Uuring: vaesemad tunnetavad euro mõju

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse ja Eesti Konjunktuuriinstituudi koostöös läbi viidud kevadise uuringu tulemuste kohaselt on euroraha mõjutanud enam kui poolte eestimaalaste tarbimisharjumusi ja hinnatundlikkust.

„Kui mullu leidis 42% inimestest, et euro tulek on nende ostuharjumusi mõjutanud, siis tänavu oli selliseid inimesi juba 53%,“ rääkis teabekeskuse juhataja Anne Sägi uuringu tulemustest.

„Enim mõjutab euro madalama sissetulekuga perede, eakate, naiste ja põhiharidusega inimeste tarbimiskäitumist.” Kõige selgem mõju tarbimisharjumuste muutustele oli sissetulekul: kui alla 400-eurose sissetulekuga perede liikmetest 65% rahaga seotud harjumused on muutnud, siis üle 1100-eurose sissetulekuga peredes väidab nii vaid 36%.

Oma ostuharjumusi muutnutest hakkas varasemast enam hindasid vaatama 67%, odavamaid tooteid otsima 63% ja enam kaardiga maksma 45%. Kaardiga maksavad varasemast sagedamini pigem paremal järjel inimesed; eakad ja madalama sissetulekuga inimesed aga otsivad kauplustest odavamaid tooteid, käivad harvem sisseoste tegemas ning arvestavad sagedamini kokku kulusid või järgivad päevast kululimiiti, selgitas Sägi.

Harjumuste muutuste osas märgiti ära ka väiksematest hinnanumbritest tulenevat kergekäelisemat ostmist ja seda, et raha justkui „kaoks“ rahakotist. „Sellest annab tunnistust ka inimeste hinnang sellele, kas 3-kroonine hinnavahe tundub sama suur kui 20-sendine hinnavahe eurodes. Olenemata sisetulekust, east, soost või elukohast leidsid inimesed valdavalt, et hinnavahe tundub eurodes väiksem,“ rääkis Sägi. „32 eurot tuleb rahakoti vahelt välja palju hõlpsamini kui 500 krooni. Peame veel õppima eurode õiget väärtust tajuma.”

Uuring viidi läbi aprilli alguses. Telefoni teel küsitleti 800 16-aastast ja vanemat Eesti elanikku juhuvaliku alusel. Küsitluse valimit võib pidada esinduslikuks 16-aastaste ja vanemate Eesti elanike suhtes. Andmeid võrreldi 2011. aasta aprillikuus läbiviidud analoogilise küsitluse tulemustega.

8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
cheap oakley sunglasses sale
8 aastat tagasi

been playing the guys at Admiral

cheap oakley sunglasses sale

cheap oakley sunglasses outlet
8 aastat tagasi

So is everyone else it would seem

cheap oakley sunglasses outlet

cheap oakley sunglasses outlet
8 aastat tagasi

Pat Perez Retief Goosen who had a 66 Brian Stuard

cheap oakley sunglasses outlet

cheap oakley sunglasses outlet
8 aastat tagasi

Masters champion Adam Scott wasn

cheap oakley sunglasses outlet

cheap oakley sunglasses sale
8 aastat tagasi

Allenby has been making enough putts

cheap oakley sunglasses sale

cheap oakley sunglasses sale
8 aastat tagasi

because there would be too many players to worry about

cheap oakley sunglasses sale

tegelen
10 aastat tagasi

ka ostmise asemelt juba ainult hindade vaatamisega

Gen.
10 aastat tagasi

See on üks ütlemata häbematu ja valelik uuring. Sest Ansip lubas juba enne valimisi,et oleme viie rikkama riigi hulgas. Ja mina usun ansipit,sest ta ise usub ka,mis pada paneb.