Filharmoonia kammerkoor avab hooaja Haapsalus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Foto: Kaupo Kikkas
Foto: Kaupo Kikkas

Eesti Filharmoonia kammerkoor avab nii nagu mitmel varasemal aastal ka tänavu oma kontserdihooaja Haapsalus.

Kavasse on koori peadirigent Daniel Reuss valinud Eesti esimese professionaalse helilooja Rudolf Tobiase (1873–1918) kuulsad motetid ja saksa helilooja Max Regeri (1873–1916) kaunimad kooriteosed.

„Nii Tobias kui ka Reger kuuluvad ühte ajastusse, hilisromantismi, samuti on neil mõlemal saksakeelse kultuuriruumi taust,” põhjendas dirigent Reuss oma valikut. „Tobiasel ja Regeril on palju sarnaseid jooni, näiteks üllatavad ja põnevad harmooniad, kaunid meloodiad, kuid siiski on mõlemad heliloojad väga erineva helikeelega, mistõttu nad täiendavad üksteist. See teeb kava mitmekesiseks.”

Kontserdil teeb kaasa organist Ene Salumäe.

Tobiase ja Regeri loomingut salvestas kammerkoor ka plaadifirmale Ondine, CD ilmub tuleval kevadel.

Pärast avaakordi Haapsalus esineb koor sama kavaga veel Rakveres ja Tallinnas. Edasi tulevad kontserdireisid maailma eri paigus.
Saksamaa kolmes linnas esineb koor koos Mahleri kammerorkestriga kuulsa dirigendi Marc Minkowski käe all.

Mehhikos rahvusvahelisel Cervantino festivalil annab koor mitu kontserti koos Tallinna kammerorkestriga, esitades Tõnu Kaljuste juhatusel Arvo Pärdi muusikat.

Eesti tuntuima koori avakontsert on neljapäeval, 27. septembril kell 18 Haapsalu toomkirikus. Kontsert on tasuta.

Anneli Ivaste

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments