Politsei: Metsas liikuja arvestagu ilmastikutingimustega ja kandku heledaid riideid

Kylaline

info@le.ee

Erinevad metsasaadused meelitavad metsa ka neid, kelle jaoks looduses liikumine pole argioskus. Sel aastal on erinevaid metsaeksimise juhtumeid olnud Lääne prefektuuri territooriumil juba kaheksa ja on kahtlemata paslik silmas pidada esmaseid ja üliolulisi soovitusi, kuidas probleemideta metsast tagasi koju jõuda.

Esmalt arvestage metsa minnes ilmastikutingimustega. Soovitatavalt võtke metsaminek ette päiksepaistelise ilmaga, et oleks võimalik paremini orienteeruda. Metsa minna oleks hea ennelõunasel ajal, et metsaskäik jääks kindlasti valgele ajale. Eelnevalt tutvuge kaardi peal kindlasti piirkonnaga, kuhu te suundute. Ärge minge metsa üksinda, vaid koos kaaslastega ning metsas olles püsige üksteisest nägemis- või kuulmiskaugusel. Kindlasti peaks oma sihtpunktist ja orienteeruvast tagasisaabumise ajast teavitama kojujääjaid.

Riietuses on oluline kasutada erksavärvilisi ja ilmastikukindlaid rõivaid. Kõige mugavam meetod selleks on neoonvestid, mida on võimalik soetada paljudest kauplustest.

Võimalusel võtke metsa kaasa vile, mille eelis on, et see kostub häälest kaugemale. Kaasas võiks kindlasti olla taskulamp, mida ootamatult pimeda peale jäämisel kasutada saab. Samuti on soovitatav endaga kaasas kanda tuletegemise vahendeid, et vajadusel kas enda soojendamiseks või märguandmiseks lõket teha. Seejuures jälgige kindlasti tuleohutusnõudeid.

Mobiiltelefoni olemasolul laadige enne metsa minemist aku ja võimalusel võtke kaasa laetud tagavaraaku. Kaasavõetu hulgas võiks olla ka energiat andvaid suupisteid ja midagi janu kustutamiseks. Kindlasti ärge unustage metsa kaasa võtta vajaminevaid ravimeid.

Kuidas käituda metsas olles?

Metsas liikudes peatuge aeg-ajalt ning tutvuge ümbruskonnaga. Jätke meelde olulised tunnusmärgid – kuivanud puu, lagunenud maja, sipelgapesa jm. Oluliseks abimeheks on selge ilmaga päike, mille järgi on võimalik oma liikumissuunda kontrollida. Kindlasti peab aga arvestama, et metsast väljumise ajaks on päikese asukoht muutunud. Kindlam on metsas olles panna paika selge orientiir, mille järgi liikuda, olgu selleks mõni tee, raielank, kiviaed või muu sarnane asi. Oluline, et järgides orientiiri suudaksite metsast ilma eksimata väljuda.

Mida teha, kui oled eksinud?

Avastades, et olete eksinud, on kõige olulisem säilitada rahu. Proovige kuulata ümbruskonna hääli – koduloomade hääled, sõidukite müra jm, mis võiks anda vihjeid võimalikust lähedasest asustusest. Kui te õiget suunda ei leia, siis proovige helistada 110 või 112 ja kuulake edasisi nõuandeid.

Elektroonilise side seadus annab võimaluse positsioneerida hättasattunud isiku asukohta, kui ta võtab ühendust hädaabinumbritega. Positsioneerimine annab võimaluse otsinguteks kasutatavaid ressursse oluliselt kokku hoida ning isikule õige suund kätte juhatada. Eksimise korral on oluline sellest informeerida hädaabinumbreid võimalikult kiiresti, et oleks võimalik kaasata otsingutesse vajalikku tehnikat ja otsingumeeskondasid. Seetõttu ongi laetud akuga mobiiltelefon ülioluline.

Kui eksinuna kuulete politseiauto sireeni kuskil edasi-tagasi liikumas või näete pimedal ajal valgusallika valgust, siis on soovitav selles suunas liikuda ja kindlasti jõuate välja teele või metsasihile, kust lõpuks abi leiate. Tee või metsasihi leidmisel on soovitav sellel edasi liikuda, mitte siseneda uuesti metsa.

Kui kuulete ahelikus olevate inimeste hääli, siis tehke ennast võimalikult nähtavaks ja kuuldavaks. Selleks annavadki hea võimaluse neoonvest ja vile, pimedal ajal taskulamp. Otsinguteks kasutatakse ka spetsiaalseid koeri, kes annavad leidmisest teada haukudes. Koertega kohtudes tuleb jääda rahulikuks ja mitte neid endast eemale peletada. Helikopteriga otsingu korral üritage leida lagedam koht ja tehke ennast või oma asukoht võimalikult nähtavaks.

Ka tuttavas metsas võib eksida, sest loodus on muutlik. Lihtsate võtetega saab aga eksinu enda leidmise kõigile kergemaks teha. Head metsasaaki!

 

 

 

 

 

 

Rene Murumaa
Lääne prefektuuri kriisireguleerimisteenistuse vanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
ka
11 aastat tagasi

fooliummüts peas ja jalgratta kell käepeal on metsa minnes asja eest