Eesti kasupered kogunesid juuli viimasel nädalal Hiiumaale

Kylaline

info@le.ee

Hiiumaal peetud kasuperede suvekool on aasta ainus taoline suurettevõtmine. Foto: erakogu
Hiiumaal peetud kasuperede suvekool on aasta ainus taoline suurettevõtmine. Foto: erakogu

26.-30. juulil peeti Hiiumaal Kalda puhketalus üle-eestilist kasuperede suvekooli.

MTÜ Läänemaa Kasupered esimehe Eha Selleri sõnul on tegu aasta ainsa taolise suurüritusega, millest võttis osa umbes 150 inimest.

Läänemaalt oli kohal umbes kaheksa inimest, arvepidamist raskendab, et mõni Läänemaa laps on leidnud pere väljaspool maakonda.

Suvekoolis jagus tegevust kõigile vanuseastmetele ja noored ei jõua Selleri sõnul järgmist aastat ära oodata.

Üle 12-aastased noored olid laagris metsas. Ühel ööl kuulsid korraldajad metsast mitme hundi ulgumist. Laste turvalisuse huvides korraldati ööhäire, et noored turvaliselt puhketallu ööbima viia. Paanika vältimiseks informeeriti noori huntidest alles järgmisel päeval.

Lisaks lastele leidsid tegevust ka täiskasvanud. Eriti menukaks osutus korvipunumise töötuba meestele. “See töötuba tegi õnnelikuks ka naised. Eks korvid punuti ju ikka nendele,” naeris Seller.

Kasuperede suvekool tähistas tänavu kümnendat juubelit, 2000. aastast korraldatav ettevõtmine on pidanud mõned aastad sponsorite puudusel vahele jätma.

Selleri sõnul on laste kasuperre võtmine Eestis hääbumas. “Riigi poolt antav 191-eurone toetus ei kata kulusid,” kurtis Seller. “Kui vanasti sai 3000 krooniga palju tehtud, siis kasuperre võetava lapsega on vaja psühholoogi või psühhiaatri juures käia, mõni vajab ka logopeedi. Praeguse toetusega on raske bensiinigi eest maksta.”

Mittetulundusühingusse Läänemaa Kasupered kuulub hetkel 12 peret, kasuperesid on maakonnas Selleri hinnangul palju rohkem, kõik ei soovi lihtsalt ühingu liikmeks astuda.

Ühingul on juba järgmisel laupäeval plaanis lastele pühendatud päev Haapsalus, mis viib noored koos kasuperedega Okase muuseumisse meisterdama ja linna kohvikutesse ja mänguväljakutele lõbusat nädalavahetust veetma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Eha Seller
11 aastat tagasi

Täname Läänemaalt toetajaid; „Maag“ lihatööstus, Lihatööstus „Linpet“, „Teele“ kohvik, U-Stuudio, OÜ „Tikimari“, Palivere Vabakogudus, Mutt & Raakel OÜ. Suurepärase laagri kasuperedele korraldas Eesti Kasuperede Liit esimees Malle Kobin. Aitäh, kõigile!