0

4. september: Teadmatus

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Elektrituru avamisest kõneldes toonitavad asjatundjad, et kui tarbija, olgu eraisik, asutus või omavalitsus, ei ole elektrimüüjat valinud ega lepingut sõlminud, ei jää ta elektrist ilma. Elekter tuleb ikka, küsimus on ainult, mis hinnaga.

Esialgu paistab, et avatud elektriturg ei saa elektri hinda kuigi palju mõjutada, sest puudutab vaid kolmandikku summast, mis elektriarvel kirjas. Aktsiis ja võrgutasu ehk kaks kolmandikku elektriarvest jääb riigi kontrolli alla. Mis muidugi ei välista nende tõusu.

Küll võib elekter üle ootuste kalliks minna omavalitsusele või suurele riigiasutusele või ka tervele ministeeriumile, kus ei ole suudetud korralikku riigihanget või korralikku lepingut sõlmida. On ennustatud, et siis võib elekter kallineda isegi 100%, sest elektrit müüakse sellisele tarbijale kõige soolasema hinnaga. Kui aga niisugune hinnatõus tabab paljusid omavalitsusi ja riigiasutusi, võib see mõjutada kogu riiki.

Arusaamatul kombel on ka elektrimüüjad loiud. Aega on ju olnud, et oma pakkumustega varakult välja tulla ja rahulikult üleminekuks valmistuda. Kas nüüd püütakse sogases vees priskemat kala püüda?

Kuidas ka ei tahaks, aga praegu on raske ette kujutada, et avatud elektriturule üleminek läheb lobedalt ja valutult. Aega on liiga vähe ja tundmatuid võrrandis liiga palju.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz