Politseinikuta Lihula on ärevil

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eile arutasid Lihula vallavanem Riho Erismaa ja vallavolikogu esimees Tiina Lobja võimalusi linna turvata Securer OÜ juhatuse liikme Andres Piirsaluga. Foto: Katrin Pärnpuu
Eile arutasid Lihula vallavanem Riho Erismaa ja vallavolikogu esimees Tiina Lobja võimalusi linna turvata Securer OÜ juhatuse liikme Andres Piirsaluga. Foto: Katrin Pärnpuu
Eile arutasid Lihula vallavanem Riho Erismaa ja vallavolikogu esimees Tiina Lobja võimalusi linna turvata Securer OÜ juhatuse liikme Andres Piirsaluga. Foto: Katrin Pärnpuu

* Kakskümmend aastat tagasi oli Lihulas 13 politseinikku

Kuigi Lihulas on patrulliva politseinikuta elatud juba tükk aega, tekitab uudis konstaablipunkti sulgemisest linnarahvas hirmu turvalisuse pärast.

Enim teevad inimestele muret õhtuti ja nädalavahetuseti kogunevad noortekambad, kes tarbivad alkoholi, lõhuvad ja rikuvad avalikku korda.

„Rikkumisi on väga palju. Lõhkumist ja vandaalitsemist. Noored kogunevad ja lõhuvad igavuse peletamiseks. Mis seal salata — meil on kriminaalset kontingenti ka,” ütles Lihula vallavolikogu esimees Tiina Lobja.

Lobja sõnul tekitavad probleeme ka hulkuvad alaealised, kes peaksid kell 11 olema kodus, aga ei ole. „Vanemad ka ei tea, kus nad on,” märkis Lobja.

„Olen kuulnud noori omavahel arutamas, et enam politseid pole, ei ole vaja enam midagi karta,” sõnas Lihula elanik Liia. Enne vähemalt peljati seda, et politsei võib tulla, peale sattuda, et keegi kutsub patrulli, aga nüüd enam mitte. Karistamatuse tunne kindlasti süveneb, lisas ta.

„Väga halb uudis. Mina küll ei kujuta ette, mis siin nädalavahetustel toimuma hakkab,” sõnas noorte jalgpallitreener Jaanus Getreu.

Makstaks palgalisa
Oma politseinikku on Lihulasse tagajärjetult otsitud juba üle aasta, aga konstaablipunkt, kus aasta eest töötas viis inimest, üha tühjeneb ja seda ei suudeta mehitada.

„Üks patrull läks pensonile, teise tõime ära Haapsallu, sest üksi patrullida ei saa. Menetleja jäi lapsehoolduspuhkusele, piirkonnapatrull lahkus,” selgitas olukorda Haapsalu politseijuht Margus Kaldma.

Kaldma sõnul on politseinikku otsitud vahelduva eduga, aga pole leitud. „Kaks konkurssi on olnud,” sõnas ta.

Politseiniku brutopalk Lihulas oleks veidi alla 600 euro.

Vallavanem Riho Erismaa märkis, et kohalik omavalitsus annaks politseinikule korteri ja maksaks ka palgalisa, aga keda pole, seda pole.

Tiina Lobja sõnul pole n–ö hingega tööd tegevat, korralikku konstaablit Lihulas olnud juba 7–8 aastat.

„Olid suhteliselt ükskõiksed mehed,” nentis Lobja.

Et linnakeses oleks elu vähegi turvalisem, on kohalik omavalitsus otsustanud paigaldada turvakaamerad.

Kriitilisemad kohad on Lobja sõnul Ristiku paneelmajade ala, kõlakoja ümbrus, koolimaja, Jaama tänav, Tallinna maantee. Kohalik rahvas aga turvakaameratesse väga ei usu.

„Kuidas see kaamera seda korda hoiab?! Kuidas takistab? Kes korda rikub, see rikub. Sellele ei tule kaamera meeldegi,” arutles Lihula elanik Astrid.

„Eks nad lähe sinna, kus kaamerat ei ole. Ega see kuritegevust kaota,” arvas ka Lobja.

Lisakohustus vallale
Lobja ei pea ka õigeks, et kohalik omavalitsus peab oma õlule võtma riigi kohustused.

Kaamerate süsteem ja selle hooldus tekitab Lobja sõnul vallale kümneid tuhandeid eurosid lisakulu.

„Kaamerad üksi maksavad 15 000 eurot,” sõnas ta.

Politseinike hulk kohapeal on Lobja sõnul järjest vähenenud. „Eesti Vabariigi algusaastail oli meil kohapeal 13 politseinikku. Nüüd ei suudeta leida ühtegi,” märkis ta.

„Mina kooliõpetajana ei saa jätta tunnis lapsi omapäi, sest ma vastutan nende turvalisuse eest. Nüüd on riik jätnud vallatäie rahvast omapäi,” kirjeldas olusid Jaanus Getreu.

Margus Kaldma sõnul oli Lihula viimane vald maakonnas, kus oli politseinik kohapeal, nii et viis päeva nädalas võis igaüks sisse astuda. Edaspidi saab politseiniku jutule ühel päeval nädalas.

Emotsioonid on laes
„Ei tahaks, et Lõuna–Läänemaal olukord kontrolli alt väljuks,” sõnas Lihula vallavanem Riho Erismaa.

Erismaa sõnul võib see siiski juhtuda, kui tekkinud situatsioon vajaks kiiret reageerimist. Pelgalt konstaabli kohalolu aga distsiplineeriks lollusi tegevaid noori

„Fikseerimine on raskendatud, sest patrulli saabudes on noored ammu kadunud,” nentis vallavanem.

Ühe võimalusena asja parandada näeb vallavanem kasvavat kodanikuaktiivsust sekkuda ja tõhusamat naabrivalvet.

Margus Kaldma sõnul on inimeste emotsioonid praegu laes, aga midagi katastroofilist ta ei näe.

Kaldma ütles, et politseinikku otsitakse Lihulasse siiski edasi. „Ega me püssi põõsasse viska,” kinnitas Kaldma.

Ka sõnas Kaldma, et patrulle saadetakse Lihula kanti ikka. „Ega ta päris ilma politseita jää,” ütles ta.

Väljakutse peale peaks patrull Haapsalust kohapeale jõudma umbes 25 minutiga.

Viimase kümne kuu jooksul on maakonnas toime pandud 405 korrarikkumist, neist 54 Lihulas, mis on veidi rohkem kui seitsmendik Läänemaa rikkumistest.

Samuti politseinikuta jääva Hanila vallaga kokku on viimasel kümnel kuul neis kahes vallas toime pandud veidi üle viiendiku Läänemaa kuritegudest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
30 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei tulnud mingit partulli
11 aastat tagasi

Paar nädalat tagasi helistasin 110 (majas nimega POLITSEI istus ainult üks lapseootel naine, kes käskis helistada 110), nimelt minu silme all astus ühest Audist välja purupurjus mees ja tuikus kalakioski suunas. 110 helistasin seetõttu, et mees mainis mulle VÄGA ÜLBELT, et eks kutsuge politsei- Lihulas pole politseid. Sõitsin Haapsallu, aga ühtegi politseiautot mulle külla vastu ei sõitnud (vaevalt et Pärnust nüüd tuldi).

to:Lihunik
11 aastat tagasi

Lihula vallavolikogu esileedi Tiina Lobja muretses uue rahatrükkimise masina ja maksu kui palju tahes need valvekaamerad paigaldatakse Lihulasse kaamerad iga maja külge.
Lihula elanikud ei vingu nagu sinu sead, kui sa neile korralikult süüa ei anna.
Iga lihunik jäägu oma sigade juurde nagu kingsepp ja rätsep oma liistude juurde.

Lihunik
11 aastat tagasi

Need kaamerad ??? Milleks need ??? Kas need aitavad??? EI USU ! Ei tea kus lihula siis nüüd selle raha võtab , kui üks kaamera juba maksab 15 000 EUROT , ega siis ainult üks kaamera ei aita , siin peab olema ikka mitu kaamerat . KUS LIHULA SELLE RAHA VÕTAB ??????? Muidu vingub küll lihula vald et raha ei ole, raha ei ole , ja nüüd äkkki hakkate ostma 15 000 euro eest kaameraid .

Lihunik
11 aastat tagasi

Kuulge olge normaalsed , mida te vingute ??? Mis see aitab , mitte essugi !: lõpetage ära ykskord , ega me siis ilma politseita ei jäää , nad ju hakkvad siin tiirutamas käima , issand jumal noh . SAAGE ÜLE . LOCA PEOPLE !

Parne
11 aastat tagasi

Miks mul on tunne, et meie lugupeetud valitsejad on meelega tekitanud sellise ebastabiilse olukorra siin riigis. Küsimus on vaid selles, et kellele on see kasulik?
Kui nüüd naljaga pooleks, siis minu arvates sobiks Lihulasse konstaabliks imehästi meie majandusminister Juhan Parts! Mis arvate Lihula rahvas?

to:Margus Lepa
11 aastat tagasi

Tule palun kuu pealt Maale tagasi ja astu oma jalaga Lihulast õhtuti läbi, siis sa sellist lolli juttu ei ajaks.
Kas sa ise kunagi peksa oled saanud peale “Kevade”, siis siin saad kohe kere peale.

Koolijuts Kiireke

Leo
11 aastat tagasi

Lihula kohalik võim on kohustatud tagama avaliku korra.
Ma võin hakata nõunikuks ja soovin, et kuupalgaks oleks vähemalt samapalju kui siseministri esmaspäeval määratud nõunikul.

NB! Nimesid ma ei hakka kirjutama, kuid loodan, et siseminister teab ja Lihula rahvas on kursis hiljutise ämbrisse astumisega.

Või ootame ära kuni 1.märtsini, siis tuleb meile Lihulasse konstaabliks koondatud PPA peadirektor Raivo Küüt ja loob Lihulas korra majja.

Joodikust
11 aastat tagasi

vahva värk

Jaan
11 aastat tagasi

Pöördumine Lihula elanike poole!

Palun kutsuge Haapsalust politsei, kui märkate korrarikkumist, noortekampade kogunemist, öörahu rikkumisi või avaliku korra rikkumisi ja kontrollige, kas politseipatrull jõuab Lihulasse 25 minuti jooksul.
Vaatame, kas Haapsalu politseiametnikud suudavad tagada Lihulas avaliku korra, või leitakse kiiremas korras Lihulasse konstaabel ja politseipatrull?

NB! Lihula volikogu esimehe Tiina Lobja poolt pakutud turvakaamerate paigaldamine Lihula linna tänavatele ei taga sisejulgeolekut ja kuritegude lahendamist ja turvakaamerad maksavad üüratut hinda ja kes neid kaameraid hooldab?

miks
11 aastat tagasi
Reply to  Jaan

priitahtlikud pritsumehed ei võiks tulekahjude vaheajal korda hoida ja kus on sädeinimesed

Rein
11 aastat tagasi

Lugupeetud Lihula elanikud!

Palun ärge hädaldage, et Lihulas ei ole enam politseid, see ei aita, vaid tuleb pöörduda nende poole, kelle te valisite kohalikel valimistel.
Tuletan teile meelde, et valisite reformierakonna poolt ikka nn. “Tihemetsa” Tiina poolt, või õigemini Lobja Tiina, kes korraldas “bussiekskursioone” Tallinna ja tegi pensionäridele välja, nüüd pöörduge teie Lihula Volikogu esileedi Tiina Lobja poole abii saamiseks, et Lihulas oleks tagatud avalik kord ja turvatunne linna elanikel ja maarahval. Nii lihtne see ongi.

lihtsameelne
11 aastat tagasi
Reply to  Rein

valimislubadusel on lühikesed jalad ja valijal haugi mälu. sõitke brusselisse ja vaadake sealt kui hästi meil läheb – lausa paradiiis siin