Esietendus päädis tüliga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lavastaja Raivo Trass on kaalunud võimalust ülejäänud etendused ära jätta, kuid tõenäoliselt ta seda siiski ei tee. Foto: Madiken Kütt
Lavastaja Raivo Trass on kaalunud võimalust ülejäänud etendused ära jätta, kuid tõenäoliselt ta seda siiski ei tee. Foto: Madiken Kütt

Kolmapäeval Pivarootsis Juurikal esietendunud „Karl Ristikivi põleva lipu” rahastaja, Juurika talu omanik Sven Raudsepp on trupi jätnud rahata.

„Tema on meid petnud. Midagi on ta maksnud, aga 75 protsenti on maksmata. 12 näitlejat, kunstnik, lavastaja, muusikaline kujundaja, kostüümid,” ütles lavastaja Raivo Trass eile.

Teatraali sõnul on Raudsepp maksmist üha edasi lükanud ega ole kinni pidanud kokku lepitud tähtaegadest.

„Kas ta eile näitlejaile maksis, ei tea,” sõnas Trass.

Trass ütles, et Raudsepp lubas esmalt maksta juuli esimese nädala lõpuks, kui algasid peaproovid, siis esietenduseks, mis oli kolmapäeval, aga pole maksnud.

„Nüüd ta ütleb, et ärgu me muretsegu, ta võtab laenu,” sõnas Trass.

Juurika talu peremees ettevõtja Sven Raudsepp ütles, et maksis näitlejaile pärast teist etendust, neljapäeva õhtul, palga välja. „Kõik on sellega korras,” kinnitas Raudsepp eile.

„Kaugeltki mitte,” sõnas lavastuses peaosa mängiv Mait Joorits.

Jooritsa sõnul pole näitlejad prooviperioodi eest täit raha kätte saanud, küll aga on Raudsepp neile lubadusi jaganud.

Joorits ütles, et Raudsepp maksis neljapäeva õhtul väikese osa prooviperioodi eest. „See on ainult fragment,” sõnas ta. Etenduste eest pole näitlejad saanud midagi.

Prooviperioodi ülejäänud raha lubanud Raudsepp maksta järgmiseks, st eile õhtuks.

Sven Raudsepp selgitas, et raha makstakse trupile kahes jaos: prooviperioodi lõpus ja etendusteperioodi lõpus.

Krediidiinfo andmeil kokku kaheksa ettevõttega seotud Raudsepa sõnul nappis tal prooviperioodi lõpus vaba raha, sest üks firma tuli kinni panna ja teist käivitada.

„Raivo Trass saab raha täna õhtul,” lubas Raudsepp eile.

Kunstnik Jaak Vausiga lubas Raudsepp Tallinnas kohtuda ja maksmise asjus kokku leppida esmaspäeval.

Kultuurkapitalilt Raudsepp projekti käivitades toetust ei ole küsinud. „Ma ei näinud selleks vajadust,” sõnas ta.

Küll aga laenas Hanila valla toetusgrupp Raudsepale ehk Virtsumaa Arenduse OÜle 6000 eurot etenduse ettevalmistuskulude katteks.

Kui suur on suvelavastuse kogueelarve, ei soostunud Raudsepp avaldama.

Tekkinud oludes on Raivo Trass kaalunud võimalust anda etendusi vaid selle nädala lõpuni ja ülejäänud ära jätta, kui raha ei laeku.

„Aga ma arvan, et me mängime siiski lõpuni. Vaatajat ei tohi petta,” ütles ta. Üldse on plaanis anda 10 etendust.

Raivo Trassi sõnul on tegemist tüüpilise olukorraga, kus kultuuriprojekti rahastav ettevõtja ei oska kulutusi planeerida ja, sattunud raskustesse, lükkab maksmist lõputult edasi või lihtsalt petab.

„Hea, kui saab raha poole aasta pärast kätte, aga jäetakse ka üldse maksmata. Ma ise olen seda kogenud kokku kolm korda,” sõnas Trass.

Et kohtutee on kulukas, pikk ja vaevaline, pole Trassile teadaolevalt keegi neis oludes kohtu poole pöördunud.

Hanila vallas suvitav Trass ütles, et mullu suvel tulnud Raudsepp tema juurde jutuga tähistada Karl Ristikivi 100. sünniaastapäeva suvelavastusega. Trass ei osanud öelda, kui suur oli konkreetselt Ristikivi–lavastuse eelarve, aga suvelavastuse korral peaks arvestama laias laastus 30 000 euroga.

„Ta ütles, et see raha on tal olemas,” sõnas Trass.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Facio
11 aastat tagasi

Ehituses ei peteta.

meelis
11 aastat tagasi

Samasugune petmine toimub ehitusvaldkonnas iga päev, ma ei saa aru miks säärane kisa.

kylamees
11 aastat tagasi

Eelarve 30000 eurot? Nii-nii. Kümme etendust, 400(!) kohta, järelikult 100% täituvuse korral peaks keskmine pileti hind tasuvusläve ületamiseks olema 7,5 eurot. Hea küll, 100% täituvust vaevalt et saavutatakse, aga Piletilevi müüb neid pileteid siiski 16-18 euroga (palju nende komisjonitasu ikka on).

Nüüd jääb üle vaid küsimus, milline keskmine täituvus tegelikult on… või kelle taskupõhjas on see must auk, kuhu raha kaob?

Isiklikult ei kavatse maksta kusagil kümnete kilomeetrite kaugusel toimuva performance’i eest vanas rahas ligi kolmesada krooni per nägu, kuigi muidu olen Ristikivi loomingu austaja. See on ikka liiast.