Puitmajade eksport on kasvanud

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Keskkonnateabe Keskuse andmetel moodustas Eestis puidust kokkupandavate ehitiste eksport tänavu esimese üheksa kuuga ligi 144 miljonit eurot, mis on 2011. aasta sama perioodiga võrreldes seitse protsenti enam, teatas Eesti Puitmajaliit.

Statistika andmetel eksporditi Eestist tänavu kolmandas kvartalis 54,6 miljoni euro väärtuses puitehitisi, mis on 26 protsenti enam kui mullu samal perioodil. Sealjuures oli puidust kokkupandavate ehitiste näol tegemist III kvartalis suurima puidust ekspordi kaubagrupiga

Puitehitiste ekspordi sihtriikide seas on esikohal jätkuvalt Norra, kuhu tänavu esimese üheksa kuu kokkuvõttes eksporditi 53,6 miljoni euro eest puitehitisi. 2011. aasta esimese üheksa kuuga võrreldes kasvas Eesti puitehitiste eksport tänavu Norrasse 50 protsenti. Peamiste ekspordi sihtriikidena järgnesid Norrale vastavalt ligi 31,1 miljoni ja 11,3 miljoni eurose ekspordikäibega Saksamaa ja Suurbritannia.

Kokku moodustas puittoodete eksport käesoleva aasta esimese 9 kuuga üks miljard eurot. Puittoodete import moodustas 9 kuuga 283,8 miljonit eurot.

Eesti puitmajatootjaid ühendavasse Eesti puitmajaliitu kuulub 30 ettevõtet, kelle müügitulu ja töötajate arv moodustab ligikaudu 45-50% kogu kohaliku sektori vastavatest näitajatest ja nende puitmajade ekspordi osakaal ligi 85 protsendini sektori müügitulust.

Puitmajaliitu kuuluva Läänemaa ettevõtte Tene Kaubanduse müügijuht Oliver Pets ütles, et ka nende käive on tänavu veidi kasvanud. „Kasvame jätkuvalt, aga mitte päris nendel põhjustel, mis on teiste kasvu taga,” ütles ta.

Petsi sõnul on sektori eksport tõusnud suuresti tänu suurprojektidele, nagu terve koolimaja või lasteaed. „See on suurte ettevõtete mängumaa. Meie ekspordikasv tuleb uutele turgudele minekust,” ütles ta.

Tene Kaubandus on esindatud Saksamaal, Hollandis, Šveitsis, Prantsusmaal, Norras, Itaalias, Rootsis, Soomes, Poolas, Hispaanias ja Portugalis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments