Lääne Elu paberleht 30. augustil

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lehe spordiküljel on ülevaade ratsutamisvõistlusest "Metsküla kronu". Foto: erakogu
Lehe spordiküljel on ülevaade ratsutamisvõistlusest "Metsküla kronu". Foto: erakogu

Mürgised elektripostid Lihulas

Lihulasse pandi kreosoodiga immutatud elektripostid, kuigi neid pole soovitav paigaldada tiheasustatud kohtadesse.

Kreosoot on tervisele ohtlik, sest sisaldab vähki tekitavaid ühendeid. Euroopa Liidu määrus ei soovita neid asulatesse panna, aga otse ära keelatud nad ka ei ole.

Läänemaale on pandud kreosoodiga immutatud poste 2009. aastast, kokku umbes 750. Kreosoodiga immutatud postid on vastupidavad. Kui enamasti asulates kasutatav talaniitpost peab vastu 20–30, siis kreosootpost 40–50 aastat.

Lihula gümnaasium – suurim üllataja

Läänemaa gümnaasiumide selle aasta suurim tõusja on Lihula, kelle riigieksamite keskmine punktisumma on mullusest 10 punkti suurem. Koolide pingereas on Lihula tõusnud 66 kohta ettepoole. Mullu ja tunamullu oli Lihula pingereas 217. kohal, tänavu 151. Mullune eksamite keskmine oli 51,06 punkti, tänavune 61,11.

Koolijuht Janar Sõber  ütles: „Ei maksa meid maha kanda. Oleme põhjas ära käinud ja tipu poole teel. Lihula on võimeline palju enamaks, kui on näidanud viimased aastad.”

Üldiselt on edetabelis parandanud kohti kõik Läänemaa koolid. Maakonna parim, Eesti pingereas 20. on Haapsalu gümnaasium.

Karu rüüstas mesipuud

Risti lähedal Jaaknas rüüstas karu öösel mesitaru ja tatsas ümber hoonete, murdes koerast vaid 50–60 meetri kaugusel suure õunapuuoksa. Läänemaal on augustis karu käinud kahes talus mesipuid puistamas. Kokku võib Läänemaal elada praegu paarikümne karu ringis.

Haapsalu Paekivi sai uue omaniku

Aasta tagasi pankrotistunud Haapsalu Paekivil on uus omanik, ettevõte tegutseb nüüd Ungru Paekivi nime all.

AS Haapsalu Paekivi tervikvara ostis kohalik firma OÜ Herion alghinna 230 000 euroga. Tootmine juba käib, saetakse seinakivi ja põrandaplaati, valmistutakse tootma paekivikillustikku.

Hõbemedal Kölnist

Haapsalu gümnaasiumi vilistlane Karmo Kuurberg naasis rahvusvaheliselt geograafiaolümpiaadilt Kölnis hõbemedali ja üldarvestuses 24. kohaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
põhivara 2550 euri
12 aastat tagasi