Eesti esimene piirivalvelaev teenib Läänemaa vabatahtlikke

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Läänemaa vabatahtlikud merepäästjad uue töölaevaga teel Haapsallu. Foto Rait Killandi Kaberneeme SAR

Laupäeva õhtul jõudis Narva-Jõesuust Haapsallu taasiseseisvunud Eesti esimene piirivalvealus PVK-001, mis nüüd jätkab teenistust Läänemaa vabatahtlike merepäästjate käe all.

17 meetri pikkuse laeva andmine vabatahtlike merepäästjate käsutusse parandab merepäästevõimekust Läänemaal. Seni on vabatahtlikud Haapsalus väljakutsetele reageerinud Grand Holm Marina sadama paadiga, kuid suuremate aluste madalikult lahtitõmbamiseks kipub sellel võimsust nappima. Grand Holm Marinast saab ka uue töölaeva kodusadam.

Lääne-Eesti vabatahtliku reservpäästerühma merepäästeüksuse juhi Karry Kuke sõnul tuleb nüüd alus põhjalikult üle vaadata ja kõik süsteemid töökorda seada. Samuti vajavad vabatahtlikud merepäästjad aega uue aluse tundmaõppimiseks.

Kukk pidas tõenäoliseks, et väljakutsetele reageerima on alus valmis järgmisel hooajal.

PVK-001 nime all 1992. aastast Eesti piirivalvet teeninud alus on ehitatud 1968. aastal Rootsis. Lisaks töölaevale on politsei- ja piirivalveamet sel suvel Läänemaa vabatahtlikele üle andnud veel neli alust – kaks mootor- ja kaks aerupaati.

Lääne-Eesti vabatahtliku reservpäästerühma juurde loodi mererühm kaks aastat tagasi. Haapsalus tegutseb rühm Grand Holm Marina sadama baasil, kuid merepäästeüksused tegutsevad ka Virtsus ja Noarootsis.

Vabatahtlikud merepäästjad tulevad appi juhtudel, mil piirivalvel pole kohustust reageerida. Piirivalve ülesanne on päästa merel ohtu sattunud inimelusid, kuid kütust selle lõppemise korral viima või aluseid madalikult lahti tõmbama pole nad kohustatud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
20 aastat tagasi
11 aastat tagasi

1992. a. 16. septembril õnnistas EELK Kullamaa koguduse õpetaja Ants Leedjärv Bürgermeistri holmil mereväekaatrit. Kaater sai nimeks “Edgar”. Pidulikuks tseremooniaks oli üles rivistatud Läänemaa Vabatahtliku Jäägrikompanii auvahtkond. Kõnelesid kompanii ülem kaptenleitnant Margus Järve ja Jaak Mosin.
http://www.muuseum.haapsalu.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=543:1900&catid=212:1900&Itemid=381