Laupäevane Variku-Nõva rattasõit ootab osalejaid

Kylaline

info@le.ee

Eelmise aasta Nõva rattasõidu seltskond. Foto: Aare Vaalma
Eelmise aasta Nõva rattasõidu värvikas seltskond. Foto: Aare Vaalma

28.juulil kutsuvad spordiklubi Nõva ja Variku külaselts huvilisi Rakser Rannarootsi sarja kolmandale etapile – Variku-Nõva rattasõidule.

Rattasõit kulgeb Läänemaa Suursoo maastikukaitsealal asuvatel Variku ja Hindaste küla maadel. Täpselt kell 12 starditakse Variku külaplatsilt ja liigutakse mööda kruusateed Põldele. Pärast parempööret keeratakse metsateele, mis läbib noort hooldatud männikut. Teeäärse Sookännu talu vaatamisväärsuseks on taastatud kiviaiad.

Edasi uudistatakse külavaheteed Eeverti mäele ja sealt vasakule Hindaste külla, kus saab vajadusel joogipunktis janu kustutada. Hindaste vanas veskis jahvatati jahu veel eelmise sajandi 50ndatel aastatel. Metsavaheteid mööda jõuatakse endise Nõva kolhoosi Nurme lautadeni ja raja lõpuosas saab mõned kilomeetrid läbida asfaldil. Üllatusena on plaanitud väike haak kruusateele, et tutvuda Põlendmaa rapsipõldudega.

Tänu mererannale ja puhtale liivale kuulub Nõva vald eelistatumate suve ja puhkuse veetmise paikade hulka Eestis. Siinset liiva kutsutakse laulvaks, sest kui kõndida pealt kuivas ja alt niiskes liivas, tekib eriline kiuksuv heli. Randa minek on plaanis aga alles pärast rattasõitu.

Tavaline loodusesõber saab imetleda võrratut männimetsa, teadjam inimene võib kaitsealal leida ka haruldasi taimeliike nagu nõmm-, raba- ja madal luga, koldjas selaginell või tume nokkhein. Võib kohata ka mitut inimpelglikku looma – hunti, ilvest, karu, saarmast, kärpi ja nirki.

Pärast sõidu lõppu pakub lahke külarahvas osavõtnutele sooja suppi Rannarootsi maitse järgi. Kel aega, saab otsida suurt Kürema männikivi, mille ümbermõõt 19,5 meetrit. Kivi teeb eriliseks selle otsas kasvav mänd.

Variku Külaselts on vaatama ääremaa staatusele paljuga hakkama saanud. Parim näide tegusast seltsielust on ratturite seekordne kogunemiskoht – täielikult uue näo saanud Variku külaplats. Renoveerimisega alustati 2008. aastal ja tänaseks on korrastatud kiik, ehitatud võrkpalliväljak, lipuväljak ja käimlad. 2010.aastal saadi PRIA külameetmest raha seltsimaja ehituseks. Tänavu veebruaris valminud maja on mõeldud avalikuks kasutamiseks ja kõik jalgrattasõbrad võivad selle võimalustes isiklikult veenduda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments