Haapsalu Toomkoor esines Peterburi Jaani kirikus

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsalu luteri koguduse Toomkoor esines 25. veebruaril Eesti Kontserdi kutsel Peterburis Jaani kiriku taasavamise esimesele aastapäevale pühendatud jumalateenistusel.

Liinibussid väljuvad Peterburi iga paari tunni tagant ja on peaaegu ainsad, millega piiripunkti läbimine võtab vähe aega. Kõige olulisemat mõistsime aga alles kohapeal — Jaani kirikus laulda on meile väga suur au!

Koor jõudis Peterburi 24. veebruari õhtul. Dekabristide tänaval asuva Jaani kiriku juurde on Eesti Kontsert rajanud ettenägelikult ka hosteli. Killuke Eestimaad siis keset Venemaa suurlinna!

Järgmine päev oli linnaga tutvumiseks, enamikule küll taastutvumiseks. Õhtul saime suurepärase elamuse Peterburi noorte sümfooniaorkestri kontserdilt.

Pühapäeval oli Jaani kirikus pidulik jumalateenistus, mille pidasid õpetaja Arho Tuhkru ja assessor Tiit Salumäe. Laulis Toomkoor Sirje Kaasiku ja Lia Salumäe juhatusel. Koor esitas Cyrillus Kreegi, Sirje Kaasiku ja Piret Ripsi loomingut. Esines ka kohalik segakoor Kaja. Jumalateenistuse lõpetas ühiselt lauldud „Hoia, Jumal, Eestit”.

Diplomaat Jüri Trei andis Tiit Salumäele üle Peterburi Jaani Kiriku Fondi tänukirja panuse eest Jaani kiriku taastamisse.

Õhtul täitus kirik veel suurema rahvahulgaga, sest Peterburi Eesti Kultuuriselts tähistas oma 20. tegevusaastat piduliku kontserdiga.

Toomkoori lauljad lahkusid teadmisega, et Peterburi Jaani kirik on ilusasti renoveeritud ja maitsekalt kujundatud, suurepärase akustikaga hinnatud kontserdipaik.

Peterburis tegutseb Eesti Kultuuriselts, on oma laulukoor ja folklooriansambel, antakse välja eestikeelset ajalehte Peterburi Teataja, õpitakse eesti keelt ja  käsitööd, tutvutakse eesti kirjandusega ja loodud on isegi jalgpallimeeskond.

Haapsallastele hakkas silma üllatavalt usin ehitamine — kesklinnas ei katkenud see ka öösiti. Äärelinna kerkivad Lasnamäe tüüpi elurajoonid. Kõnniteed on libedad, majade vihmaveetorud üüratult jämedad. Kesklinnas on ohtralt pugerikke toidukauplusi, mis end uhkeldades supermarketiks nimetavad.

Peterburi jäätis on endiselt hea ja Peterburi elanik suure südamega vene inimene, kelle poole võib pöörduda mis tahes murega. Pisut murelikult nenditi siiski, et „eestlased meid väga ei armasta”.

Kui selgitasime, et eestlane armastab oma vanemaid, abikaasat ja lapsi, naabrit aga juba mitte väga, ta lihtsalt tahab rahus elada, naeratab Peterburi suure südamega inimene ja noogutab: „Meie ka!”

Anu Turu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments