Ministeerium jagab eramajade soojustamiseks 3 miljonit eurot

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium eraldas kvoodimüügi rahast 3 miljonit eurot eramajade energiatõhusaks rekonstrueerimiseks.

„Toetuse minimaalne summa on 1000 ning maksimaalne summa 30 000 eurot, hginnanguliselt jätkub raha 300 eramu jaoks,” kirjutab majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts teisipäeval Lääne Elus ilmuvas artiklis. „Seega toetatakse neid renoveerimistöid, mille kogumaksumus jääb 2500 ja 120 000 euro vahele.”

„Eestis on üle 160 tuhande eramu, rohkem kui 5000 asub Läänemaal ning julgelt üle poole neist on vähetõhusalt soojustatud,” lisas minister. „Võrreldes näiteks põhjamaadega kulub meil maja soojustamiseks kolmandiku võrra rohkem energiat. Terve maja renoveerimine on ühe või isegi kahe leibkonna koostööna kallis ning seetõttu olemegi alates aprillist otsustanud hakata toetama eramajade renoveerimist kuni 40% ulatuses.”

Toetust saab nii rekonstrueerimistööde tegemiseks, vajalike ehitustoodete ja -materjalide soetamiseks, projekteerimiseks kui ka omanikujärelevalve teostamiseks. Näiteks võib toetuse abil soojustada maja fassaadi, soklit, vundamenti, katust ja ka esimese korruse põrandat. Toetuse hulka kuuluvad ka välisakende ja uste vahetamine, küttesüsteemi asendamine või rekonstrueerimine, ventilatsioonisüsteemi parandamine jpm.

„Meilt on palju küsitud, kas toetust saab taotleda ka mitmepereelamutele, mis ei ole päris kortermajad. Võttes arvesse suurt hulka erinevaid majatüüpe, saavad toetust kasutusloaga üksikelamud, kaksikelamud, ridaelamud, kahe korteriga majad ning suvilad või aiamajad, mis on kasutusel vähemalt neli kuud aastas,” kirjutab Parts.

Toetust on võimalik taotleda 2013. aasta lõpuni. Teisipäeval, 3. aprillil kell 15 algab Haapsalu kultuurikeskuses toetuse saamise võimalusi tutvustav seminar.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments