Annika Kapp: Meid on siia „ilma äärele” jälle vähemaks jäänud

Madiken

madiken@le.ee


Lääne Elu palus kõigil maakonna omavalitsusjuhtidel kirjutada aastakokkuvõte. 

Noarootsi vallavanem Annika Kapp:

Nukraks teeb, et nagu kõikjal maal, väheneb ka meil rahvaarv. Tänavu pidime jälle tõdema, et meid on siia „ilma äärele” vähemaks jäänud. Loomulikult mõjutab see ka vallaelu, sest elanike arvust sõltub meie rahakott. Sellele vaatamata on Noarootsis suutnud eelarvega nii majandada, et otsad tulevad kokku ja võlgu ei jääda.

Ponnistustega lõpetasime Österby sadama rekonstrueerimise esimese etapi. Teha on veel palju, kuid kahjuks ei ole me vaatamata korduvatele projektitaotlustele saanud rahastust rekonstrueerimise teisele etapile. On küll olemas toetus ujuvkai ehituseks, kuid on hulk töid, mis ootavad raha.

Laste–noorte elu sai ilusamaks ja mugavamaks. Suvel said uue ilme ja parema soojapidavuse koolimaja, Pürksi mõis ja lasteaed. Koolimaja sai lisaks ka maakütte.

Riigieelarve toel sai lasteaia mänguväljak vana ohtliku karusselli asemele uue ja Sutlepa vabaajakeskuse juures on mänguväljak. Noortevolikogu tegi projekti „Ise tehtud, hingega tehtud“ raames vababaajakeskuse ja õpilaskodu juurde pingid–lauad, et saaks ka õues istuda.

Suuremaid ja väiksemaid tegemisi oli sel aastal palju: Riguldi–Noarootsi kodukandiühingu 20. aastapäev, Osmussaare kabelivare konserveerimistööde lõpetamine, kontserdid Rooslepa kabelis ja Teeristi villa muusikaõhtud, traditsiooniline surfilaager Roostal, Dirhami sadama arendustööd, Noarootsi kõrtsi eestvedamisel peetud spordivõistlused, sõprusvaldade mängud Kronobys. Valmisid Noarootsi kooli ja valla arengukava.

Trükivalgust nägid kaks Noarootsit tutvustavat raamatut. Tänu Valeri Štšerbatõhile raamatu „Metsloomad” ja Marko Valkerile raamatu „Noarootsi valla loodusväärtused“ eest!

Nõva valla mees Arne Kivistik koostas väga põhjaliku andmebaasi ka Noarootsi maastikuväärtustest.

Järgmisel aastal on plaanis valla keskusehoone rekonstrueerimise alustamine ja jäätmekeskuse projekteerimine. Jätkame võimaluste otsimist Österby sadama ehituse teiseks etapiks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Külaelanik
11 aastat tagasi

Österby sadama kanalist süvendamisel väljavõetud muda koos klaasikildudega ja muu rämpsuga paigutati teiselepoole muuli ja sellega rikuti ära ujumiskoht. Las ettevõte, kes seal töötas, teeb ujumiskoha puhtaks ja ohutuks.