Tehnilise järelevalve amet: järgige pürotehnika ohutusreegleid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Seoses aastavahetuse lähenemisega tuletab tehnilise järelevalve amet meelde, et pürotehnika kasutamisel peab järgima ohutusnõudeid ja kasutusjuhendit.

Pürotehnika väärkasutamine võib põhjustada tõsiste tagajärgedega õnnetusi – põlenguid ja vigastusi, nagu näiteks põletused või kuulmis- ja nägemiskahjustused, ütles tehnilise järelevalve ameti pressiesindaja Anu Võlma.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski meenutas, et pürotehnika on jaotatud kategooriatesse, nii et keerulisemat ilutulestikumaterjali tohib osta vaid vastava litsensiga.

“Paugutite jaemüük, mis vanasti keelati jõulude ja aastavahetuse vahelisel ajal, on nüüd üldse keelatud,” lisas ta. “Ülejäänud pürotehnika müügil ajalisi piiranguid ei ole.”

Pürotehniliste toodete kasutamise üle teevad järelevalvet tehnilise järelevalve amet, tarbijakaitseamet ning politsei- ja piirivalveamet.

Täiendav informatsioon pürotehniliste toodete kohta on kättesaadav TJA kodulehelt www.tja.ee ja ohutusportaalist www.ohutus.ee, kus on kirjas ka, kes tohib millise kategooria pürotehnikat osta.

Meelespea

· Pürotehnilist toodet osta ainult selleks vastavat luba omavast müügikohast. Ära osta tooteid turult või suvaliselt isikult tänavalt;
· Toodet hoia kuivas, ohutus ja lastele kättesaamatus kohas;
· Jälgi enne toote kasutamist, et sellel poleks mehaanilisi vigastusi, vigastatud toode tagasta müüjale;
· Vali toote kasutamiseks õige aeg ja koht, arvestades nii öörahu, ilmastikuolude kui toote ohutu kaugusega inimestest, hoonetest ja sõidukitest;
· Ära kasuta toodet alkoholijoobes;
· Ära viska toodet tulekoldesse ega inimeste ja loomade suunas;
· Kasuta toodet üksnes kasutusjuhendis ettenähtud viisil (vanusepiirang, ohumaa, süütamise viis);
· Ilutulestiku tegemisel ära hoia toodet käes ega kummardu selle kohale;
· Kui toode ei rakendu, oota mõnda aeg enne selle üles korjamist. Ära jäta sellist toodet vedelema ega viska prügikasti, vaid tagasta müüjale.

Allikas: tehnilise järelevalve amet

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments