestis olema kümme. Läänemaa koos Rapla–, Hiiu– ja Lääne–Harjumaaga kuuluks Lääne–Harju teeninduspiirkonda.

Terviseamet on põhjendanud kiirabi teeninduspiirkondade muutmise vajadust rahvastiku ümberpaiknemisega keskuste, eriti Tallinna ja Harjumaa lähedale.

Reformi käigus kasvab kiirabibrigaadide arv, just õebrigaadide arvel, kuid väheneb arstibrigaadide arv.

Terviseameti peadirektori asetäitja tervishoiu alal Üllar Kaljumäe ütles „Aktuaalsele kaamerale”, et teenusepakkujate leidmise konkursi tingimused on sellised, et kandideerida oleks võimalik kõigil. Ta lisas, et suurel kiirabiettevõttel on kindlam konkursile tulla — väike peab mõtlema, kas ta suudab piirkonda teenusega nõutaval määral katta.

Küsimusele, kas Läänemaa haigla kandideerib järgmisest aastast kiirabiteenuse pakkujaks, ei osanud Tennisberg veel vastata. „Seda ei tea me praegu öelda, haigla nõukogu tuleb kokku järgmisel nädalal,” ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments