Röövpüüdjad kimbutavad hauge

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Keskkonnainspektsiooni autot nähes jooksevad haugi röövpüüdjad enamasti laiali ja trahvida neid ei saa, rääkis juhtivinspektor Arseni Eller neljapäeval Jaama oja ääres. Foto: Arvo Tarmula
Keskkonnainspektsiooni autot nähes jooksevad haugi röövpüüdjad enamasti laiali ja trahvida neid ei saa, rääkis juhtivinspektor Arseni Eller neljapäeval Jaama oja ääres. Foto: Arvo Tarmula

Haugide kevadine kudemisaeg ja sellega kaasnev ebaseaduslik kalapüük linna kraavipervedel on keskkonnainspektsiooni iga–aastane mure.

Eesti kalapüügieeskirja kohaselt on haugipüük merest keelatud 1. märtsist 30. aprillini ja siseveekogudest 15. märtsist 10. maini.

Sel ajal rändab haug merest mööda jõgesid, ojasid ja kraave madalatele üleujutatud aladele kudema.

Madalail kraavipervedel on kala aga kerge saak mõtlematuile ja kasuahneile inimestele, ütles keskkonnainspektsiooni Lääne büroo juhataja Tõnis Ulm.

Röövpüüdjad tabavad haugi puhkehetkel

„Õhtuti on parkla autosid täis. Inimesed seisavad  hulganisti, kambakesi, vahel on toikad käes. Ega ole täpselt aru saada, mida nad seal teevad, ei saa tõestada, et haugi püüavad. Üks jalutas kohe päris keset madalat oja, ilmselt nägemaks, kust kala läheb,” rääkis olukorrast Jaama oja ääres Lääne Elule murelik linnakodanik.

Ulm rääkis, et strateegiliste kohtade kontrollimiseks on kudemisajal väljas peaaegu kõik büroo jõud. „Suvel haugi Jaama ojas peaaegu ei näegi, aga praegu läheb viie minutiga umbes 20 kala truubi alt läbi,” ütles Ulm.

Raudteejaama taga on Jaama ojas kitsas truup, mille läbimine nõuab kalalt pingutust — seepärast jääb ta otse enne takistuse läbimist natukeseks kalda äärde puhkama. „Just seda hingetõmmet kasutavadki röövpüüdjad ära,” sõnas Ulm.

Raudteejaama tagune on röövpüüdjaile mugav koht ka seepärast, et saab autoga otse oja äärde.

Püüdjad on vastutustundetud täiskasvanud

Keskkonnainspektsioon oli Jaama oja ääres ka neljapäeva pärastlõunal. Juhtivinspektori Arseni Elleri sõnul püütakse haugi põhimõtteliselt kõigega: ahingu, puurondi ja traadijupiga. Ilmselt tehakse seda hasardist, mitte söögiks, arvas Eller.

Ulmi sõnul on ebaseaduslikud haugikütid kindel kontingent inimesi: „Ebasümpaatsed, kiilakad ja tätoveeritud, ilmselt töötud, sest nad töllerdavad seal terve päeva.”

Peale püüdjate on kohapeal enamasti ka kamp niisama uudistajaid, korraga paarkümmend inimest. Sellise koormuse tõttu on ka kraavikaldad ära trambitud. „Saan aru, et noortel poistel on huvitav sonkida, aga püüavad ka täiskasvanud, kes peaksid ometi paremini teadma,” lisas Eller.

Keeld on kehtestatud selleks, et kalad saaksid kudeda enne, kui neid püüdma hakatakse. Väljaspool kudemisaega võib haugi igal pool püüda, kuid selle õiguse eest tuleb maksta.

Sonkimise eest karistada ei saa

Röövpüüdjaid tabada on keeruline, sest kui nähakse keskkonnainspektsiooni autot lähenemas, visatakse püügiriistad maha ja joostakse minema, rääkisid Eller ja Ulm.

Ulmi sõnul on siiski ka neid, kes jäävad meelega seisma ja ootama, et inspektor midagi küsiks, et siis vastata: „Mis siis, kas ma ei või siin kepiga seista?” Niisama toikaga vehkimise ja sonkimise eest ei saa aga kedagi karistada. Seepärast ei olegi inspektorid väljas mitte trahvimise peal, vaid pigem peletavad nad pätte eemale oma korrahoidmise ja pideva kontrollimisega. Kontrollimas käib ka politseipatrull.

Probleemsed kohad Läänemaal on Elleri sõnul peale täispikkuses Jaama oja ka Randsalu oja ja Taebla jõgi.
Ulm nentis, et tegelikult on probleemne kogu maakond.

Kes märkab jõe–, oja– või kraavipervel kahtlast püügitegevust või sinna paigutatud kalapüügivahendit, helistagu kohe keskkonnainspektsiooni telefonil 1313.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader review
10 aastat tagasi

Great, thanks for sharing this blog article. Fantastic.

find employees
10 aastat tagasi

I cannot thank you enough for the blog article. Will read on…

make money online
10 aastat tagasi

I appreciate you sharing this blog.Much thanks again. Will read on…

haug
12 aastat tagasi

kirjeldas ennast :D:D:D:D:D paari aasta pärast.Tõnis julm
Tõnis Ulm: „Ebasümpaatne, kiilakas, tätoveeritud ja töötu kui püüki hooga jätkatakse.

Anonüümne
12 aastat tagasi

kirjeldas ennast :D:D:D:D:D paari aasta pärast.Tõnis julm
Tõnis Ulm: „Ebasümpaatne, kiilakas, tätoveeritud ja töötu kui püüki hooga jätkatakse.

Margus
12 aastat tagasi

Selge et KKI mehed ei jõua kogu aeg seal valvata aga ka juhuslikud möödaminejad võiksid aktiivsust üles näidata kui mingit püügitegevust märkavad. Andke aga KKI numbrile 1313 infot, või ka politse 110-le, muidu ei muutu midagi

mutionu
12 aastat tagasi

tõmbasin täna 12 kg augi välja. Nüüd kala terveks nädalaks.

GGx.
12 aastat tagasi

Ega paljudele ei mõjugi muu,kui võimalikult suur trahv. Muidu ei jõua kohale,et marjaga kala väljapüüdmisel pole varsti enam midagi püüda. Käisin ka paar korda Jaama jõe ääres.Mitte haugi,aga neid pätte vaatamas. Näost erilist intelligentsi küll ei paistnud- sellistele mõjub vaid füüsiline noomitus.

marx
12 aastat tagasi

meil on keelatud haugi lüüa kude ajal aga teisepool soome lahte müüakse ahingaid poodides ja haugi löömine lubatud kude ajal – kas siis me oleme euroopalikum maa?

meie
12 aastat tagasi
Reply to  marx

oleme aborigeenid omal maal

Tõnn
12 aastat tagasi
Reply to  marx

Ma ei usu, et euroopalikum. Pigem asi selles, et nende järved on haugi paksult täis ja olen kuulnud, et mõnelpool lausa eraldi konteinerid järve ääres, kuhu püütud haugid visata. Sest seda kala lihtsalt ei sööda.
Meil aga maksab roogitud haugi kg poes 6-7 eurot. Ja oi kui halb aeg oli veel 5-6 aastat tagasi kui meil haugi arvukus meres nii väike oli, et ei olnud harvad päevad, kui ühtki kala landi otsa ei hakanud. Täna, õnneks, võib juba öelda, et asi on märksa paremaks muutunud. Muidugi mitte kg hind!

Deepak
11 aastat tagasi
Reply to  Tõnn

Your work is pure artistic gienus I can’t get enough as your work is incredible. I am anxiously checking daily for a sneak peek of Jacki and Jim’s wedding . I know you’re busy but super excited to see what shots you took!

Daniel
12 aastat tagasi

Ma hakkan siis helkurvesti ja rattaga mööda raudteetammi tulema ja hirmutan neid natuke.