22. märts: Raske mõista

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haridusministeerium on viimase aja sündmuste valguses olnud tule all: õpetajad nõuavad palka, aga kuidas seda võimaldada?

Eelnõu korras on ühena mitmest võimalikust välja pakutud ka variant, et riik annaks küll õpetajate palgaraha, aga maksude osa peaksid omavalitsused ise leidma. Seda on raske mõista ja Läänemaa vallavanemad ajas see lausa marru.

Ministeeriumi senine poliitika tundub olevat äärmiselt hüplik. Seda enam, et kõne all olev idee maksukoormuse panekust omavalitsuste õlule asetaks vallad tõesti väga keerulisse seisu.

Peale selle pole valdadele kohustuste panek ja selle mitterahastamine riigi poolt kooskõlas seadusega, kus on öeldud, et kohaliku elu küsimusi otsustavad omavalitsused ja pandud lisakohustuste tarbeks peab riik neile andma ka raha.

Õpetajate palgatõusu on vaja, kuid on oluline, et seda ei saavutataks nii, et ühiskonnas tekiksid uued suured probleemid. Palgatõstmiseks tuleb leida viis, mis sobib kõigile.

Eveliis Eek

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments