Lääne Elu paberleht 9. oktoobril

Madiken

madiken@le.ee

Nädalavahetusel loendati Euroopas ja ka Eestis linde. Arvukaimad Eestis nähtud liigid olid metsvint, kaelustuvi ja sookurg; tähelepanelikum linnuvaatleja võis kohtuda pöialpoisiga (pildil). Foto: Tarvo Valker
Nädalavahetusel loendati Euroopas ja ka Eestis linde. Arvukaimad Eestis nähtud liigid olid metsvint, kaelustuvi ja sookurg; tähelepanelikum linnuvaatleja võis kohtuda pöialpoisiga (pildil). Foto: Tarvo Valker

Haapsallanna Krestina Õun on Euroopa parim noor kokk

Haapsalu kutsehariduskeskuse vilistlane Krestina Õun nimetati kutsemeistrivõistlusel EuroSkills Euroopa parimaks nooreks kokaks. Juba mullu Eesti noore koka tiitliga pärjatud Õunale tähendab võit EuroSkillsil, et tema töö noortevõistlustel on tehtud — ta on valmis edasi liikuma täiskasvanute võistlustele, pürgima aasta kokaks.

Kirblas põles sotsiaalkorter, Lihula valla kahju on 12 000 eurot

Kirblas põles laupäeva õhtul neljatoaline vallale kuuluv sotsiaalkorter. Lihula vallavolikogu esimehe Tiina Lobja sõnul võisid korteri süüdata pidutsejad, kes murdsid ukse maha ja tungisid korterisse. „Tõenäoliselt pidutses seal keegi või jäi suitsuga magama. Oli pensioni– ja toimetulekutoetuste päev: Kirblas pidu laialt. Õues külmaga aga enam pidutseda ei saa,” ütles Lobja.

Majas on kolm püsielanikku, kuid tõenäoliselt lülitatakse majast talveks välja elekter ja vesi, elanikele tuleb leida uus elukoht.

Riigikontrolli ülevaade riigikogule: elektritootmise valikud

Valdav osa Eesti elektrist toodetakse praegu Ida–Virumaal kahes põlevkivielektrijaamas, kuid jaamade tootmisvõimsus on amortiseerunud ja jaamadest osa tuleb lähema 10–15 aasta jooksul sulgeda. Samal ajal tekib põlevkivielektri tootmisel umbes 70 protsenti kogu Eesti CO₂-heitmetest, 70 protsenti tava– ja 80 protsenti ohtlikest jäätmetest. Põlevkivielektri tootmisele kulub umbes 80 protsenti kogu Eestis kasutatud veest.

Eesti varustamiseks elektriga tuleb teha valik: kuhu edaspidi investeerida?

Võrkpallilegend Peet Raigi meenutab Haapsalus pink

Haapsalu võrkpalliveteranid avasid Piilule ehk Peet Raigile mälestuspingi. Piilu oli 1968. aastal NSV Liidu meistriks tulnud Kalevi kapten, ebastandardne võrkpalligeenius. Haapsalu eest mängis ta pärast tippvõrkpalluri karjääri lõppu 1975–1982.

Muuseumide sihtasutus ootab muuseumiseaduse jõustumist

Haapsalu muuseumidest ühise sihtasutuse loomiseni enne uut aastat ei jõuta, kuid arutelu käib — mitmel pool.

Kuritegevus Läänemaal väheneb

Kuritegusid on tänavu Läänemaal toime pandud kuus protsenti vähem kui mullu, kuritegevus on tõusnud vaid Lihulas. Vähenenud on tabatud alaealiste alkoholi- ja tubakatarvitajate arv ja ka narkokuritegude arv. Narkoväärtegude tänavuse vähenemise põhjuseks võib olla Airport Jami ärajäämine.

Õpilased rääkisid laste kuningriigist

Uuemõisa algkooli viienda klassi õpilased arutasid Iloni Imedemaal, milline peaks olema üks hea riik. Oma lastesõbralikule kuningriigile meisterdati lipp ja vapp. Enamik lapsi soovis kuningriiki sõprust, üksteisemõistmist, usaldust, päikeselisi ilmu, kommi ja šokolaadi.

Sügisandide konkursi võitis arooniatest jõhvikamoos

Žürii valis Taebla valla hoidiste konkurssnäituse „Sügisannid toidulaual” võitjaks Aili Heina moosi „Vale jõhvikas”, mis maitseb nagu jõhvikamoos, kuid on valmistatud arooniatest. Lääne Elu avaldab konkurssnäitusel parimaks soolaseks hoidiseks nimetatud “Sakuska” retsepti.

Läänemaa parim ettelugeja õpib Haapsalu linna algkoolis

Kes arvab, et raamatust valju häälega lugemine on midagi lihtsat, see eksib. Lääne maakonna keskraamatukogu lasteosakond kutsus õpilasi võistu lugema. Ei, mitte kes rohkem, vaid kes kenamini.

Läänemaa jalgpalliklubi vormistas liiga esikoha 7 : 1 võiduga

Läänemaa JK pidas pühapäeval koduväljakul oma viimase mängu Eesti meistrivõistluste IV liiga läänetsoonis ja näitas, miks tuleval aastal mängitakse III liigas. Teise koha kindlustanud Maccabi tambiti mutta 7 : 1, kusjuures vastaste ainus oli läänlaste omavärav.

Lihulas võistlesid maadlejad Gustav Vahari memoriaalil

Laupäeval Lihulas peetud 2. Gustav Vahari memoriaalil Kreeka–Rooma maadluses tuli esimese kolme hulka 12 Lihula noorukit.

Kaity–Marin Tiitmaa lõi Läänemaa maratonijooksu rekordi

Tartu linnamaratonil püstitas Lääne maakonna naiste maratonijooksu rekordi Kaity–Marin Tiitmaa ajaga 3:31.47. Nädalavahetusel võistlesid Läänemaa kergejõustikuklubi jooksjad mitmel jooksuüritusel.

Homme on Paliveres öine orienteerumisjooks

Teisipäeva õhtul kell 7 saab Paliveres ennast proovile panna öisel orienteerumisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
ghghg
11 aastat tagasi

kuritegevus muidugi väheneb-varsti seal läänemaal ainult pensionärid alles,neilt pole võtta midagi ja nemad ka ei võta.