Haapsalu linn elanikelt tänavu lehti ära ei vea

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Sel sügisel ei korralda Haapsalu linn inimeste puulehtede äravedu, kuna selleks puudub raha.

“Rahaga on tõesti väga pahasti,” ütles linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbus, lisades, et kuna elanikele on tähtis, et saaks oma lehed ära viia, otsib linn olukorrale lahendusi.

Linnakeskkonna peaspetsialist Triin Tarv käis möödunud nädalal uurimas, kuidas on haljastusjäätmete äravedu korraldatud Põlvas. Tarv rääkis, et Põlva linn on Keskkonnainvesteeringute Keskuselt taotletud raha abil rajanud piiratud komposteerimisplatsi, kus ladustatud puulehti teatud aja tagant sõelutakse. Nii saadakse kolme aastaga kompostmuld, mida kasutatakse linna haljasaladel, samuti müüakse inimestele n-ö tagasi ja kompenseeritakse nõnda lehtede ja okste äravedu. “Mingit kasu linn tegevusest ei saa, aga tullakse nulli,” ütles Tarv.

Põlva nelja-viieaastane kogemus on Tarvi sõnul hea näide haljastusjäätmete probleemi lahendamiseks. “Ideaalis võiks ka Haapsalus olla komposteerimisplats,” ütles Tarv. Põlvas praktiseeritud tegevust pärsib aga taas rahapuudus – Keskkonnainvesteeringute Keskuselt raha taotlemiseks on nõutav 10%-line omaosalus, mida aga linnal pole praegu kusagilt võtta.

Varasematel aastatel ladustati linnaelanikelt kogutud puulehed Valgevälja platsi nurka, tänavu võetakse lehti vastu Haava tänava lõpus asuval platsil, mille valdajalt, tööotsijate ühingu eestvedajalt Taavi Käsult linn teenust tellib. Haava tänava platsile saab lehti viia 24. oktoobrist 14. novembrini kolmapäeviti ja pühapäeviti kella 15–18. Kellel pole see võimalik, saab tellida lehekottide tasulist äravedu telefonil 5567 4530.

Triin Tarv pani inimestele südamele, et nad ei jätaks kotte lehtedega oma aia taha seisma ega viiks neid haljasaladele lootuses, et linn nad sealt ära koristab.

“Juba praegu on visatud haljasaladele kotte lehtedega – ja nii on igal aastal,” ütles Tarv.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments