30. oktoober: Jaht pole nali

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Läänemaal lahvatanud jahiskandaali tagamaad on segased ja käik keeruline. Eile ei õnnestunudki juba kümmekond päeva tagasi juhtunu asjus selgust saada. Kõik peaks olema lihtne, aga ei ole, ja see on tõsine asi.

Talunik ütleb, et keelas erametsaomanike jahikeeluaktsiooni korras oma maal jahti pidada. Jahimehed ütlevad, et teavad, kus on kokku 3600 ha jahipidamine keelatud. Neil pole selle vastu midagi. Jahimehed ütlevad ka seda, et paljudel aktsiooniga liitunutel pole sellegi vastu midagi, et nende maal siiski jahti peetakse. Et kogu aktsioon on suuromanike värk ja väikeomanikke on sellega kaasa minema survestatud. Kokkuleppel peetakse jahti edasi.

Metsaomanikud jälle ütlevad, et jahiseadus ei liigu ühestki otsast, kui selgi kokku ei panda. Ja et kokkuvõttes pole üldse teada, kui tihti ja palju jahimehed keelatud maal paugutavad. Et see tuleb selgeks teha, muidu ei ole aktsioonist tolku ega õiglust maa peal.

Nii või naa, konkreetne talunik mõtleb keeldu tõsiselt. Erametsaliit, kelle kaudu peavad taotlused keskkonnaametisse ja sealt edasi jahimeeste kätte jõudma, ütleb, et on taluniku taotluse kätte saanud ja amet on liidule ka kinnitanud, et sai. Ometi pole jahimehed keelust kuulnudki. Keskkonnaamet uurib nüüd, miks jahimehed ei tea. Loodetavasti selgitatakse see välja enne, kui keegi saab surma, sest jaht pole naljamäng ą la mis nad siis tulevad meie õue peale kaklema, ja enam seda ei juhtu.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ettevõtja
9 aastat tagasi

Olen ise ka jahimees….. aga maaomanikuna ajab tigedaks kui osad tegelased ajujahti peavad ja sellest mulle teada ei anna…. lisaks veel kaasneb selle ajujahiga igast tonte , kes kes atv de ja jeepidega metsa suuri vagusi tekitavad….

LM mets
9 aastat tagasi

Kui jätta kõrvale jahikeelu aktsioon ja Tammanni keeld – kas selline asi tundub ikkagi loogiline. Maaomanikuna ei või sa iial teada, kes või millal sinu metsas tule avab. Tänase seaduse järgi võib sinu maal ning sinule teavitamata viibida relvastatud isik(ud), kes võivad sinule teadmata ajal ja suunal tule avada. Juba see tundub pisut hirmuäratav. Teadupoolest on Eesti suurim relvastatud organisatsioon mitte Eesti Kaitsevägi vaid Eesti Jahimeeste Selts. Jahipidamine on kindlasti vajalik. Peame mõtlema, et kellele on ta vajalik – kas jahimehele? Pigem vist ikka maaomanikule, kelle maal loomad elavad ning toituvad. Samuti riigile, et oleks tagatud liigirikkus ning kokklepitud tasakaal.… Loe rohkem »