Aasta ajakirjanik on Kadri Jakobson

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Eesti aasta ajakirjanikuks 2011. sai Äripäeva ajakirjanik, Lihula juurtega Kadri Jakobson, kes pälvis auhinna põhiliselt arstide ja ravimifirmade ebaeetilisi suhteid paljastavate artiklite eest.

Mullu märtsis ilmus Jakobsoni sulest artikkel “Arst või valges kitlis müügimees?”, milles ajakirjanik tegi ülevaate ravimifirmade kulul toimunud arstide välisreisidest, mida arstid ise nimetasid koolitusreisideks. Aprillis ilmus Äripäevas artikkel “Ravimifirma värbas arste Nuvaringisekti”, mais artikkel “Haigla tegutseb nagu riik riigis”. Aasta ajakirjaniku märkimisväärsete saavutuste ritta oli seatud ka juulis ilmunud artikkel “Kupeldamine usumeeste moodi”, mis käsitleb põhjalikult Lääne Elu lugejatelegi tuttavat teemat – Seitsmenda Päeva Adventistide koguduse eestvedaja pastor Rein Käsu ja tema poja Taavi Käsu kommet kasutada oma hoolealuseid sotsiaalmajade elanikke odava tööjõuna, jättes nendega sõlmimata töölepingud ning vahel maksmata ka töötasu.

Tartu Ülikooli ajakirjanduse eriala 1984. aasta vilistlaste välja pandud noore ajakirjaniku 2011 tiitli pälvis Laura Mallene osaluseksperimendi ja lugudeseeriaga Maxima müüjate töötingimustest, mis ilmus Eesti Ekspressis mullu augustis ja septembris. Selles kategoorias oli kolme väljavalitu sekka jõudnud ka Madiken Küti Lääne Elus ilmunud artikkel “Nõvalt leiti tundmatu lennuk“.

2011. parim uudis on Äripäevas 20. oktoobril ilmunud lugu „”Võlgades kohtutäiturid“”, mille autor on Koit Brinkmann.

Aasta parima arvamuse kirjutas Tiina Kangro. Tema lugu ilmus Postimehes 12. oktoobril ja kandis pealkirja „”Juhtmega seina küljes“”.

Parima olemusloo auhinna sai Sulev Vedler Eesti Ekspressis mullu maist detsembrini ilmunud lugudega lastest, kes elasid koera kombel ning eluheidikutest, keda kahtlustatakse laste sünnitamises peamiselt raha saamise eesmärgil.

Parima maakonnalehes ilmunud uudise auhinna sai Erik Kalda, kelle lugu ilmus 19. aprilli Põhjarannikus ja kandis pealkirja „”Miljonivõlgnik Avo Viiol on edukas ettevõtja“”.

Maakonnalehe arvamuse auhind läks jagamisele kahe Sakala ajakirjaniku vahel. Võitjad on Gert Kiiler 24. augusti Sakalas ilmunud arvamusega „”Kuidas päästa vaimset „teist Eestit“” ja Hans Väre 6. augustil Sakalas ilmunud looga “„Tuleviku teine Eesti – lollidemaa“”.

Maakonnalehe parima olemusloo kirjutas Aime Jõgi. Tema lugudeseeria ilmus Tartu Postimehes 20. mail („”Insult halvas korraga nii ema kui poega”“, “„Logopeed aitab sõnu leida nagu detektiiv”“ ja „”Kirevad ja rasked taastumislood“”). Selles kategoorias oli kolme parema seas Ivar Soopani Lääne Elus ilmunud reportaaž “Martna talunik ehitab koos pojaga koduõuel maal ja vees liikuvat universaalset traktorit“.

Parima uudisfoto ja aasta 2011 parima pressifoto tegi Andres Putting Delfist. Võidu tõi  fotoseeria Andrus Veerpalu pressikonverentsilt.

2011. aasta parima olemusfoto auhinna sai Erik Prozes Äripäevast fotoseeriaga Eesti portreedest taldrikutel.

Parima spordifoto auhinna sai Liis Treimann Postimehest fotoga jalgpallimatšil aset leidnud saltost.

Parima portreefoto autor on Äripäeva fotograaf Andras Kralla. Võidu tõi foto spordireporter Lembitu Kuusest.

Võidufotosid saab vaadata:

http://www.epfl.ee/wordpress/2012/01/20/aasta-pressifoto-2011-nominendid/

Samuti anti üle kujundusauhinnad. Kogu kujunduse kategoorias sai väikestest lehtedest võidu Saarte Hääl ja suurtest Tartu Postimees. Uuenduse kategoorias sai võidu samuti Saarte Hääl. Olemuslugude külgede kategoorias sai väikestest lehtedest võidu Ärileht ja suurtest Tartu Postimees. Kujunduse võitjate tööd leiab siit:
http://www.eall.ee/uudised/2012/03_02_12_2.html

Meediakontserni Bonnier ja ajalehe Äripäev 2011. aasta uuriva ajakirjanduse auhinna said Mihkel Kärmas ja Rasmus Kagge, kes pälvisid auhinna Pealtnägijas ja ERRi uudistes ilmunud lugudega „”Eesti isamaalised poliitikud hangivad Vene miljonäridele elamislube”“ (30.11) ja “„Investorid esitasid oma elukohana Stelmachi kolleegide aadresse”“ (07.12).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments