Karl Ristikivi urn jõudis Läänemaale

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4
Paadrema kirik on väike, aga värviline. Paadrema Püha Kolmainu koguduse juhatuse liige Tamara Lobja näitab ikoone. Foto Urmas Lauri

Täna, laupäeval sängitatakse Karl Ristikivi põrm Paadrema kalmistule, kirikuaed sai selleks puhuks uued postid ja ka kiriku ümber võsa võeti kõvasti vähemaks.

Ettevalmistused kuulsa kirjaniku ümbermatmiseks on käinud kohapeal juba mõnda aega. Teisipäeval riisusid naised hoolega lehti Paadrema õigeusu kiriku ümber. Kalmistuvaht osutas küsimise peale varmalt suunas, kus asub kirjaniku ema Liisu hauaplats. Samasse sängitataksegi ülehomme Ristikivi.

Põliste mändide ja kuuskede varjust üsna kalmistu servast kalmu leiamegi. Esialgu kaunistab seda vaid emale paigaldatud suur must rist. Liisu Ristikivi hauaplaat on viidud puhastada. Paadremale onRootsist jõudnud kirjaniku enda lumivalge hauaplaat, mis paigaldatakse laupäeval. Esialgu ei ole mingit märki, et midagi erakordset hakkaks sündima, rahu on aga näiline. Vallavalitsus ja kogudus on juba mõnda aega ettevalmistusi teinud.

„Hauaplatsi valmistasime juba ette. Korrastasime, riisusime. Ema risti lasime üle värvida,” ütles Varbla vallavanem Kaido Selberg.

Selbergi sõnul on vallavalitsus Liisu Ristikivi kalmu eest ikka hoolt kandnud. Selberg lubas laupäeval kirjaniku muldasängitamisel igal juhul kohal olla. Selbergi sõnul on kohalik rahvas elevil, kindlasti tuleb laupäeval kalmistule palju huvilisi-uudistajaid. „Kui aus olla, siis pikka aega ei teadnud ma Karl Ristikivist suurt midagi. Nõukogude ajal teda kirjanikuna nagu ei olnudki olemas. Nüüd olen lugenud luuletusi, need, kui aus olla, on päris sünged,” ütles Selberg.

Küll aga teab Selberg mitte kirjandusloost, aga kohalike vanemate inimeste jutust, et suur kirjanik olla sündinud Kilgimetsa külas. „Ega keegi väga täpselt tea. On räägitud, et ta on elanud emaga vahepeal Uue-Varbla mõisas,” ütles Selberg.

Kindlasti lubas kohal olla ka Varbla kooli direktor Urmas Reinfeldt. Karl Ristikivi on lõpetanud Varbla kooli. Kooli õuel on Ristikivi mälestuskivi, igal aastal oktoobris tähistab kool Ristikivi sünniaastapäeva, sisse on seatud väike mälestusnurk.

„Mälestuskivi ees süütame 16. oktoobril küünla ja asetame lillekimbu. Lapsed loevad mõne luuletuse,” ütles Reinfeldt.

Kui lammutati maha Varbla vana koolimaja, kruviti seinalt lahti Ristikivi mälestusplaat, mis nüüd asub Varbla uue kooli mälestusnurgas.

Enne muldasängitamist Paadrema kalmistul peetakse laupäeval hingepalve Paadrema õigeusu kirikus, kus Karl Ristikivi on ristitud. „Kiriklik matus oli Rootsis, kiriklikult matta kaks korda ei saa, nii et peame hingepalve,” ütles Paadrema Püha Kolmainu koguduse preester Agaton.

Paadrema õigeusukoguduse juhatuse liikme Heli Vahingu sõnul on kogudus kiriku ja kirikuümbruse korrastamiseks teinud, mis vähegi nende võimuses. „Kiriku ümbert võtsime võsa maha, nii palju kui jõudsime. Viimane, mis me tegime, on kiriku väravapostid,” ütles Vahing.

Vanad postid olid lagunemas, viltu vajunud ja inetud. „Mõtlesime, et pingutame, ja leidusidki lahked annetajad. Nädalaga olid uued postid valmis,” ütles Vahing.

Kuulsa kirjaniku muldasängitamiseks sai valmis ka kolme meetri pikkune põrandariie, doroga, nagu õigeusklikud ütlevad. Vaip on käsitsi tikutud, selle tikkis Varbla elanik Signe Tetsmann ja aega läks tal selleks kaks aastat. Õnnistegija ikoon kiriku välisukse kohal on vastrestaureeritud.

Vahing ütles, et laupäeval eksponeeritakse kirikus ka haruldast dokumenti: Ristikivi 1936. aastal oma käega kirjutatud avaldust, kus tulevane kirjanik palub ülikooliõpingute tarbeks preestrilt oma ema Jelizateva andmeid. Vahing ütles, et leidis kord kirikut koristades dokumendi ühest vanast koitanud kapist ning talle jäi see suhteliselt hästi säilinud paber silma. Vahingu sõnul on säilinud väga vanu kirikuraamatuid ja dokumente; kas ka see, kus on fikseeritud Karl Ristikivi sünd, pole veel teada.

Vahingu sõnul on Ristikivi ema Liisu haud kohalike inimeste seas meeles peetud.„Seal käiakse ja tuuakse lilli. Toovad Ristikivi seltsi liikmed Tartust, aga ka kohalikud inimesed. Neid, kes mäletaksid Karl Ristikivi ema, pole enam elavate kirjas, aga teadmine temast on säilinud põlvest põlve,” ütles Vahing.

Karl Ristikivi

* Sündinud 16. oktoobril 1912 Saulepi vallas Varbla kihelkonnas.

* Ristitud Paadrema kirikus eesnimega Karp (mis võis olla ka valesti üleskirjutatud Karl).

* Surnud Solnas Stockholmi läänis juulis 1977 (täpne surmakuupäev on teadmata).

* Õppinud Varbla algkoolis, Tallinna kaubanduskoolis ja Tartu ülikoolis geograafiat.

* Emigreerunud 1944 Rootsi, kus elas surmani.

* Oli maetud Stockholmi metsakalmistule, septembris 2017 jõudis urn Karl Ristikivi tuhaga Eestisse.

* Urn sängitatakse Paadrema kalmistule ema Liisu Ristikivi kõrvale laupäeval, 28. oktoobril.

Fotod Urmas Lauri

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Minul
6 aastat tagasi

…sama mõte

Mikk
6 aastat tagasi

Kaie kas Paadremaa asub sinu arvates Läänemaal?