Küttepuud odavnesid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Nõva mets. Foto: Arvo Tarmula

Aastaga on kuivad halud odavnenud 2% ja märjad halud 8%, selgub erametsaliidu Eesti puiduturu III kvartali ülevaatest.

Märjad lepahalud maksid koos käibemaksuga 33,5 €/rm ja kuivad lepahalud 45,25 €/rm.

“Mitmed halumüüjad on tänavuse kütteperioodi eel tõdenud, et nõudlus halgude järele on väiksem tänu suurenenud pakkumisele, mis omakorda on viinud hindu alla,” selgitab raport.

Hindu mõjutab madal paberipuidu hind. Okaspuupaberipuidu hinnad on jätkuvalt madalseisus. Eriti nõrk on nõudlus kuusepaberipuidu osas. Aastaga on männipaberipuit kaotanud 16% ja kuusepaberipuit 23% oma hinnast.

Hakkpuit on terve selle aasta järk-järgult odavnenud ning on aasta taguse ajaga 8,5% kukkunud. Kolme viimase kuuga on hind kukkunud enam kui 7% ning on septembris jõudnud 11,08 €/pm³.

Viimase kolme kuuga on iga kuu odavnenud ka saepuru hind. Kokku on hind kolmanda kvartali jooksul langenud 6% ja jäänud pidama 8,9 €/pm³.

Okaspuupalkide hinnad on möödunud kvartaliga püsinud üsna stabiilselt ühel ja samal tasemel. Aasta taguste hindadega võrreldes on männipeenpalk 2% ja kuuse peenpalk 0,8% odavnenud. Tavapalgid on aastaga mõne kümnendiku protsendi jagu kallinenud.

Lehtpuu jämesortimentidest on kõige rohkem möödunud kvartaliga kallinenud kasepalk, ligi 8%. Aasta taguse ajaga võrreldes on hinnakasv natuke väiksem (+5%). Kasepakk on kvartaliga kallinenud ligi 5%, kuid aastaga on hinnakasv olnud enam kui viiendik. Lepapalk on kvartaliga 2,6% ja aastaga 0,4% kallinenud. Lepapeenpalk püsib poolaasta tasemel, kuid on aastaga siiski pisut (-3,4%) odavnenud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments