Meistrid abistavad muuseumis Haapsalu salli kudujaid

Kylaline

info@le.ee

Pilt sallimuuseumi 8. sünnipäeval mullu septembris. Foto: Carla Meijsen
Pilt sallimuuseumi 8. sünnipäevalt mullu septembris. Foto: Carla Meijsen

Kes vaevab pead Haapsalu sallile ainuomaste äärte ja nuppude kudumise üle, võib sel suvel sammud seada Haapsalu rätiku muuseumisse, kus huvilisi nõustavad sallimeistrid.

Teisipäevast reedeni kella üheteistkümnest neljani ja laupäeval kümnest kolmeni on kohapeal professionaalid, kes koovad salle ja vastavad inimeste küsimustele.

Sallimuuseumi eestvedaja Aide Leit-Lepmetsa sõnul on kudumissõbrad enim hädas äärestamise, silmade arvestamise, külgeõmblemise ja nuppude tegemisega. Just äärepits ja nupud eristavad Haapsalu salli kõigist teistest kootud pitssallidest. “Isegi kogenud kudujad peavad Haapsalu salli tarbeks ümber õppima,” ütles muuseumivedaja.

Kui muidu näeb käsitööraamatutes eri pitsidest lihtsalt pilte, siis tänavu saab muuseumis tutvuda ka Haapsalu käsitööseltsiga koostöös valminud kogumikuga Haapsalu sallipitside näidistest.

Sallikirjadest näeb muuseumis lisaks vanadele Kroonprintsi, Greta Garbo ja kuninganna Silvia mustritele uusi Sofia, Rüütli ja Evelin Ilvese kirju. Mustrid on oma nime saanud Hispaania kuninganna ja kahe Eesti presidendiproua järgi, kes said endanimelises tehnikas valmistatud sallid ka kingituseks.

Lisaks on väljapanekus Haapsalu kutsehariduskeskuse tekstiili eriala lõpetajate Maarja Müüri ja Marge Heeringa käe all valminud pitskleidid. Sama eriala õpilaste loomingust on eksponeeritud ka eri pitsinäidistest valminud lapitekk.

Augusti keskpaigani on sallimuuseumis USA koolitaja, käsitööettevõtja ja -raamatute autor Nancy Bush. Suure Eesti käsitöö austajana on Bush uurinud näiteks Eesti sokimustreid ja teinud siinsest käsitööst kodumaal suure näituse. Leit-Lepmetsa sõnul on Bush nõnda kuulus, et muuseumi külastanud ameeriklased tundsid ta näo järgi ära.

Lastele pakuvad nuputamist kolme eri raskusastmega töölehed. Ka pühapäevasel pitsipäeval toimub lastele viktoriin. Lisaks ootab pitsipäeval muuseumis kella üheteistkümnest kolmeni huvilisi pitsitrüki töötuba.

Töölehed ja sallimeistrid pakuvad muuseumis tegevust augusti lõpuni.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments