Homme lähevad ringlusse uued 20eurosed rahatähed

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

uus 20eurone

Uus 20eurone tuleb käibele homme, aga käibele jäävad ka vanad 20eurosed rahatähed. EESTI PANK

Kolmapäeval, 25. novembril laseb Eesti Pank ringlusse uue kujunduse ja turvaelementidega 20eurosed rahatähed.

Keskpangast lähevad uued rahatähed teele sedamööda, kuidas pangad sularaha tellivad. Pankadest jõuavad uued rahatähed edasi kaupmeestele ja sularahaautomaatidesse. Kuni uued 20eurosed jõuavad üle Eesti inimeste kätte, võib kuluda mõni päev, ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

„Müüjad on informeeritud,” ütles Haapsalu tarbijate ühistu kommertsdirektor Piret Rüütel. Ühistu kaupluste rahasedelite tuvastamise seadmed on uute 20euroste sedelite lugemiseks seadistatud ja valmis.

Müüjatel pole see esimene kord uute rahatähtedega harjuda, varem on käibesse tulnud uue kujundusega 5- ja 10eurosed kupüürid.  

„Varsemad vahetused on valutult läinud,” ütles Rüütel.

Uue seeria 20eurose rahatähe puhul on kõige silmatorkavam muutus täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken rahatähe paremal serval hologrammriba peal. Vastu valgust vaadates on aknas näha Europe portree.

Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on samasugused nagu on uutel 5- ja 10eurostel.

Nii nagu uued 20-eurosed jõuavad ringlusse järk-järgult, nii eemaldatakse vanad kupüürid järk-järgult ringlusest, selgitas Roosve. Kõik keskpangad kogu euroalal lasevad ühel ajal uute 20eurostega ringlusse ka esimese seeria rahatähti. Seetõttu võib ringluses kohata nii uusi 20euroseid kui ka vana seeria ringluskõlblikke 20euroseid pangatähti. Aegamööda esimese seeria pangatähtede osakaal väheneb ja ringlusse jääb aina rohkem teise seeria 20-euroseid rahatähti.

Ühel hetkel kaotavad esimese seeria 20eurosed, nagu ka 5- ja 10eurosed rahatähed kehtivuse. See see tähendab, et nendega ei saa enam poes maksta, kuid neid saab tähtajatult Eesti Pangas ümber vahetada. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti, lubas Roosve.  

„Lähiaastatel kehtivad kindlasti mõlemad seeriad samaväärse maksevahendina," ütles Roosve.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments