6. september: Nõva valla Pyrrhose võit

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Nõva vallajuhid on pärast aastatepikkust võitlust põhikooli säilitamise nimel pidanud nüüd tunnistama: kaotus on peaaegu vältimatu. Põhikooli ülalpidamiseks vajalikku hulka kohalikke lapsi leida ei ole reaalne.

Paarkümmend aastat tagasi oli Nõva valla ainsas koolis sadakond last, nüüd u 20 ja neist osa kohapeale meelitatud väljastpoolt. Mõnesse klassi ei ole minemas ühtegi õpilast.

Molosside kuningas Pyrrhos olevat 279. aastal eKr Itaalias peetud võiduka, aga kaotusrohke Ausculumi lahingu järel öelnud: „Veel üks selline võit ja ma olen kadunud.”

Tagantjärele targana peab Nõva rahvas tunnistama, et õpilaskodu rajamine kooli juurde ja käitumisraskusega laste mujalt Nõvale kooli toomine oli tegelikult Pyrrhose võit, sest need lapsed ei lähe saarelise eristaatuse raha eraldamisel arvesse, küll aga muudavad mõnusa väikekooli õhkkonna selliseks, et osa kohalikke on oma lapsed pannud mujale kooli.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments